Syntetyczny opioid o niewybiórczym działaniu na receptory opioidowe.
Więcej informacji: Tramadol w Narkopedii [H]yperreala
Zablokowany
  • 3245 / 618 / 0
Tzn kwetia niebezpieczeństwa to przedawkowanie dla danej osoby jedno i drugie, a tramadol jest bardziej bezpieczny w kwestii uzależnienia i uboków. I chyba mniej napiętnowany, tramadol to lek przeciwbólowy i jest w medycynie uzależnienie od takich środków opisywane.....a uzależnienie od środków na kaszel posiada znamiona patologii gorzej widzianej.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3459 / 731 / 9
To są takie tylko stereotypy. Ja uważam, że tramal jest bardziej toksyczny. Siada gorzej na ciało niż ekstrahowana kodeina. W końcu to opioid - coś nienaturalnego, wytwór sentezy chemicznej, nie występuje w przyrodzie. A kodeina jest związkiem organicznym. Witaminę C też bierzemy z syntezy i jest ok.
Nawet Obi-Wan Kenobi był kiedyś helupiarzem.
  • 689 / 308 / 0
@Zgienty
kodeina to również opioid, który działa przeciwkaszlowo. kodeina odziałuje na receptory opioidowe. Jest ona bliżej, bardziej pochodną morfiny aniżeli tramadol - syntetyczne gówno. tramadol pomagał mi na ból kręgosłupa lędźwiowego, kości.. kiedyś mi pomagał na depresje.. dopóki go nie odstawiłem. Potem powrót depresji jak z koszmaru.
Bóg rozdaje karty.. diabeł je miesza...
  • 3406 / 534 / 0
@Krzysiu86Dr

No jakby @Zgienty nie wiedział że kodeina to również opioid który działa przeciwkaszlowo XDD

A poważniej to zagadzam się z nim że tramal, ja bym powiedział że jest bardzo toksyczny, nie raz nie dwa już o tym pisałem że zrobił z mojego ciała a dokładniej skóry, paznokci u rąk i nóg syf że aż wstyd (ale ogólnie mam wypierdolone na to, w sensie co widzą przez chwilę ludzie). Raz tylko musiałem udać (oj z 4 lata temu) jak znajomy zaprosił mnie na piwko w gorące lato na jego ogródek posiedzieć i pogadać.
Koszulki zdjęliśmy aby się opalić no i on zdjął buty, skarpetki i mówi mi abym też to zrobił to ściągnąłem tylko buty i tam mu nawkrecałem że tak mi jest okej. (kurwa taka pierdoła a rozpisuję się jakby było to coś wartego uwagi ;dd)

Wiem wiem, każdy wie - kwestia indywidualna organizmu ale nie zapominajmy o tym że jesteśmy zbudowani podobnie nawet bardzo podobnie (chodzi mi o narządy wewnętrzne, wygląd zewnętrzny - bo ja mam oczy i ty też, mam ręce, palce i ty też itd.)

Byłem w ciągu 2 lata na kodzie i teraz jestem około 5-6 lat na trampolinie, sądzę że jakbym był na kodzie te 5-6 lat podejrzewam że nie zrobiło by ze mnie coś co w 'zdrowych' miejscach przypomina jeszcze człowieka.

Wiadomo wszystko to syf i trucizna ale te ostatnie lata dały mi popalić (i to jeszcze bez większego ćpania) bo chyba klony tego nie zrobiły...

