Po wielu narkotykach doświadczyłem silnych doznań, ale słowo Euforia, podobnie jak Ekstaza kojarzą mi się z czymś przyjemnym. Co jeśli doświadczasz pełni "efektów ubocznych (i tych głównych)" a nie czujesz się zajebiście? To też euforia? Ekstaza bez ekstazy?
Silna euforia wg badaczy występuje po mefedronie, metkacie, 6-APB, obrej amfie itd. Ja osobiście pomimo występowania wszystkich efektów zamierzonych i ubocznych dawno nie miałem euforii...
-Kwestia definicji?
-Przećpania?
-NIENASYCENIA?
Przećpanie trochę odrzucam, bo bardziej przećpane forumowe mózgi doświadczają wciąż tego co nazywają "euforią" a u mnie rzadko.
@derb fakt, u mnie też najsilniejsza była po psychodelikach - z kilkunastogodzinnym ketonowym podkładem, ale Shulginowska piątka to nie jest doświadczenie powtarzalne, raczej przypadkowe (vide mój post w "najgrubiej, najdalej")
@toshiro mifune - właściwie ta prawdziwa też wynika z intoksykacji, ale dragami płynącymi wewnątrz nas. Różni się to sposobem dojścia do tej euforii, ale wciąż to chemia. Nie neguję, że to co innego, tylko nie zgadzam się z tym, że jedna jest wywołana chemią, a druga przychodzi z powietrza.
Powód: 4 edity
@toshiro, Zgadzam się z Tobą. Euforia, dobry nastrój, stan który wynika z osiągnięcia jakiegoś celu w swoim życiu jest motywatorem do działania, nadaje sens naszej egzystencji. Z kolei taki prze-zajebisty stan wynikający z ućpania często niestety jest lokomotywą w kierunku samodestrukcji. Nie to że się mądrze bo sam nie jestem wolny od nałogów ;] Sad but true
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
92% czy 1,9%? Jak nagłówki zmieniają odbiór badań o marihuanie
W ostatnich tygodniach w medium Medonet pojawił się alarmujący nagłówek mówiący o „92% wyższym ryzyku poważnych zaburzeń psychicznych u młodych osób używających marihuany”. Taka liczba silnie działa na wyobraźnię i niemal automatycznie wywołuje emocjonalną reakcję czytelnika. Zanim jednak potraktujemy ją jako dowód nadciągającej katastrofy zdrowotnej, warto przyjrzeć się samemu badaniu, jego metodologii oraz temu, co w języku statystyki ta liczba faktycznie oznacza.
Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć
Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.
Funkcjonariusze zagarnęli ponad 60 kg narkotyków
Ponad 60 kg narkotyków - marihuany, kokainy i haszyszu, a także przedmioty przypominające broń, amunicję i ponad 16 tysięcy sztuk papierosów bez polskich znaków akcyzowych, nie trafi na rynek. To efekt intensywnej pracy policjantów z Wydziału Dochodzeniowo-Śledczego, dw. z Przestępczością Narkotykową Komendy Wojewódzkiej Policji w Rzeszowie, których wspierali funkcjonariusze KAS i CBŚP. Śledztwo w sprawie wewnątrzwspólnotowego obrotu narkotykami nadzorowane jest przez Prokuraturę Okręgową w Rzeszowie. Czarnorynkowa wartość zabezpieczonych substancji to ponad 3 miliony złotych.