Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
Sam nie mam w domu zwierzaka, ale od znajomego weterynarza właśnie słyszałem, że najczęściej jest to klasyczny diazepam, z kolei inny znajomy dostał właśnie dla swojego Cocker Spaniela oxazepam na sylwestra. Więc chyba oczywiste, że nie przepisze klonów, czy alprazolamu. Chyba, że miało by to miejsce na terenie dużego gospodarstwa w celu uspokojenia całego stada bydła, czy świń.
-Proszę pana, mam taki problem, mój pies na sylwestra musi dostać coś na uspokojenie, wie pan, te fajerwerki strasznie głośno wybuchają
-Dobrze, a ile lat, jaką rasę i wiek ma pana pies?
-20 lat, biały, 70 kg
Właśnie - najgorzej z kitem jak się psa nie ma. Ile bierze za wizytę weterynarz?
CannaBeat ja mam dwa koty - jeden w głowie drugi dachowiec, z tym w głowie chodzę do psychiatry i tam mam stałą kwotę, ale wole leczyć go za darmo w ramach NFZ, natomiast z dachowcem jak najbardziej chodzę do weterynarza i cena jest zależna od tego co weterynarz robi - za 2 zastrzyki (antybiotyk i jakiś na wzmocnienie) zapłaciłem kiedyś 30zł, z kolei za wykastrowanie
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Od operacji do legislacji – CBŚP kształtuje prawo UE w walce z narkotykami syntetycznymi
Polska inicjatywa przerodziła się w konkretne regulacje UE – nowe przepisy ograniczające dostęp do kluczowych prekursorów narkotykowych to bezpośredni efekt działań Centralnego Biura Śledczego Policji.
Badania dowiodły, że marihuana opóźnia rozwój nastolatków
Badanie przeprowadzone na ponad 11 tys. nastolatków wykazało, że zażywanie marihuany wiąże się z wolniejszym rozwojem poznawczym (zapamiętywaniem, koncentracją i szybkością myślenia), a także z gorszą pamięcią w kluczowych latach rozwoju mózgu.
Tak kawa wpływa na emocje. Badacze: efekt nawet bez kofeiny
Kawa nie działa wyłącznie przez kofeinę – i nie tylko „pobudza”. Nowe badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications pokazuje, że regularne picie kawy zmienia skład bakterii jelitowych, wpływa na metabolizm, a także emocje i zachowanie. Co ważne, część tych efektów utrzymuje się nawet wtedy, gdy sięgamy po kawę bezkofeinową.kawa, badania naukowe, publikacje3 naukowe