ODPOWIEDZ
  • 6182 / 438 / 12
Ten dół odczuwa się, ponieważ MDMA i metylon zmuszają transportery serotoniny do pracy, poważnie uszczuplając zapasy tego neuroprzekaźnika - potem jego braki skutkują obniżonym samopoczuciem. 5-APB i 6-APB nie oddziałują na transportery (a przynajmniej nie tak znacząco). Wywołują efekt poprzez wiązanie się bezpośrednio z receptorami przeznaczonymi dla serotoniny. Stąd psychodela i brak zjazdu.
hera, koka, hasz, LSD – ta zabawa po nocach się śni
LSD, hera, koka i haszpodziel się z kolegami czym masz

Obejrzyj hyperreal.at/pelna-legalizacja na HyperTubie!
  • 7 / / 0
Ja jednak zawsze mam 3-4 dniowe obnizenie nastroju po bonzofuranach. Nie tak duze jak po metylonie, ale jednak wystepuje
  • 6182 / 438 / 12
Obniżenie nastroju może wynikać z np. autonomicznej "melancholii", że było tak fajnie (na 5-APB), a już się skończyło.:(

Dół po MDMA i bk-MDMA wynikał bezpośrednio z braku serotoniny.

• 1876 / 23 / 0
I po testach :>
Dawka 120 mg , jak dla mnie substancja idealna na całonocne nakurwianie na jakiejś imprezie %-D Może ciut mniej eufori niż po 6-APB ale może to też kwestia dawki , wydaje mi się że rowniez sam peak trwał krócej ale to może wkręt , również mocno psychodeliczne . Jakies 4-5 h po załadowaniu dorzcuiłem jeszcze bardzo czystego LSD i teraz żałuje ze nie dorzuciłem na peaku bo to był przezajebisty miks %-D Tak więc jesli chodzi o jakieś całonocne eventy zdecydowanie 5-APB , zaś w domowym zaciszu z najblizszymi znajomymi 6-APB .
Oczywiście jak w przypadku 6-APB żadnego zjazdu , jedynie musiałem się zmuszać do jedzenia bo całkowity brak apetytu .
  • 984 / 6 / 0
surveilled pisze:
5-APB i 6-APB nie oddziałują na transportery (a przynajmniej nie tak znacząco). Wywołują efekt poprzez wiązanie się bezpośrednio z receptorami przeznaczonymi dla serotoniny
źródło?
głupio wyszło...
  • 6182 / 438 / 12
@toshiro mifune: http://en.wikipedia.org/wiki/6-APB . Jest tam co prawda fragment, że działa jako monoamine release agent, ale ma "brak źródła" zaznaczony. Potwierdzone źródłem są agonizmy 5-HT2A, 5-HT2C, oraz, w szczególności - 5-HT2B. Ten ostatni, gdy zostaje pobudzony ligandem agonistycznyn, zwieksza wyzwalanie neuronalnej serotoniny do synaps. Oczywiście, nie można jeszcze wykluczyć, że 5/6-APB wiążą się z transporterami. Ten proces zachodziłby jednak mało wydajnie, albo transportery zostają po połączeniu dezaktywowane (5/6-APB byłyby wtedy inhibitorami wychwytu zwrotnego) - gdyby powodowały wyzwolenie, byłaby zwałka porównywalna z MDA - a takiej nie ma.

To wszystko już logiczne wnioskowania, zapraszam do polemiki.

• 984 / 6 / 0
@up: liczyłem na nowe źródełko :D orginał tego o agonizmie pewnie drogi?

Tyle wynika z wikipedii, że nie można wykluczyć ich roli jako releasing agent, z autopsji bym widział też reuptake inhibitor (można dorzucać i dorzucać) ...

Co do zwałki, to ciekawe jest co się dzieje w głowie że tydzień są sny jak po mianserynie...

Nie brałem tego solo nigdy, ale czy nikt nie zauważył z tych, co tak się z tym obchodzili syndromu "człowieka z papieru", przygnębionego, bez radości i apatycznego przez tydzień czy dwa - czyli aż się odbuduje poziom serotoniny?

IMHO jest to ewidentnie psychodeliczna substancja, więc jest agonistą naszych ulubieńców, a z łudzącego podobieństwa do MDMA wnioskuję MRA, natomiast z powodu przedłużonego działania w odniesieniu do XTC spodziewał bym się też zwięszonej inibicji wychwytu....
Ostatnio zmieniony 13 lutego 2012 przez toshiro mifune, łącznie zmieniany 1 raz.
głupio wyszło...
  • 1951 / 15 / 0
"Nie brałem tego solo nigdy, ale czy nikt nie zauważył z tych, co tak się z tym obchodzili syndromu "człowieka z papieru", przygnębionego, bez radości i apatycznego przez tydzień czy dwa - czyli aż się odbuduje poziom serotoniny"
nie, jest cześto wręcz odwrotnie. poniesiony nastrój przez tak długi okres czasu.
  • 145 / 2 / 0
Nie brałem tego solo nigdy, ale czy nikt nie zauważył z tych, co tak się z tym obchodzili syndromu "człowieka z papieru", przygnębionego, bez radości i apatycznego przez tydzień czy dwa - czyli aż się odbuduje poziom serotoniny?
Po pierwszym razie z 6-APB wystapilo u mnie takie cos, myslalem ze to problem z moja psychika i wina ogolnego nieogaru ale coraz bardziej sie przekonuje do tego ze to byla wina APB. Na szczescie przy nastepnych kontaktach z substancja tego efektu nie zaobserwowalem.
  • 2497 / 49 / 0
surveilled pisze:
gdyby powodowały wyzwolenie, byłaby zwałka porównywalna z MDA - a takiej nie ma.
Nie zgodzę się z tym fragmentem, ja ani po MDA, ani po MDMA, ani po mefedronie, ani po metylonie nie miewam zjazdów.
Mozna sadzic, ze się będą zachowywać podobnie, jak ich nienasycone analogi 5-apbd i 6-apbd, ktore sa RA
BTW:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8246240
https://en.wikipedia.org/wiki/Serotonin_releasing_agent
Uwaga! Użytkownik świetliste macki kosmicznej jaźni nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
15 lat niechcianych badań. A teraz nowa rewolucja w psychiatrii

Specjalista z Wielkiej Brytanii nie ma wątpliwości, że jesteśmy świadkami nowej rewolucji w psychiatrii. Psychodeliki, jak psylocybina i MDMA, zdobywają coraz większe zainteresowanie naukowców w leczeniu depresji i innych zaburzeń psychicznych.

"Niemyte dusze / Narkotyki" - teatralna podróż w głąb ludzkiej psychiki

Spektakl odbędzie się 17 października 2025 roku (pt) w Miejskim Ośrodku Kultury w Pelplinie. To propozycja dla każdego, kto poszukuje w teatrze głębi, refleksji i intelektualnego wyzwania. Nie przegapcie tego wyjątkowego wydarzenia!

Rozbita grupa pseudokibiców zajmująca się przemytem narkotyków

Ponad 2,5 tony narkotyków mogło trafić na polski rynek dzięki działalności zorganizowanej grupy przestępczej wywodzącej się ze środowiska stołecznych pseudokibiców. Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji i Komendy Stołecznej Policji pod nadzorem Prokuratury Krajowej skutecznie uderzyli w struktury przestępcze, zatrzymując jej kluczowych członków.