ODPOWIEDZ
  • 6182 / 437 / 12
Ten dół odczuwa się, ponieważ MDMA i metylon zmuszają transportery serotoniny do pracy, poważnie uszczuplając zapasy tego neuroprzekaźnika - potem jego braki skutkują obniżonym samopoczuciem. 5-APB i 6-APB nie oddziałują na transportery (a przynajmniej nie tak znacząco). Wywołują efekt poprzez wiązanie się bezpośrednio z receptorami przeznaczonymi dla serotoniny. Stąd psychodela i brak zjazdu.
hera, koka, hasz, LSD – ta zabawa po nocach się śni
LSD, hera, koka i haszpodziel się z kolegami czym masz

Obejrzyj hyperreal.at/pelna-legalizacja na HyperTubie!
  • 7 / / 0
Ja jednak zawsze mam 3-4 dniowe obnizenie nastroju po bonzofuranach. Nie tak duze jak po metylonie, ale jednak wystepuje
  • 6182 / 437 / 12
Obniżenie nastroju może wynikać z np. autonomicznej "melancholii", że było tak fajnie (na 5-APB), a już się skończyło.:(

Dół po MDMA i bk-MDMA wynikał bezpośrednio z braku serotoniny.

• 1876 / 23 / 0
I po testach :>
Dawka 120 mg , jak dla mnie substancja idealna na całonocne nakurwianie na jakiejś imprezie %-D Może ciut mniej eufori niż po 6-APB ale może to też kwestia dawki , wydaje mi się że rowniez sam peak trwał krócej ale to może wkręt , również mocno psychodeliczne . Jakies 4-5 h po załadowaniu dorzcuiłem jeszcze bardzo czystego LSD i teraz żałuje ze nie dorzuciłem na peaku bo to był przezajebisty miks %-D Tak więc jesli chodzi o jakieś całonocne eventy zdecydowanie 5-APB , zaś w domowym zaciszu z najblizszymi znajomymi 6-APB .
Oczywiście jak w przypadku 6-APB żadnego zjazdu , jedynie musiałem się zmuszać do jedzenia bo całkowity brak apetytu .
  • 984 / 6 / 0
surveilled pisze:
5-APB i 6-APB nie oddziałują na transportery (a przynajmniej nie tak znacząco). Wywołują efekt poprzez wiązanie się bezpośrednio z receptorami przeznaczonymi dla serotoniny
źródło?
głupio wyszło...
  • 6182 / 437 / 12
@toshiro mifune: http://en.wikipedia.org/wiki/6-APB . Jest tam co prawda fragment, że działa jako monoamine release agent, ale ma "brak źródła" zaznaczony. Potwierdzone źródłem są agonizmy 5-HT2A, 5-HT2C, oraz, w szczególności - 5-HT2B. Ten ostatni, gdy zostaje pobudzony ligandem agonistycznyn, zwieksza wyzwalanie neuronalnej serotoniny do synaps. Oczywiście, nie można jeszcze wykluczyć, że 5/6-APB wiążą się z transporterami. Ten proces zachodziłby jednak mało wydajnie, albo transportery zostają po połączeniu dezaktywowane (5/6-APB byłyby wtedy inhibitorami wychwytu zwrotnego) - gdyby powodowały wyzwolenie, byłaby zwałka porównywalna z MDA - a takiej nie ma.

To wszystko już logiczne wnioskowania, zapraszam do polemiki.

• 984 / 6 / 0
@up: liczyłem na nowe źródełko :D orginał tego o agonizmie pewnie drogi?

Tyle wynika z wikipedii, że nie można wykluczyć ich roli jako releasing agent, z autopsji bym widział też reuptake inhibitor (można dorzucać i dorzucać) ...

Co do zwałki, to ciekawe jest co się dzieje w głowie że tydzień są sny jak po mianserynie...

Nie brałem tego solo nigdy, ale czy nikt nie zauważył z tych, co tak się z tym obchodzili syndromu "człowieka z papieru", przygnębionego, bez radości i apatycznego przez tydzień czy dwa - czyli aż się odbuduje poziom serotoniny?

