Heterocykliczne substancje modulujące potencjał neurotransmisji GABA, będące pochodnymi dwuazepiny – np. diazepam, czy klonazepam.
Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 92 / 4 / 0
Niech schodzi stopniowo z takich dawek u druga sprawa może za mało aktywności niech idzie na siłownię się wymęczy to może zaśnie
  • 785 / 136 / 0
@pxvrtea9 na spanie to ketrel, spróbuj mu dać 50mg, może go zetnie na spanie. Niestety, odwyk od benzo taki jest. Polecam picie herbatek uspokajających, spanie, częste branie prysznica - odpręża.

Swoją drogą, jak do tego doszło, że w tak krótkim czasie twój chłopak zaczął brać tak duże, praktycznie śmiertelne dawki alpry? Przecież to są końskie dawki które mogą bez problemu mogą doprowadzić do depresji oddechowej, śpiączki lub po prostu zgonu. Przy odstawieniu benzo doświadczasz odwrotnych skutków które benzo Ci dawały - bezsenność, lęki, skurcze mięśni, halucynacje, ataki paniki. Jak się w to wjebało to trzeba przetrwać. Pamiętam, że ja się starałam dużo spać. Mi właśnie ketrel pomagał. I piłam mnóstwo tych herbat - nie wiem czy placebo, ale czułam się spokojniejsza. I starałam się robić coś, co lubię - oglądałam filmy, czytałam książki.
Wytrzymują tylko wirtuozi
Dziwne, że życie ma smak tych ostatnich kilku godzin
  • 30 / 2 / 0
To, co opisuje @mmigotka, to absolutna podstawa – przy odstawianiu tak potężnych dawek alpry organizm znajduje się w stanie ekstremalnego pobudzenia układu nerwowego, gdzie każdy bodziec staje się bolesny. Ketrel (kwetiapina) faktycznie może pomóc "wyłączyć" mózg na noc, ale przy schodzeniu z dawek rzędu kilkunastu czy kilkudziesięciu miligramów alprazolamu, kluczowe jest przejście na benzodiazepiny o długim czasie półtrwania, jak diazepam (Relanium), aby uniknąć ryzyka wystąpienia drgawek i stanu padaczkowego.
  • 95 / 7 / 0
Dlatego, że odstawienie benzodiazepin to stan zagrożenia życia, właśnie poprzez wystąpienie napadów drgawkowych, majaczenie, gorączkę, po takich maratonach i dawkach najlepiej położyć się do szpitala gdzie jest się pod opieką lekarzy 24h na dobę. Zamiana benzodiazepiny o krótkim okresie półtrwania substancji na dłużej działająca to absolutna podstawa, ale jeszcze kluczowe jest aby trzymać się wytycznych lekarza i nie dobierać, a w przypadku benzo jest to trudne. Przeszłam wielokrotnie detoks od opio, ostatni skutecznie na tyle że nie biorę już pół roku, a z benzo odstawianymi na własną rękę dalej walczę. Plusem jest to, że nie goni mnie czas jak w szpitalu, gdzie NFZ płaci za 8 tygodni pobytu pacjenta, minusem czas w jakim odstawiam benzo, bo zmniejszam dawki już chyba od roku.
  • 20 / / 0
dlaczego jak miałem 18 lat i brałem klony przez miesiąć jakieś 3mg dziennie to jak zaprzestałem z dnia na dzień to nie miałem żadnych efektów odstawienia? teraz mam 35 lat i zacząłem brać bromazolam i dawka 0.5mg działa na mnie bardzo silnie więc ten miesiąc brania klonów w wieku 18 lat nawet nie wyorbił mi żadnej tolerki na benzo? Dodam jeszcze, że alkohol działa na mnie podobnie przez 3 lata picia co drugi dzień nie potrafiłem wyrobić tolerki i pić więcej naraz bo zawsze byłem najebany po 4-5 piwach i to konkretnie, no może z 1 piwo max więcej mogę wypić po 3 latach picia ale po przerwie znowu 3-4 i styka... coś ze mną jest nie tak ?
Ostatnio zmieniony 05 marca 2026 przez Cpundog2, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 449 / 40 / 0
Tolerka nie jest stała i jak 15 lat temu brałeś klony przez miesiąc to oczekujesz tolerki po pierwsze po tak krótkim okresie brania, a po drugie po tylu latach?
Poza tym o jakiej tolercie i skręcie po miesiącu w ogóle mówisz?
  • 95 / 7 / 0
Przy tej dawce (3mg) w miesiąc tolerancja może się wyrobić i po odstawieniu mogą wystąpić objawy abstynencyjne np. dreszcze, poty, itp. Fakt, że było to tak dawno temu, bo jak wspominasz miałeś 18 lat zapewne sprawił, że tolerka zjechała do 0. Jeżeli w międzyczasie zażywałeś jakieś substancje psychoaktywne mogło to spowodować co najwyzej wyniszczenie organizmu, a przy tym obniżoną tolerancję na alkohol czy benzo.
ODPOWIEDZ
Newsy
Endometrioza, opioidy i droga do macierzyństwa

Kamila mówi wprost, że gdyby nie terapia konopna, prawdopodobnie zdecydowałaby się na histerektomię (usunięcie macicy) jako ostateczne rozwiązanie. W jej ocenie poprawa jakości życia pozwoliła jej podjąć inne decyzje terapeutyczne i odzyskać nadzieję. Dziś uważa, że bez tej zmiany nie byłoby ciąży i nie byłoby Gabrysia.

Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje

Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.

Badanie naukowe, które porządkuje temat kiełkowania konopi

Wolne Konopie: "Od lat powtarzamy jedno, że wiedza jest lepsza niż strach, a odpowiedzialność lepsza niż czarny rynek. Nasze hasła „Zmień dilera na farmera” i „Nie kupuj jej, tylko siej” nigdy nie były zwykłą prowokacją. Chodziło nam o zmianę myślenia i w wielu przypadkach ta zmiana naprawdę się dokonała. Uważamy, że jeśli ktoś interesuje się konopiami, powinien robić to świadomie, rozumiejąc podstawową biologię rośliny, procesy jej wzrostu i mechanizmy funkcjonowania, zamiast opierać się na mitach czy czarnorynkowych schematach."