Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 44 / / 0
Odradzam afiszowanie się z dragami w 100%. :wall:
  • 2652 / 382 / 0
Posiadanie kodeiny w formie leków, które ją zawierają jest legalne. Posiadanie np ekstraktu z antidolu jest nielegalne. Być pod wpływem nikt Ci nie zabroni. Jazda pod wpływem kodeiny wiąże się z odebraniem prawa jazdy i grzywną (nie pamiętam już dokładnie w jakiej wysokości). Był opisany przypadek gościa, który wziął jedną tabletke z kodeiną i nieumyślnie złamał jakiś tam przepis drogowy, zatrzymali go, miał badaną krew - wykryto opiaty i poniósł odpowiedzialność karną za prowadzenie pod wpływem. Tak więc przypadki są różne, można się wkopać nawet jeśli nie bierze się w celach rekreacyjnych tylko przeciwbólowo.
Uwaga! Użytkownik Blue_Berry jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 190 / 6 / 0
LastStraw pisze:
Kontaktowałem się ze studentami prawa, jednakże wolę usłyszeć Waszą opinię, mianowicie - czy powiedzenie podczas prezentacji, że '30 minut zostało przyjęte przeze mnie i znajomego 300 mg kodeiny'. Oczywiście, chodzi tylko o kwestie naukowe, tj. zaprezentowanie możliwości działania tej substancji.
Hejeczka, hejże! Chłopie pomyśl ;) pomyślaleś o sobie, pomyślałeś o koledze, o nauczycielce, policjantach i uczelni.
Dobra a teraz na serio pomyśl o tych ślicznotkach z twojej grupy czy roku, no i o kumplach też.
Narkotyki u nas są demonizowane, weźmiesz to się stoczysz.
W związku z tym ludzie pierwszy raz palą trawkę, a potem zachowują się jak żyd w supermarkecie, bo myślą że można brać wszystko i we wszelkich ilościach, piekła nie ma. Demonizowano te dragi, wziąłem trawkę, nie oszalałem, spoko się czułem-więc inne dragi też są bezpiecze...

Jak pokażesz swoim ludziom z grupy że Ty bierzesz kodę i Ci nie szkodzi, to... Spoko, jesteś mądry, na ten moment sobie nie szkodzisz. Ale wiesz czy oni też są na tyle mądrzy żeby się nie wjebać i sobie nie napsuć życiorysu?
Babska rada, czasem pomyśl za innych. W ten sposób można uratować czyjeś nieświadome dupsko.
  • 867 / 18 / 0
Nie przyznawaj sie do ekstrakcji, bo tylko to jest nielegalne. Jakby co powiedz, ze zjadles razem z paracetamolem ;)

Tez odradzam przyznawanie sie do dragow. Kilka osob bedzie sie z toba smialo, inni z ciebie, a inni sie do ciebie zrażą. Pozostali będą mieli wyjebane.
Uwaga! Użytkownik extraviado nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2652 / 382 / 0
Jak ja bym się przyznała komuś ze środowiska studenckiego to chyba by mnie wyrzucili z uczelni. Jeśli nie, to każdy myślałby że mam hiv/aids. Jestem przekonana na 100% że zrobili by z tego informacje roku.
Uwaga! Użytkownik Blue_Berry jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1026 / 31 / 0
Tu nie chodzi o konsekwencje prawne, które powinny być żadne. Rozniesie się po uczelni fama, że jesteś ćpun - i koniec (a mogę Ci zapewnić, że tego typu wyznanie będzie w anegdotach krążyć przez miesiące, o ile z Twojej kodeiny z czasem nie zrobi się w tradycji oralnej morfina, a potem heroina). Będziesz chciał przełożyć termin, ugadać się z prowadzącym - ZAPOMNIJ. Będą oceniać Cię dwa razy uważniej, "bo to ten od ćpania". Niewyspany? "Pewnie naćpany". Lekko zamotany? "Podwiń rękaw" %-D

Przemyśl to. Nie warto, zwłaszcza, że nic nikomu tym nie udowodnisz.
Switched my sulph to AJAX.
  • 2652 / 382 / 0
Dokładnie tak jak mówi Lucretia. Zrypana opinia do końca Twojego pobytu w szkole/na uczelni, plotki rozchodzące się z prędkością światła. Na początku może być ok, ale potem już będzie wiadomo skąd ta wrogość i dziwne spojrzenia w Twoim kierunku. Jeśli się dowiedzą nauczyciele/dyrekcja to niestety, często jest tak że gdy już wiadomo, że bierzesz to od razu pada podejrzenie, że sprzedajesz, a nikt na terenie szkoły/uczelni nie chce mieć osoby, która rozprowadza nielegalne substancje i nie ważne jeśli im wtedy powiesz, że wziąłeś sobie kode na ból głowy, bo już dawno będziesz miał pozamiatane.
  • 1026 / 31 / 0
Poza tym samo doświadczenie nie do końca ma sens IMHO, bo jeśli chodzi o moc działania, opium a kodeina to dwie różne bajki. Podejrzewam, że 300mg kodeiny De Quinceyowi czy Rimbaud najwyżej zniwelowałoby skręta na kilka godzin. Ogarnięta część studentów może poddać w wątpliwość sens całego przedsięwzięcia, a dla całej reszty będziesz heroinistą ;)
Switched my sulph to AJAX.
  • 6 / / 0
Ahoj!

Dzięki za odpowiedzi, zupełnie zapomniałem o tym temacie. Zrezygnowałem z tego pomysłu z jednego, chyba najważniejszego powodu - kodeina mnie zdenerwowała, pokłóciłem się i nie chce jej więcej znać.

Do jutra Ci pewnie przejdzie. pill@

Hm... Mimo wszystko, chyba taki referat wygłoszę, ale na trzeźwo. I tak 3/4 nie zrozumie zapewne. A co do przekładania terminów - och, jestem starostą %) akurat wykładowcy mnie lubią :)
  • 766 / 136 / 6
Lepszym rozwiązanie byłoby poczęstowanie wszystkich tą kodeiną, żeby poczuli się jak poeci... co ja plotę, to beznadziejny pomysł! Aczkolwiek i tak lepszy, niż przyznawanie się do bycia naćpanym ciężkimi narkotykami. Nic swoim stanem nie przekażesz, poza przypałowymi treściami - patrz wyżej.
Harm reduction i rozsądek sposobami na to, drogi użytkowniku substancji psychoaktywnych, byś cieszył się pełnią efektów swych specyfików przez całe życie.

ZERO TOLERANCJI DLA TOLERANCJI!
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.

Dopalacze rozsyłali paczkomatami. Handlowali narkotykiem "zombie"

Patent na "bezpieczną" dystrybucję środków psychotropowych opracowała ukraińsko-polsko-białoruska grupa przestępcza. Mężczyźni magazynowali, sortowali, a następnie rozsyłali do paczkomatów środki psychotropowe. W ramach śledztwa nadzorowanego przez Prokuraturę Rejonową w Pruszczu Gdańskim zatrzymano 8 mężczyzn i zabezpieczono flakkę o wartości miliona złotych.

19-latek po narkotykach zadzwonił na policję. Wydawało mu się, że ktoś chce się włamać do jego domu

Rudzcy policjanci podczas interwencji w jednym z mieszkań w Wirku ujawnili marihuanę i metamfetaminę. 19-letni rudzianin został zatrzymany, usłyszał zarzut posiadania narkotyków i objęto go policyjnym dozorem.