IMHO jest to ewidentnie psychodeliczna substancja, więc jest agonistą naszych ulubieńców, a z łudzącego podobieństwa do MDMA wnioskuję MRA, natomiast z powodu przedłużonego działania w odniesieniu do XTC spodziewał bym się też zwięszonej inibicji wychwytu....
Ostatnio zmieniony 13 lutego 2012 przez toshiro mifune, łącznie zmieniany 1 raz.
głupio wyszło...
  • 1951 / 15 / 0
"Nie brałem tego solo nigdy, ale czy nikt nie zauważył z tych, co tak się z tym obchodzili syndromu "człowieka z papieru", przygnębionego, bez radości i apatycznego przez tydzień czy dwa - czyli aż się odbuduje poziom serotoniny"
nie, jest cześto wręcz odwrotnie. poniesiony nastrój przez tak długi okres czasu.
  • 145 / 2 / 0
Nie brałem tego solo nigdy, ale czy nikt nie zauważył z tych, co tak się z tym obchodzili syndromu "człowieka z papieru", przygnębionego, bez radości i apatycznego przez tydzień czy dwa - czyli aż się odbuduje poziom serotoniny?
Po pierwszym razie z 6-APB wystapilo u mnie takie cos, myslalem ze to problem z moja psychika i wina ogolnego nieogaru ale coraz bardziej sie przekonuje do tego ze to byla wina APB. Na szczescie przy nastepnych kontaktach z substancja tego efektu nie zaobserwowalem.
  • 2497 / 49 / 0
surveilled pisze:
gdyby powodowały wyzwolenie, byłaby zwałka porównywalna z MDA - a takiej nie ma.
Nie zgodzę się z tym fragmentem, ja ani po MDA, ani po MDMA, ani po mefedronie, ani po metylonie nie miewam zjazdów.
Mozna sadzic, ze się będą zachowywać podobnie, jak ich nienasycone analogi 5-apbd i 6-apbd, ktore sa RA
BTW:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8246240
https://en.wikipedia.org/wiki/Serotonin_releasing_agent
Uwaga! Użytkownik świetliste macki kosmicznej jaźni nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Bruksela: rekordowy wzrost natychmiastowych mandatów za narkotyki

Prawie jedna czwarta propozycji natychmiastowych mandatów karnych (PTI) w Belgii (24,5 proc.) dotyczy Regionu Stołecznego Brukseli – poinformowało we wtorek 30 września 2025 r. Federalne Ministerstwo Sprawiedliwości (SPF Justice). To ogromny skok w porównaniu z zaledwie 0,1 proc. w 2024 r. i 1,7 proc. w 2023 r. Tak gwałtowny wzrost to efekt decyzji prokuratury brukselskiej, która w tym roku postawiła na intensywniejsze zwalczanie handlu narkotykami, szczególnie poprzez kierowanie PTI do osób posiadających nielegalne substancje.

Medyczna marihuana w Bundeslidze: Union Berlin przełamuje tabu

Piłka nożna to nie tylko bramki, transfery i wielkie emocje. To również przestrzeń, w której odzwierciedlają się społeczne zmiany, nastroje i debaty. Decyzja Unionu Berlin pokazuje, że stadion może stać się miejscem znacznie szerszej dyskusji – o zdrowiu i przełamywaniu tabu. Berliński klub jako pierwszy w historii Bundesligi związał się z marką medycznej marihuany.

Japończycy odkryli, dlaczego papieros pomaga przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

Palenie tytoniu związane jest z olbrzymią liczbą różnorodnych zagrożeń dla zdrowia. Są jednak sytuacje, gdy papieros pomaga. Tak jest na przykład w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Nie od dzisiaj wiadomo, że papierosy przynoszą ulgę osobom cierpiącym na tę chroniczną chorobę. Naukowcy z japońskiego instytutu badawczego RIKEN odkryli mechanizm, który stoi za zbawiennym skutkiem dymka. Dzięki nim chorzy będą mogli poczuć ulgę, bez narażania się na choroby powodowane paleniem.