@Krzysiu86Dr Co masz z tym odcinkiem lędźwiowym ? Bo akurat ja mam złamaną/zmiażdżoną część kręgosłupa w tym odcinku + blacha z tytanu i wywiercone 4 otwory gdzie są wbudowane uchwyty/kołki.
I tak mnie zaciekawiło, wiesz że mi tramal już nie pomaga nawet z pregabaliną na wysokich dawkach na ten ból... Stary ja nie mogę się lekko schylić (znaczy się praktycznie mogę) ale tak napierdziela jak myję w umywalce właśnie trochę zgięty twarz czy zęby itd.
F̲O̲R̲M̲Y̲ ̲Ż̲Y̲C̲I̲A̲ ̲O̲P̲A̲R̲T̲E̲ ̲N̲A̲ ̲W̲Ę̲G̲L̲U̲.̲
  • 689 / 308 / 0
@polymerase
Spłycenie lordozy lędźwiowej, lewostronna skolioza lędźwiowa, L3-L4 tylna wypuklina krążka międzykręgowego, L4-L5 tylna wypuklina krążka międzykręgowego, L5-S1 zwężona przestrzeń międzykręgowa, tylna centralna lewoboczna przepuklina krążka międzykręgowego zwężająca światło kanału kręgowego o 5 mm i światło lewego otworu międzykręgowego, zmiany zwyrodnieniowe trzonów kręgowych (sklerotyzacja, osteofity na krawędziach zwężające otwory międzykręgowe), objawy vacuum ze zwężeniem przestrzeni międzykręgowej i centralną wypukliną uciskającą worek oponowy. Osteofity. To moje ostatnie badanie z tomografu :) Tramal biorę sporadycznie, tylko w kryzysowych sytuacjach, a dawkuje 50-150 mg na dobę, mam krople 96 ml czyli jedna butla to : 96 x 100 mg = 9600 mg. Jako że jestem zasłużony honorowy dawca krwi to za lek nic nie płacę :D Czasami ciężko mi jest się schylić, często ból promieniuje na prawą stronę, czuję rwę kulszową, rwanie prawej strony, udo, łydka jakby ktoś mi chciał mięsień wyrwać. Czasami mam problemy z schodzeniem bo taki ból. Lecz ostatnie tygodnie uważam za znakomite, duuużo spaceruje po mieście i dużo lepiej się czuję, prawie bólu nie czuję :)
  • 3459 / 731 / 9
O, ja też mam osteofity, słowo klucz na reckę na trampka. Dzisiaj na opiat ino to. Kurcze, będę chyba niedogrzany. Jak się nie bierze klasycznych opio to tramal grzeje. Tak to on chyba nie ma takiego ki na receptorach mu. Jednak jak ja jestem teraz przyzwyczajony do mixu koda+trampek to teraz wziąłem 400 mg T i jest ok, ale wstałem to mnie dalej nogi bolą. Co prawda tylko godzina od zarzucenia, może się jeszcze rozkręci. Takich fest grzejników to bardziej stymuluje. Powaga, czułem się raz jak poszedłem na miasto sprawy załatwiać, rano samego T 400 mg i mnie zestymulowało jak brefedron co najmniej. Tak to ja zawsze piję browar to jest chill.
Nawet Obi-Wan Kenobi był kiedyś helupiarzem.
  • 137 / 15 / 0
24 lutego 2024Krzysiu86Dr pisze:
@polymerase
Spłycenie lordozy lędźwiowej, lewostronna skolioza lędźwiowa, L3-L4 tylna wypuklina krążka międzykręgowego, L4-L5 tylna wypuklina krążka międzykręgowego, L5-S1 zwężona przestrzeń międzykręgowa, tylna centralna lewoboczna przepuklina krążka międzykręgowego zwężająca światło kanału kręgowego o 5 mm i światło lewego otworu międzykręgowego, zmiany zwyrodnieniowe trzonów kręgowych (sklerotyzacja, osteofity na krawędziach zwężające otwory międzykręgowe), objawy vacuum ze zwężeniem przestrzeni międzykręgowej i centralną wypukliną uciskającą worek oponowy. Osteofity. To moje ostatnie badanie z tomografu :) Tramal biorę sporadycznie, tylko w kryzysowych sytuacjach, a dawkuje 50-150 mg na dobę, mam krople 96 ml czyli jedna butla to : 96 x 100 mg = 9600 mg. Jako że jestem zasłużony honorowy dawca krwi to za lek nic nie płacę :D Czasami ciężko mi jest się schylić, często ból promieniuje na prawą stronę, czuję rwę kulszową, rwanie prawej strony, udo, łydka jakby ktoś mi chciał mięsień wyrwać. Czasami mam problemy z schodzeniem bo taki ból. Lecz ostatnie tygodnie uważam za znakomite, duuużo spaceruje po mieście i dużo lepiej się czuję, prawie bólu nie czuję :)
