Więcej informacji: Tramadol w Narkopedii [H]yperreala
kodeina to również opioid, który działa przeciwkaszlowo. kodeina odziałuje na receptory opioidowe. Jest ona bliżej, bardziej pochodną morfiny aniżeli tramadol - syntetyczne gówno. tramadol pomagał mi na ból kręgosłupa lędźwiowego, kości.. kiedyś mi pomagał na depresje.. dopóki go nie odstawiłem. Potem powrót depresji jak z koszmaru.
No jakby @Zgienty nie wiedział że kodeina to również opioid który działa przeciwkaszlowo XDD
A poważniej to zagadzam się z nim że tramal, ja bym powiedział że jest bardzo toksyczny, nie raz nie dwa już o tym pisałem że zrobił z mojego ciała a dokładniej skóry, paznokci u rąk i nóg syf że aż wstyd (ale ogólnie mam wypierdolone na to, w sensie co widzą przez chwilę ludzie). Raz tylko musiałem udać (oj z 4 lata temu) jak znajomy zaprosił mnie na piwko w gorące lato na jego ogródek posiedzieć i pogadać.
Koszulki zdjęliśmy aby się opalić no i on zdjął buty, skarpetki i mówi mi abym też to zrobił to ściągnąłem tylko buty i tam mu nawkrecałem że tak mi jest okej. (kurwa taka pierdoła a rozpisuję się jakby było to coś wartego uwagi ;dd)
Wiem wiem, każdy wie - kwestia indywidualna organizmu ale nie zapominajmy o tym że jesteśmy zbudowani podobnie nawet bardzo podobnie (chodzi mi o narządy wewnętrzne, wygląd zewnętrzny - bo ja mam oczy i ty też, mam ręce, palce i ty też itd.)
Byłem w ciągu 2 lata na kodzie i teraz jestem około 5-6 lat na trampolinie, sądzę że jakbym był na kodzie te 5-6 lat podejrzewam że nie zrobiło by ze mnie coś co w 'zdrowych' miejscach przypomina jeszcze człowieka.
Wiadomo wszystko to syf i trucizna ale te ostatnie lata dały mi popalić (i to jeszcze bez większego ćpania) bo chyba klony tego nie zrobiły...
@Krzysiu86Dr Co masz z tym odcinkiem lędźwiowym ? Bo akurat ja mam złamaną/zmiażdżoną część kręgosłupa w tym odcinku + blacha z tytanu i wywiercone 4 otwory gdzie są wbudowane uchwyty/kołki.
I tak mnie zaciekawiło, wiesz że mi tramal już nie pomaga nawet z pregabaliną na wysokich dawkach na ten ból... Stary ja nie mogę się lekko schylić (znaczy się praktycznie mogę) ale tak napierdziela jak myję w umywalce właśnie trochę zgięty twarz czy zęby itd.
Spłycenie lordozy lędźwiowej, lewostronna skolioza lędźwiowa, L3-L4 tylna wypuklina krążka międzykręgowego, L4-L5 tylna wypuklina krążka międzykręgowego, L5-S1 zwężona przestrzeń międzykręgowa, tylna centralna lewoboczna przepuklina krążka międzykręgowego zwężająca światło kanału kręgowego o 5 mm i światło lewego otworu międzykręgowego, zmiany zwyrodnieniowe trzonów kręgowych (sklerotyzacja, osteofity na krawędziach zwężające otwory międzykręgowe), objawy vacuum ze zwężeniem przestrzeni międzykręgowej i centralną wypukliną uciskającą worek oponowy. Osteofity. To moje ostatnie badanie z tomografu :) Tramal biorę sporadycznie, tylko w kryzysowych sytuacjach, a dawkuje 50-150 mg na dobę, mam krople 96 ml czyli jedna butla to : 96 x 100 mg = 9600 mg. Jako że jestem zasłużony honorowy dawca krwi to za lek nic nie płacę :D Czasami ciężko mi jest się schylić, często ból promieniuje na prawą stronę, czuję rwę kulszową, rwanie prawej strony, udo, łydka jakby ktoś mi chciał mięsień wyrwać. Czasami mam problemy z schodzeniem bo taki ból. Lecz ostatnie tygodnie uważam za znakomite, duuużo spaceruje po mieście i dużo lepiej się czuję, prawie bólu nie czuję :)
24 lutego 2024Krzysiu86Dr pisze: @polymerase
Spłycenie lordozy lędźwiowej, lewostronna skolioza lędźwiowa, L3-L4 tylna wypuklina krążka międzykręgowego, L4-L5 tylna wypuklina krążka międzykręgowego, L5-S1 zwężona przestrzeń międzykręgowa, tylna centralna lewoboczna przepuklina krążka międzykręgowego zwężająca światło kanału kręgowego o 5 mm i światło lewego otworu międzykręgowego, zmiany zwyrodnieniowe trzonów kręgowych (sklerotyzacja, osteofity na krawędziach zwężające otwory międzykręgowe), objawy vacuum ze zwężeniem przestrzeni międzykręgowej i centralną wypukliną uciskającą worek oponowy. Osteofity. To moje ostatnie badanie z tomografu :) Tramal biorę sporadycznie, tylko w kryzysowych sytuacjach, a dawkuje 50-150 mg na dobę, mam krople 96 ml czyli jedna butla to : 96 x 100 mg = 9600 mg. Jako że jestem zasłużony honorowy dawca krwi to za lek nic nie płacę :D Czasami ciężko mi jest się schylić, często ból promieniuje na prawą stronę, czuję rwę kulszową, rwanie prawej strony, udo, łydka jakby ktoś mi chciał mięsień wyrwać. Czasami mam problemy z schodzeniem bo taki ból. Lecz ostatnie tygodnie uważam za znakomite, duuużo spaceruje po mieście i dużo lepiej się czuję, prawie bólu nie czuję :)
W przeciwnym razie jest to dobijanie do ściany jeśli chodzi o przeciwbólowe możliwości tramadolu, o predze nawet nie wspominam bo to wersja demo.
