Wątki traktujące o muchomorze czerwonym (Amanita muscaria).
ODPOWIEDZ
  • 17 / 1 / 0
pragnę się pochwalić że sezon na Amanity na śląsku rozpoczęty 23 kapelusze zebrałem (zbierałem same duże które zdążyły sypnąć zarodnikami , nierozłożone zostawiałem ) aktualnie się suszą ;)

pozdrawiam
  • 2372 / 56 / 0
@picziklaki
okolice Chełmna, mam zajebistą miejscówkę, niech tylko popada jutro i będzie git. :-D

Sry, ze dopiero piszę, powinno być info o wykorzystaniu twojego nicku w poscie kogos.
Tylko hipisi mieli gnostyczny, poznawczy ideał, natomiast dopalacze kupują głównie młodzieńcy w kapturach, którzy robią to, bo jak mówią - dobrze ryje banie
  • 669 / 10 / 0
Rozpad termiczny alkaloidów maku lekarskiego, prawda czy mit?
Vexilla regis prodeunt inferni
  • 3215 / 416 / 0
Łódzkie z opóźnieniem, ale udało się zebrać 10
Na miejscówce dorasta sobie drugie tyle :rolleyes:
Uwaga! Użytkownik Fatmorgan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 27 / / 0
Witam, jako że jest to pierwszy mój post na forum.
Napiszę tu kilka rzeczy które już wiem o amanitach.
Po pierwsze.Najwięcej ich rośnie na miękkim podłożu w okolicy drzew iglastych( jak widzisz równo wysadzone iglaki sporej wielkości to możesz śmiało szukać).Nie polecam zbierania grzybów bez kropek ponieważ można je pomylić z innymi.
Po drugie.Grzyby wyciągamy w całości aby resztki trzonu nie gniły w ziemi.Potem zwykle obrywam dolną część bo jest oblepiona ziemią, a nie chcę brudzić innych grzybów.Ponad to polecam zbierać gdy poprzedni dzień był bez opadów, dzięki temu mają w sobie mniej wody.Oczywiście zbieramy osobniki w "środkowej" fazie rozwoju lub nieco młodsze.Stare zwykle są za mocno objedzone ale wciąż rozsiewają zarodniki.
Po trzecie.Jeśli jest to możliwe to suszymy kapelusze w całości.Ja zaczynam od odcinania małych kawałków trzonu aby zobaczyć jak głęboko wgryzły się robaki.Jeśli doszły do kapelusza to przecinam go na pół i wycinam okolice trzonu aż dojdę do nieobjedzonej części(niektórzy nie patrzą na robaki i suszą razem z nimi, ja tego nie robię).
Po czwarte.NIE WYCINAMY BLASZEK!One również zawierają to co nas interesuje.Co prawda przedłużają nieco suszenie ale zdecydowanie warto je pozostawić.
Po piąte.Jeśli suszymy w piekarniku to pamiętamy o kilku zasadach:
a)Suszymy je na mniej więcej środkowej wysokości.
b)Nie przekraczamy 70 stopni Celsjusza.
c)Zostawiamy uchylone drzwiczki.
Dzięki temu grzyby nie będą się "pocić" w trakcie suszenia.Ponad to grzyb powinien się łamać przy próbie wyginania.
Po szóste.Informacje o tym że po ususzeniu są dobre maksymalnie miesiąc to bzdura.W "Amanita Muscaria; Herb of Immortality" jest wręcz wskazane aby trzymać je np. w worku strunowym przez 2 miesiące zanim je spożyjemy.Utrata właściwości następuje gdy przechowujemy je niewłaściwie i w postaci np. zmielonego proszku.Ja trzymam jak największe kawałki w szczelnym słoju i to wstawiam do zimnego, ciemnego miejsca.
  • 4024 / 372 / 951
Masz dane z doświadczenia o tym jak długo można je w takich warunkach przechowywać?
  • 3215 / 416 / 0
W "Amanita Muscaria; Herb of Immortality" jest wręcz wskazane aby trzymać je np. w worku strunowym przez 2 miesiące zanim je spożyjemy.
czy była tam wzmianka o tym dlaczego ?

Utrata właściwości następuje gdy przechowujemy je niewłaściwie i w postaci np. zmielonego proszku
dlaczego proszek miałby szybciej tracić swoje właściwości ? chodzi o to że reakcje mogące niszczyć nasze witaminki zachodzą na większej powierzchni ?
Uwaga! Użytkownik Fatmorgan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3898 / 239 / 13
dostęp światła/tlenu
Wkońcu zmęczony, bez sił i ochoty, bez domu i imienia w kanale zapomnienia;
  • 9 / / 0
Ain Elohim pisze:
Najwięcej ich rośnie na miękkim podłożu w okolicy drzew iglastych( jak widzisz równo wysadzone iglaki sporej wielkości to możesz śmiało szukać).
Zgadzam się i od siebie dodam, że warto szukać w zagajnikach brzozowych. Byłem dziś w jednym i jest ich tam mnóstwo :)
Czego pragniesz, w sobie nosisz. Nie szukaj na zewnątrz.
Kant
  • 143 / 1 / 0
Nie zbieram amanit ale chcialem dac info jakby ktos szukal ze w oposkim jest ich w tym roku o tej porze bardzo duzo, szczegolnie wsrod brzoz ale takze w lesie sosnowym, dzisiaj widzalem kilkanascie pieknych podrecznikowych kapeluszy :-)
ODPOWIEDZ
Newsy
Może być nowym fentanylem. "Flysky" rozprzestrzenia się w USA

Nowy śmiertelnie niebezpieczny narkotyk rozprzestrzenia się w Stanach Zjednoczonych. Pojawił się m.in. na ulicach Chicago, Filadelfii i Pittsburgha. "Flysky" to heroina zmieszana z medetomidyną - środkiem uspokajającym stosowanym w weterynarii.

Betel jest używany od co najmniej 4000 lat

Betel to po kofeinie, alkoholu i nikotynie najbardziej popularna używka na świecie. Jest używany od dawna i głęboko zakorzeniony w kulturze Azji. Chociaż żucie betelu wiąże się z zabarwieniem zębów, brak takie zabarwienia nie oznacza, że człowiek betelu nie żuł. Dlatego też stwierdzenie jego użycia w przeszłości wymaga specjalistycznych badań. Taki, jakich podjęli się naukowcy z Tajlandii, Australii i USA.

Zatrzymano oficera żandarmerii który kierował gangiem handlującym heroiną!

Policja w Portugalii zarekwirowała 1,5 tony kokainy od międzynarodowej grupy przestępczej, którą kierował kapitan żandarmerii z Porto.