Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
Sam nie mam w domu zwierzaka, ale od znajomego weterynarza właśnie słyszałem, że najczęściej jest to klasyczny diazepam, z kolei inny znajomy dostał właśnie dla swojego Cocker Spaniela oxazepam na sylwestra. Więc chyba oczywiste, że nie przepisze klonów, czy alprazolamu. Chyba, że miało by to miejsce na terenie dużego gospodarstwa w celu uspokojenia całego stada bydła, czy świń.
-Proszę pana, mam taki problem, mój pies na sylwestra musi dostać coś na uspokojenie, wie pan, te fajerwerki strasznie głośno wybuchają
-Dobrze, a ile lat, jaką rasę i wiek ma pana pies?
-20 lat, biały, 70 kg
Właśnie - najgorzej z kitem jak się psa nie ma. Ile bierze za wizytę weterynarz?
CannaBeat ja mam dwa koty - jeden w głowie drugi dachowiec, z tym w głowie chodzę do psychiatry i tam mam stałą kwotę, ale wole leczyć go za darmo w ramach NFZ, natomiast z dachowcem jak najbardziej chodzę do weterynarza i cena jest zależna od tego co weterynarz robi - za 2 zastrzyki (antybiotyk i jakiś na wzmocnienie) zapłaciłem kiedyś 30zł, z kolei za wykastrowanie
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Marihuana po reklasyfikacji: wciąż daleka droga do federalnej legalizacji w USA
Administracja Donald Trump ogłosiła wykreślenie marihuany z najbardziej restrykcyjnej kategorii federalnych substancji kontrolowanych. To ważna decyzja dla branży i inwestorów. Nie oznacza jednak, że Stany Zjednoczone zalegalizowały marihuanę rekreacyjną na poziomie federalnym. Do tego droga pozostaje długa i politycznie trudna. Po reklasyfikacji, zgodnie z zasadą „kupuj plotki, sprzedawaj fakty”, akcje firm z branży najpierw silnie wzrosły, a potem mocno spadły.
MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi
Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.
Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje
Użytkownicy psychodelików inaczej przetwarzają emocje, m.in. szybciej rozpoznają zagrożenie - wynika z badania UJ. Kierujący nim prof. Michał Bola podkreślił, że przeciera ono szlaki w obszarze neuroobrazowania użytkowników psychodelików, jednak pełne zrozumienie ich wpływu na mózg wymaga wielu lat pracy.