Dział poświęcony najprostszym pochodnym amfetaminy, oraz niej samej. To grupa stymulantów - oddziałują na układ katecholaminowy.
Więcej informacji: Amfetaminy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 6160 / 433 / 12
protech33 pisze:
A jak bys porownal do 3-FA? Generalnie chodzi od dlugosc dzialania przedewszsystkim oraz jak z zastosowaniem do celow podobnych jak etylo nauka itd? Albo ze stosowaniem co dzien? Zauwazyles wzrost tolerancji?
3-FA jadłem potwornie dawno temu, ledwo pamiętam, ale: 3-FA działa dłużej i chyba silniej, bo po 36h na 3-FA już są silne dopaminowe wizuale (a przynajmniej tak sobie przypominam). Tu po podobnym okresie i podobnej kupce materiału nie odnotowuję. Na co dzień nie stosowałem - wolę krótkie, intensywne ciągi, dlatego też nie wypowiem się nt. tolerancji. Do nauki wybrałbym etylofenidat.
Podbniez fluoroamfetaminy sa duzo mniej lub prawie wcale neurotoksyczne od d-amfetaminy czy meth. Maja atom fluru, ktory zapobiega przemianie do toksycznych metabolitow. True or not?
Atom fluoru, owszem, zmniejsza reaktywność cząsteczki, przez co najprawdopodobniej zmniejsza się toksyczność metabolitów. Co do neurotoksyczności, to nawet w ramach naszego forum wykształciły się różne doktryny poglądów na tę kwestię. Moim zdaniem neurotoksyczność zależy wprost od efektu na monoaminach, więc atom fluoru niewiele tu zmienia. Czesław twierdzi, że halogenowce mogą niszczyć enzymy produkujące monoaminy, ale fluor to ledwo halogen (jest słabo reaktywny), więc tutaj optymistycznie. JohnyHa zaś wiąże neurotoksyczność z destabilizacją gospodarki mineralnej organizmu, na co fluor także nie powinien wpływać (zapytaj Johnego).
Obejrzyj hyperreal.at/pelna-legalizacja na HyperTubie!
Klucze do szyfrowania emaili do mnie (surveilled-hyperreal.info): https://keys.openpgp.org/vks/v1/by-fingerprint/CD9C63559C3FBEC2545C942CD7FE3586C83BF910
  • 992 / 25 / 0
Właśnie w moim odczuciu, po serotoninie jedzie 2-FA i nie wiem skąd te przesłanki że jest najbardziej podobna amfetaminy. W moim odczuciu jest to wyżej postawiony euforyk niż wszystkie obecnie są na rynku, jednak jak ktoś oczekuje działania podobnego do amfetaminy to się rozczaruje. Przy tej substancji to można nawet przynodować, przypomina mi trochę takie tramcowe rozjebanie, 3-FA jest zaś bardziej dopaminowe. Fajna jedyna zależność że to i to można wrzucać nawet gram a i tak klepie. Jeżeli miałbym zdecydować co lepsze to nie potrafiłbym bo stawiam je na równym poziomie, do zabawy i seksu zdecydowanie wole 2-FA, do innych czynności 3-FA. Moim zdaniem Te dwie amfetaminy całkowicie podbiją obecny rynek rc, stymulanty podbije 3-FA a euforyki 2-FA.
  • 6160 / 433 / 12
Faktycznie, gdzieś podczas tej wspaniałej nocki zdarzyło mi się "przynodować", co mnie niezmiernie zdziwiło. :|
Klucze do szyfrowania emaili do mnie (surveilled-hyperreal.info): https://keys.openpgp.org/vks/v1/by-fingerprint/CD9C63559C3FBEC2545C942CD7FE3586C83BF910
  • 330 / 1 / 0
surveilled pisze:
Atom fluoru, owszem, zmniejsza reaktywność cząsteczki, przez co najprawdopodobniej zmniejsza się toksyczność metabolitów. Co do neurotoksyczności, to nawet w ramach naszego forum wykształciły się różne doktryny poglądów na tę kwestię. Moim zdaniem neurotoksyczność zależy wprost od efektu na monoaminach, więc atom fluoru niewiele tu zmienia. Czesław twierdzi, że halogenowce mogą niszczyć enzymy produkujące monoaminy, ale fluor to ledwo halogen (jest słabo reaktywny), więc tutaj optymistycznie. JohnyHa zaś wiąże neurotoksyczność z destabilizacją gospodarki mineralnej organizmu, na co fluor także nie powinien wpływać (zapytaj Johnego).
Jedno nie wyklucza drugiego.

Glownie mi chodzilo to, ze np 4-FA rozni sie od Para-chloroamphetamine (4-CA) jednym atomem, a 4-CA to wysoce neurotoksyczna wobec serotoniny. Co za tym idzie poodbnie neurotoksyczne moga byc 2,3 -FA.

Z drugiej strony z wiki:
4-FA does not cause long-lasting depletion of brain serotonin, unlike its analogues PCA and PBA. This is thought to "reflect the inability of the fluoro-compound to be metabolized in the same way as the other haloamphetamines."[4]
[4]http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 0875900994

Wildzen pisze:
stymulanty podbije 3-fa a euforyki 2-fa.
Bede mial obie wiec porownam, ale z opini na BL i D-F, wnioskuje, ze przy 4-Fa najbardziej czuc serotonine, a przy 2-FA najmniej.
Z opini wydaje sie ze 3-FA dziala dluzej.
  • 6160 / 433 / 12
4-FA does not cause long-lasting depletion of brain serotonin, unlike its analogues PCA and PBA. This is thought to "reflect the inability of the fluoro-compound to be metabolized in the same way as the other haloamphetamines."[4]
http://en.wikipedia.org/wiki/Carbon%E2% ... orine_bond => długość wiązania fluoru do węgla zawartego w grupie arylowej - 1.363 ångströma. Dla porównania: węgiel-chlor - 1.77 ångströma. To jest duża różnica!