Czy i jak to zrobić - nie chcąc nikomu zaszkodzić, jako że przypadki są indywidualne, nie obędzie się bez kolejnej wizyty u lekarza/y.
Młodzi zwykle pracują na "odwal się" i są dość stereotypowi = brak doświadczenia w praktyce, a wielu renomowanych z tytułami zachowuje się dość snobistycznie, także nie jest łatwo utrafić z medykiem, który traktuje nas jak człowieka - zamiast dziesięciominutowej wizyty do odhaczenia, bez empatii.
Mam małe doświadczenia w Tramalem. Kiedyś leciałem w ciągu 2 miesiące po 400-500 mg. Ale wtedy nie brałem na ból. Miałem jakiś rok przerwy od T i jak poszedłem do lekarza ze swoimi nowymi wynikami badań to nie musiałem nic mówić, on sam mi zaproponował tramal. Najpierw jednak przepisał mi Skudexa, następna wizyta; tramal. Pregabaline również biorę 2 x 150 mg od 3 lat. Czasami mam tak, że jak wezmę tramal 100-150 mg na ból to ból nadal odczuwam ale czuję się ugrzany nieźle :) Na ból pomagały mi zawsze lekkie ćwiczenia, rehabilitacja czyli prądy, lasery, masaże, spacer. Pregabalina na początku leczenia pomagała mi bardzo na ból kręgosłupa. Kiedyś przez 2 tygodnie przyjmowałem codziennie Sevredol tabletki, na ból zajebiste było, i nie tylko na ból niestety. Czym więcej przyjmujemy leków przeciwbólowych, tym mocniejszy ból później odczuwamy. Nic mocniejszego nigdy nie przyjmowałem. Kiedyś testowałem na ból kretonal 100-200 mg ale nie pomagał a rył wątrobę najgrubiej ze wszystkich. Pozostała ci morfina. Ale lepiej pozostań przy Tramalu a najlepiej to oddstaw w pizdu. Lekki sport jest idealny na ból, rowerek stacjonarny również super.
@kurczakswiezy dobrze mówi. Luzowanie mięśni, masaż, relaks mięśni, odpoczynek, nastawianie gnatów itd.
Jeżeli miałbyś porównać odstawienie do tramadolu to było podobnie czy dużo trudniej? Chyba, że po dwóch tygodniach w ogóle nie było z tym problemu. Swoją drogą z ciągu 2 miesięcznego o którym piszesz trudno było wyjść?
![[mem]](https://hyperreal.top/wtf/memy/1/17aa3235-d2f3-4508-8902-1cbe450a05f0/bennies.jpg?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=nxyCWzIV8fJz5t5dUSIx%2F20251012%2FNOTEU%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20251012T182201Z&X-Amz-Expires=3600&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=a3a1d9157b63727891141d27fef3fa6e14c74bfe6e2c5a4a745445349a17aee8)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/zrzut-ekranu-2025-01-15-o-12.17.13.png)
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/p06p0z0v.jpg)
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/jurekpatryk.jpg)
Ćpali po 96 godzin, żeby cokolwiek poczuć. Fragment mocnego reportażu Patryka Jurka
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/sad_okregowy_w_legnicy.jpg)
Mieli podawać własnemu synowi narkotyki. Sąd Apelacyjny w Legnicy nie miał dla nich litości
Historia niespełna trzymiesięcznego Arturka z Legnicy na Dolnym Śląsku wstrząsnęła opinią publiczną w Polsce. Dorian G. i Katarzyna K. mieli poić malca narkotykami. W trakcie procesu wzajemnie obarczali się odpowiedzialnością. W czwartek (9 października) Sąd Okręgowy w Legnicy rozpatrzył apelację oskarżonych. — Tylko oni byli odpowiedzialni za to, że w organizmie dziecka znalazły się substancje psychoaktywne i w takim stężeniu, że zagrażały życiu i zdrowiu tegoż niemowlęcia — mówił sędzia Lech Mużyło podczas ustnego uzasadnienia wyroku.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/ministerio_de_interior_de_espana.jpg)
Hiszpańska policja rozbiła komórkę kartelu. "To była twierdza marihuany"
W ostatnich latach Hiszpania stała się jednym z głównych punktów tranzytowych narkotyków do Europy. Jej strategiczne położenie na Półwyspie Iberyjskim — z długą linią brzegową, portami o ogromnym znaczeniu handlowym i Cieśniną Gibraltarską, przez którą prowadzi kluczowy szlak między Afryką a Europą — sprawia, że kraj ten jest szczególnie narażony na działalność międzynarodowych mafii narkotykowych. Najnowszym tego dowodem jest rozbicie w Walencji komórki tzw. Bałkańskiego Kartelu, jednej z najaktywniejszych organizacji przestępczych Europy Wschodniej.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/peleniezkopalni.jpg)
Japończycy odkryli, dlaczego papieros pomaga przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego
Palenie tytoniu związane jest z olbrzymią liczbą różnorodnych zagrożeń dla zdrowia. Są jednak sytuacje, gdy papieros pomaga. Tak jest na przykład w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Nie od dzisiaj wiadomo, że papierosy przynoszą ulgę osobom cierpiącym na tę chroniczną chorobę. Naukowcy z japońskiego instytutu badawczego RIKEN odkryli mechanizm, który stoi za zbawiennym skutkiem dymka. Dzięki nim chorzy będą mogli poczuć ulgę, bez narażania się na choroby powodowane paleniem.