Pochodne kwasu lizergowego, jak na przykład LSD, czy LSA.
Więcej informacji: Lizergamidy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 192 / 1 / 0
Parathormon pisze:
@all: już pomijając kwestię wiary w... no właśnie nawet nie wiem w co, w naturalną aurę wzmacniającą, że tak to ujmę :D samo LSA może Cię rozczarować. Oczywiście nie z powodu małego potencjału substancji, bo ten jest z pewnością bardzo zbliżony do dietyloamidu, bardziej chodzi mi o surowiec zawierający LSA - te nasionka są Z REGUŁY słabe i trzeba naprawdę dużo, żeby był w miarę trip.

Co do Witkiewicza i jego wywodów, cóż każdy bystry obserwator stwierdzi to samo... Przeież natura tworzy encje zawierające całe mnóstwo, często nie zbadanych, może nie wykrytych (nie wykrywalnych póki co) substancji. Wiele z nich odddziaływuje synergicznie, niektóre antagonistycznie, czasem domieszka może działać na inny receptor/enzym - ale to nie jest sprawa jakichś bytów astralnych "mocy" czy "energii" :D.
Co do ilości nasion, to oczywiście zdaję sobie z tego sprawę, podobnie jak z występującą w naturze synergią składników (choć tu mogę mówić właściwie czysto teoretycznie, chyba że wezmę pod uwagę wyczuwalne przeze mnie - i nie tylko przeze mnie - różnice wśród odmian konopii). Paradoks jest więc wytłumaczalny w sferze teoretycznej, ja zamierzam zająć się praktycznym sprawdzeniem tych różnic :-D .

No i pytanie - czy chemia roślin i naszego mózgu nie może być wynikiem aktywności całych tych astraliów, przedświatnic i wszechstworów? Wszystko zależy od interpretacji, można nazwać coś tylko oddziaływaniem dwóch cząsteczek chemicznych, a można w tymże właśnie oddziaływaniu widzieć emanację tych mocy... Ważne, by nikt nikomu nie próbował wtykać do głowy z uporem faszysty, prawda? ;)
  • 169 / 2 / 0
Brzytwa Ockhama
podpis usunięty
  • 344 / 6 / 0
Szczególną różnicą poza headspacem, jest znacząco odmienny charakter wizuali.

W przypadku LSA, podchodzą one właściwie pod halucynacje. Pomimo, że towarzyszy typowe dla psychodelików wyostrzenie zmysłów, bardzo wyraźnie widać surrealistyczne deformacje otoczenia. Za dnia, teksury powierzchni przesuwają się oraz układają w wyimaginowane wzory. Natomiast powojowe noce, bardzo przypominały mi deliryczne jazdy na benzydaminie. Np. gałęzie drzewa, z których wyrastały głowy wilków, tudzież przebiegające drogę monstra. Twarze ludzi w takich warunkach, deformowały się, wyciskając siódme poty z wyobraźni. Nie uświadczyłem takich efektów po LSD.

Zmiany wizualne po LSD, zazwyczaj w ogóle nie zakrawają o deformację rzeczywistości (pomijając falowania oddalonych obiektów... no i gdzieś tam czasami coś mignie ;) ). Charakteryzują się intensywnym i wręcz nieprawdopodobnym wyostrzeniem zmysłów oraz wzbogaceniem tekstur o detale, które wcześniej były nie do zaobserwowania. Przynajmniej nie w tak przejrzysty sposób. Wzrok tak silnie wdziera się w obserwowany obiekt, że następuje fraktalizacja. Świat staje się doskonale przejrzysty.

Wpływ na myślenie oraz nastrój, jest oczywiście znacząco odmienny, lecz obie substancje pod tym względem mają własny urok i równie szerokie spektrum doznań. Niemniej, w moim odczuciu kwasowy headspace bije na głowę powojową mentalność. Na kwasie, świat jest taki... sterylny, doskonały i poukładany. Powój, wprowadza przytłaczający, mistyczno-aztecki nastrój. Czuć w tej substancji pewien zew natury, którego nie oferuje LSD. I na odwrót. LSA nie sięga kwasowi do pięt, w kwestii odsłaniania pewnych obszarów i nowych szlaków w umyśle.

Ciekawe jak wyglądałby mix LSD z LSA. Trzeba by raczej wyekstrahować ładunek z nasion powoju, aby oba ustrojstwa idealnie się nałożyły, tym bardziej, że czyste LSA podobno wjeżdża z impetem równym LSD.
  • 17 / / 0
"Powój, wprowadza przytłaczający, mistyczno-aztecki nastrój."
dokładnie tak,
kilka razy eksperymentowałem z powojem
w mniejszych dawkach mocny serotoninowy kop i radocha, w dużych w pewnym momencie jak jak po peaku zjarania.... kiedy to już się trochę klapnie i wielkie rozmyślenia :D
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Skandaliczne sceny na SOR-ach w wakacje. Pacjenci pod wpływem alkoholu i narkotyków

Skaczą po łóżkach, demolują sufit, są agresywni i niebezpieczni – a to wszystko dzieje się na oddziałach ratunkowych, gdzie inni pacjenci czekają na pomoc. W wakacje SOR-y pękają w szwach, a liczba pacjentów pod wpływem alkoholu i narkotyków lawinowo rośnie.

19-latek po narkotykach zadzwonił na policję. Wydawało mu się, że ktoś chce się włamać do jego domu

Rudzcy policjanci podczas interwencji w jednym z mieszkań w Wirku ujawnili marihuanę i metamfetaminę. 19-letni rudzianin został zatrzymany, usłyszał zarzut posiadania narkotyków i objęto go policyjnym dozorem.

Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.