Halogeny to brom, chlor, jod, (astat?). Fluor nie wykazuje właściwości szczególnych halogenom, po prostu Mendelejew go w grupie 17. usadził.
  • 330 / 1 / 0
Dzieki za wyjansienie :-p
Grzebiac na bl/d-f ktos po prostu postawil taka teze i argumentowal podobienstwem. Tam jednak nie znalalzlem jednoznaczej odpowiedzi.

surveilled pisze:
dochodzę do wniosku, że ten związek działa głównie jako SNDRI
Z ciekawosci, zwykla d-amfetamina jest przeciez DRA, nie DRI, wiec jakim cudem jej bracia i siostry maja dzialanie podobne bardziej do xRI...?

aaa dowsiadczyles zwaly? Mocna byla? Widzialem dojadasz benzo, az tak zle?
  • 6160 / 433 / 12
Jak coś działa na DAT, to jest jednocześnie krótkotrwałym DRA (około 5 minut akcji) i DRI (dłużej). Źródło przytoczyłem wyżej w wątku.
Długotrwałe DRA bierze się z działania na VMAT, w przypadku fenetylamin VMAT2.

Zwała wystąpiła z braku pożywienia przez ponad dobę i kompletny halt w suplementacji. Nie było tragedii, głównie ciśnienie na więcej 2-FA. ~2mg etizolamu nie załatwiło do końca sprawy, więc dojebałem jeszcze 50mg 2-FA. Dwie godziny później i zarazem dwie godziny temu ~6mg etizolamu, 375mg tlenku magnezu, 3mg melatoniny, chwilę temu 200mg 5-HTP i już jestem senny. ^_^

BTW. Mam tolerę na etizolam. ^_^

Edytowano: 30 sty 2013, 18:50

Dzisiaj jakby dalej odczuwam zwałkę, choć mocno zredukowaną. Łeb boli, mięśnie w nogach spięte, plus niewyspanie, bo w nocy budziłem się i miałem jakieś dziwne wkręty na pół-jawie. W sumie nic dziwnego, bo łącznie zeżarłem tego ponad pół grama przez 36h. Trzymajmy się racjonalnych dawek, nie brać na <5h przed snem i większość powinna być cacy.
  • 992 / 25 / 0
No ostro przegiąłeś, ja nigdy w życiu nie zdecydowałbym się na walenie grama (bo grama wziąłeś?) z tą substancją tym bardziej że nowa na rynku jest i nie przebadana przez szczurki :D
  • 6160 / 433 / 12
Życie ostre jak maczeta %-D

Spoko, sprawdzałem już na 3-FA takie ilości i nie było lipy. ;) Dodam, że przed tymi ostatnimi 50mg, czyli mając na koncie ~450mg w 32h czułem się jak po 200mg etylofenidatu w 8h. Zamota, i "coś bym zrobił, ale najpierw trzeba wstać".

Oszczędziłem sobie resztę, do wykorzystania na jakiejś imprezce, albo dziewczynie dam (Wildzen nie śmiej się :-p ).
  • 992 / 25 / 0
No na dziewczynę na pewno klawo zadziała :D Ja sprawdze na weekend jak się ma dorzutka do iluśtam set mg :>
Co do mięsni to powiem, że już po całej piździe dla mnie to takie przyjemne wymęczenie mięsni, dolałbym do tego browara i pewnie jeszcze nieźle możnaby było poczilować. Widać, że przy większych dawkach już nieźle spina. Jak sprawa u Ciebie się miała z wazokonstrykcją? Bo ja uświadczyłem tylko przy pierwszej dawce i przeszła szybko.
ODPOWIEDZ
Newsy
Cudowne "koktajle" i narkotyki. Nieznane oblicze złotej ery Hollywood

Narkotyki, używki i magiczne koktajle, które miały utrzymać największe gwiazdy ekranu w dobrej kondycji, zdolne pracować na planie przez trzy doby bez przerwy, były w Hollywood na porządku dziennym...

Jak marihuana niszczy serce

Na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco wykazano, że przewlekłe używanie konopi - niezależnie od tego, czy są one palone, czy przyjmowane w jakimś jadalnym produkcie - wiąże się z istotnym ryzykiem dla układu sercowo-naczyniowego.

THC i rozwój mózgu nastolatków – co pokazują najnowsze badania?

Używanie marihuany może prowadzić do ścieńczenia kory mózgowej u nastolatków – wynika z najnowszego badania prowadzonego przez Gracielę Piñeyro i Tomáša Pausa, naukowców z CHU Sainte-Justine oraz profesorów Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Montrealu. Współpraca dwóch laboratoriów badawczych, korzystających z uzupełniających się podejść, wykazała, że THC – czyli tetrahydrokannabinol, substancja aktywna w konopiach – powoduje kurczenie się arborescencji dendrytycznej, czyli „sieci anten” neuronów, które odgrywają kluczową rolę w komunikacji między nimi. Skutkuje to zanikiem (atrofią) pewnych obszarów kory mózgowej – co jest szczególnie niepokojące w wieku, w którym mózg się rozwija.