Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 984 / 5 / 0
Witam

Po wielu narkotykach doświadczyłem silnych doznań, ale słowo Euforia, podobnie jak Ekstaza kojarzą mi się z czymś przyjemnym. Co jeśli doświadczasz pełni "efektów ubocznych (i tych głównych)" a nie czujesz się zajebiście? To też euforia? Ekstaza bez ekstazy?

Silna euforia wg badaczy występuje po mefedronie, metkacie, 6-APB, obrej amfie itd. Ja osobiście pomimo występowania wszystkich efektów zamierzonych i ubocznych dawno nie miałem euforii...
-Kwestia definicji?
-Przećpania?
-NIENASYCENIA?

Przećpanie trochę odrzucam, bo bardziej przećpane forumowe mózgi doświadczają wciąż tego co nazywają "euforią" a u mnie rzadko.
głupio wyszło...
  • 3206 / 175 / 0
Trudno mi jest określić, aczkolwiek najbliżej 'jakiejś' definicji euforii stał stan umysłu po 6-APB.

mefedron to była zaledwie namiastka tego, co daje 6-APB.

:)
Uwaga! Użytkownik ItvH2erPPPWR nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2362 / 28 / 0
^ To oczywiste, że najmocniejsze doznania wywołują psychodeliki ;p
BS
  • 210 / 12 / 0
euforia to stan po kupieniu pacyki deksa za 2.50 albo zajebistej sztuki tematu za 10zeta
W ciemności napędzanej chemią dalej i głębiej śnić. Sny i chemia,  więcej chemii więcej snów. I ciągle dalej w ciemność, w sny szalone, w opetane głębie i w  źrenice jak otchłanie.
  • 66 / 2 / 0
Euforia? Ja rozróżniam dwie, sztuczną i naturalną. Ta pierwsza wynika z działania na mój mózg różnych substancji psychoaktywnych, np. metkat, MDMA. Jest bardzo kusząca, łatwa w obsłudze ale ma jedną wadę, człowiek nie jest do końca sobą. Coś jak dr Jekyl i mr Hyde. Jest inny... Druga natomiast nachodzi człowieka rzadko, często nawet trzeba na nią ciężko pracować ale jest bardziej rozciągnięta w czasie, satysfakcjonująca i nie ma po niej zwały ;) niestety w tym przypadku brak takiego "guzika" on/off.
  • 3309 / 21 / 0
A euforia wywołana endorfinami jest wg Ciebie sztuczna czy naturalna?
sqrt(666)
  • 630 / 3 / 0
Zalezy czy jest wywolywana w naturalny sposob czy poprzez np. wstrzykniecie tych endorfin...
  • 984 / 5 / 0
sztuczna vs naturalna to słuszne podejście, jedna wynika z osiągnięcia czegoś, szczęśliwego zdarzenia w życiu, jak sukces sportowy, zawodowy, miłość, zrobienie chcianego dzieciaka itp. ta sztuczna wynika z intoksykacji, to akurat proste, szanowny AA

@derb fakt, u mnie też najsilniejsza była po psychodelikach - z kilkunastogodzinnym ketonowym podkładem, ale Shulginowska piątka to nie jest doświadczenie powtarzalne, raczej przypadkowe (vide mój post w "najgrubiej, najdalej")
Ostatnio zmieniony 09 grudnia 2011 przez toshiro mifune, łącznie zmieniany 3 razy.
głupio wyszło...
  • 3309 / 21 / 0
@agsfd - Tak, ale działanie powinno być te same w przypadku tego samego środka wywołującego euforię, przynajmniej nie widzę tej różnicy co podał Szarlej: "wynika z działania na mój mózg różnych substancji psychoaktywnych (...) człowiek nie jest do końca sobą", a "jest bardziej rozciągnięta w czasie, satysfakcjonująca i nie ma po niej zwał".

