Więcej informacji: Tramadol w Narkopedii [H]yperreala
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
Po prostu idzie zapomnieć, że jestem opiowrakiem. Jak wziąłem 1g przez 2 dni to nie miałem żadnego skręta. 2g w 3 dni i już cała paleta objawów. Nie były one wprawdzie tak nasilone, żebym jakoś bardzo żałował że brałem, no ale wciąż
https://portal.abczdrowie.pl/zmiany-w-r ... tych-lekow
Jak myślicie zablokują już recepty online ? Kurczę na początku zablokowali recepty na relanium i lorafen i itp. Teraz na tramal .
Wyjątkiem jest sytuacja, w której lekarz świadczący usługi w ramach podstawowej opieki zdrowotnej wystawia receptę w przypadku kontynuacji leczenia danym preparatem, zgodnie z ustawą z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, z wyłączeniem opieki nocnej i świątecznej.
2. Sześć substancji na liście MZ. Zmiany w receptach
Nowe rozporządzenie dotyczy sześciu substancji. Są to:
fentanyl,
morfina,
oksykodon,
tramadol,
tapentadol,
buprenorfina.
Nawet nie wiecie jakie szczęście mnie dopadło jak nie zobaczyłem na tej liście metadonu XDDDDDD
14 sierpnia 2024Marcin91wawa pisze: Ok czyli jak mam receptę wystawiona np. Przez internistę w luxmed na wizycie stacjonarnej to jak zadzwonię i poproszę o wypisanie np. 1 opakowania skudexy to nie będzie lipy . Zawsze tak robiłem że na receptomatach pokazywałem receptę od lekarza internisty na skudexe i zawsze mi wypisywali .
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Magiczne grzyby w walce z uzależnieniem od nikotyny - przełom czy obiecujący eksperyment?
Nowe badania sugerują, że psylocybina - substancja psychoaktywna zawarta w tzw. "magicznych grzybach" - w połączeniu z psychoterapią może znacząco zwiększyć skuteczność rzucania palenia. Choć wyniki są obiecujące, naukowcy podkreślają potrzebę dalszych badań.
Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom
Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.
Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot
Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.