Jak to czytam, to mógłbym przysiąc, że czytam wynik swojego MR odcinka lędźwiowego. Mam prawie identycznie. Od 5 lat na trampku i już się dobre skończyło. Dawki 400-500 mg jedyne co powodują to bezsenność. Działanie przeciwbólowe mizerne, ugrzanie już zerowe. Czy w związku z deformacjami Twojego kręgosłupa, które są podobne do moich, brałeś coś innego? Mocniejszego? Co skutecznie pomogło na ból? Ja w poradni leczenia bólu dostałem pregabalinę, ale gówno mi to dało. Na mnie dobrze chyba działa opio i zastanawiam się, czy jest coś jeszcze, oprócz ostatniego stopnia na drabinie?
  • 633 / 154 / 0
Bo niwelowanie bólu w części przypadków powinno być powiązane z luzowaniem mięśni/stawów etc
W przeciwnym razie jest to dobijanie do ściany jeśli chodzi o przeciwbólowe możliwości tramadolu, o predze nawet nie wspominam bo to wersja demo.
Czy i jak to zrobić - nie chcąc nikomu zaszkodzić, jako że przypadki są indywidualne, nie obędzie się bez kolejnej wizyty u lekarza/y.
Młodzi zwykle pracują na "odwal się" i są dość stereotypowi = brak doświadczenia w praktyce, a wielu renomowanych z tytułami zachowuje się dość snobistycznie, także nie jest łatwo utrafić z medykiem, który traktuje nas jak człowieka - zamiast dziesięciominutowej wizyty do odhaczenia, bez empatii.
  • 689 / 308 / 0
@castlecastle
Mam małe doświadczenia w Tramalem. Kiedyś leciałem w ciągu 2 miesiące po 400-500 mg. Ale wtedy nie brałem na ból. Miałem jakiś rok przerwy od T i jak poszedłem do lekarza ze swoimi nowymi wynikami badań to nie musiałem nic mówić, on sam mi zaproponował tramal. Najpierw jednak przepisał mi Skudexa, następna wizyta; tramal. Pregabaline również biorę 2 x 150 mg od 3 lat. Czasami mam tak, że jak wezmę tramal 100-150 mg na ból to ból nadal odczuwam ale czuję się ugrzany nieźle :) Na ból pomagały mi zawsze lekkie ćwiczenia, rehabilitacja czyli prądy, lasery, masaże, spacer. Pregabalina na początku leczenia pomagała mi bardzo na ból kręgosłupa. Kiedyś przez 2 tygodnie przyjmowałem codziennie Sevredol tabletki, na ból zajebiste było, i nie tylko na ból niestety. Czym więcej przyjmujemy leków przeciwbólowych, tym mocniejszy ból później odczuwamy. Nic mocniejszego nigdy nie przyjmowałem. Kiedyś testowałem na ból kretonal 100-200 mg ale nie pomagał a rył wątrobę najgrubiej ze wszystkich. Pozostała ci morfina. Ale lepiej pozostań przy Tramalu a najlepiej to oddstaw w pizdu. Lekki sport jest idealny na ból, rowerek stacjonarny również super.
@kurczakswiezy dobrze mówi. Luzowanie mięśni, masaż, relaks mięśni, odpoczynek, nastawianie gnatów itd.
  • 137 / 15 / 0
Dzięki za tą odpowiedź. W jakiej dawce przyjmowałeś Sevredol? I czy po 2 tygodniach był jakikolwiek problem żeby się z nim pożegnać?
Jeżeli miałbyś porównać odstawienie do tramadolu to było podobnie czy dużo trudniej? Chyba, że po dwóch tygodniach w ogóle nie było z tym problemu. Swoją drogą z ciągu 2 miesięcznego o którym piszesz trudno było wyjść?
Zablokowany
Artykuły
Newsy
Niemcy. Rośnie konsumpcja marihuany wśród dorosłych

Konsumpcja marihuany w Niemczech wśród młodych dorosłych znacznie wzrosła, za to nastolatkowie rzadziej po nią sięgają.

Marihuana tematem w Sejmie. Przyszło kluczowe pismo z rządu

Przed wyborami w 2023 r., a nawet już po nich, politycy z obozu rządzącego wyjątkowo liberalnie wypowiadali się na temat marihuany. Powstał nawet Parlamentarny Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany z głośnymi nazwiskami w składzie. Coś się jednak zmieniło. Jak informuje "Rzeczpospolita", jednoznaczne stanowisko rządu zaskoczyło wielu polityków: nie ma mowy o żadnej liberalizacji. Argumentem mają być m.in. doświadczenia innych krajów.

Rozbita grupa pseudokibiców zajmująca się przemytem narkotyków

Ponad 2,5 tony narkotyków mogło trafić na polski rynek dzięki działalności zorganizowanej grupy przestępczej wywodzącej się ze środowiska stołecznych pseudokibiców. Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji i Komendy Stołecznej Policji pod nadzorem Prokuratury Krajowej skutecznie uderzyli w struktury przestępcze, zatrzymując jej kluczowych członków.