@toshiro mifune - właściwie ta prawdziwa też wynika z intoksykacji, ale dragami płynącymi wewnątrz nas. Różni się to sposobem dojścia do tej euforii, ale wciąż to chemia. Nie neguję, że to co innego, tylko nie zgadzam się z tym, że jedna jest wywołana chemią, a druga przychodzi z powietrza.
Ostatnio zmieniony 09 grudnia 2011 przez angor animi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: 4 edity
sqrt(666)
  • 66 / 2 / 0
@aa, Może niezbyt jasno dla Ciebie się wyraziłem... Po części prawdą jest to co piszesz. Masz na myśli pewnie to że euforia, niezależnie od tego co ją spowodowało, wynika z oddziaływania konkretnych neurotransmiterów (dopaminy, serotoniny, noradrenaliny...) na odpowiednie ośrodki w mózgu. Z tym się zgodzę. Jest natomiast jeszcze jeden aspekt. Szybkość ( co za tym ilość ) z jaką te neuroprzekaźniki pojawiają się w połączeniach między nerwowych. W przypadku dragów również wpływa na to sposób podania. Im szybciej i więcej tym lepiej, fajniej, bardziej zajebiście... GOD MODE!!! Na co dzień możemy osiągnąć zbliżone stany (orgazm, znieczulenie powypadkowe w wyniku szoku) ale rzadko kiedy tak bardzo intensywne jak po dragach. I nie jest to spowodowane przyjmowaniem substancji psychoaktywnych z zewnątrz

@toshiro, Zgadzam się z Tobą. Euforia, dobry nastrój, stan który wynika z osiągnięcia jakiegoś celu w swoim życiu jest motywatorem do działania, nadaje sens naszej egzystencji. Z kolei taki prze-zajebisty stan wynikający z ućpania często niestety jest lokomotywą w kierunku samodestrukcji. Nie to że się mądrze bo sam nie jestem wolny od nałogów ;] Sad but true
Ostatnio zmieniony 09 grudnia 2011 przez Szarlej, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Czy psychodeliki mogą uczynić Cię bardziej moralnym człowiekiem? [Nowe badania 2025]

Czy możliwe jest, że po zażyciu psychodelików stajesz się bardziej empatyczny, troszczysz się o innych ludzi, zwierzęta czy nawet środowisko naturalne? Najnowsze badania opublikowane w Journal of Psychoactive Drugs sugerują, że tak – osoby, które doświadczyły głębokich przeżyć psychodelicznych, wykazują wyższy poziom moralnej ekspansywności, czyli gotowości do rozszerzenia współczucia i troski na coraz szersze kręgi istnienia. Co ciekawe, wzrost ten jest szczególnie silny u osób, które podczas „tripu” przeżyły rozpad ego lub intensywne doświadczenia mistyczne.

Baner reklamujący sprzedaż mefedronu wisiał na płocie sopockiego kempingu

Na ogrodzeniu kempingu przy ul. Bitwy pod Płowcami w Sopocie zawisł baner z kodem QR, który po zeskanowaniu prowadził do strony oferującej sprzedaż mefedronu. To kolejny przypadek, po niedawnych doniesieniach z Gdańska, reklamowania sprzedaży narkotyków za pomocą umieszczanych w miejscach publicznych kodów QR.

18-latek złapany na gorącym uczynku. W biały dzień sprzedawał narkotyki na ulicy

Bielańscy wywiadowcy zatrzymali dwóch mężczyzn na gorącym uczynku podczas transakcji narkotykowej. 18-latek przekazał 20-latkowi blisko 20 gramów marihuany. W wyniku dalszych działań funkcjonariusze zabezpieczyli przy nim oraz w jego mieszkaniu dodatkowe narkotyki – marihuanę i tabletki zawierające MDMA. Obaj trafili do policyjnej celi. Prokurator zastosował wobec 18-latka środek zapobiegawczy w postaci dozoru policyjnego.