Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 78 / 4 / 0
Powszechnie przyjmuje się (choć jest to coraz bardziej niejednoznaczne), że przyczyną depresji/dystymii i fobii społecznej jest niedobór serotoniny.

Żarłem SSRI, brałem suplementy, które niby zwiększają serotoninę, ale dopiero teraz zacząłem czytać o przyczynach jej niedoboru, którymi może być m. in. niedobór pirydoksyny (witaminy b6), kwasów omega 3, witaminy D i innych.

U mnie niedobór B6 współgrałby z lekkimi problemami neurologicznymi + mam zjebaną florę jelitową, a w jelitach jak wiadomo wchłaniana jest serotonina. Dodatkowo, nie jem ryb a one dostarczają kwasów omega-3.

Pytanie: czy ktoś z Was suplementował powyższe substancje (bez brania innych suplementów przez ten czas) przez dłuższy czas (min. 6 miesięcy) i zauważył istotną poprawę?

Jakie inne substancje polecacie do takiej kierunkowej suplementacji?
  • 563 / 104 / 0
nie bierz suplementów tylko z naturalnych pokarmów , np olej lniany pij (mnostwo omega 3 ) witaminy z grupy b , duzo warzyw zielonych , do tego kurkume polecam z pieprzem * na serotonine jak znalazl) i mysle ze na pewno jakas poprawe zauwazysz :P
  • 1037 / 245 / 0
a w jelitach jak wiadomo wchłaniana jest serotonina.

Jak już to jest produkowana w jelitach z tryptofanu, zadbaj o zdrową florę najlepsze będzie zsiadłe mleko ale takie prawdziwe od rolnika jebiące stodołą serio nie ma nic lepszego, wyjątkowo dobre są także wszystkie kiszonki
  • 78 / 4 / 0
04 czerwca 2019Migomat pisze:
a w jelitach jak wiadomo wchłaniana jest serotonina.

Jak już to jest produkowana w jelitach z tryptofanu, zadbaj o zdrową florę najlepsze będzie zsiadłe mleko ale takie prawdziwe od rolnika jebiące stodołą serio nie ma nic lepszego, wyjątkowo dobre są także wszystkie kiszonki
Sorry, ale ja napierdalam probiotyk z najwyższą na rynku ilością bakterii, więc nie sądzę, żeby zsiadłe mleko mogło się z tym równać.
  • 1037 / 245 / 0
Aha to bardzo muszą być skuteczne te probiotyki skoro zawierają tyle bakterii, ale wiesz ze w tym wszystkim liczy się ilość szczepów bakterii a nie ich pojedyncza ilość w siadłym mleku jest ich bardzo bardzo dużo więc nie skreślał bym go bo to bardzo wartościowy produkt, poza tym jedni wierzą w cudowną moc farmakologi inny w stare sprawdzone i naturalne metody, rób jak chcesz ją zasugerowałem metodę.
Skoro te probiotyki maja tyle bakterii to czemu nie widzisz poprawy?? Może spróbuj kurkumę z pieprzem
  • 128 / 19 / 0
Poza tym organizm przyswaja lepiej produkty naturalne niż sztuczne. Np witaminy z warzyw i owoców mają lepsza wchłanialność niż te syntetyczne więc to mleko wcale nie musi być złym pomysłem.
  • 968 / 96 / 0
Też polecam kurkumę,rzecz jasna z pieprzem.
  • 948 / 279 / 2
Ale wiecie że serotonina z jelit nie dostaje się do mózgu? Nie przechodzi przez barierę krew mózg.
Uwaga! Użytkownik A-CoA nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 522 / 64 / 0
Nie ma to znaczenia. Zdrowe jelita to brak stanów zapalnych i zdrowy mózg. Inaczej serotonina "nie działa" prawidłowo.
Uwaga! Użytkownik GL HF nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 948 / 279 / 2
Jak to nie ma znaczenia? Sugerujesz, że doświadczalnie zbadany niedobór serotoniny w mózgu i idącą za nim depresję można zniwelować stosując sobie probiotyki? Wiem, że istnieje oś jelitowo-mózgowa, ale to jest jeden z wielu czynników potrzebnych do utrzymania prawidłowego działania OUN, a nie zdrowe jelita = zdrowy mózg.

Jeżeli synteza serotoniny w mózgu jest na niewystarczającym poziomie nawet najzdrowsze jelita nie pomogą...
Uwaga! Użytkownik A-CoA nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Europa zasypana kokainą. Rekordowy przemyt i miliardowe zyski narkotykowych karteli

Unia Europejska stała się światowym centrum przemytu i konsumpcji kokainy, a rekordowe konfiskaty nie są w stanie zatrzymać fali białego proszku zalewającej kontynent. Jak alarmuje hiszpański dziennik „El Pais”, powołując się na dane światowych i unijnych agencji antynarkotykowych, nigdy wcześniej na świecie nie produkowano ani nie konsumowano tak dużej ilości tego narkotyku. Rynek jest wart miliardy euro, a na granicach UE działa ponad 440 potężnych organizacji przestępczych.

Fatalna pomyłka - myślał, że to klienci i wręczył narkotyki nieumundurowanym policjantom

Policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie zatrzymali mężczyznę, który podczas kontroli klatki schodowej… sam podał funkcjonariuszowi woreczek z suszem roślinnym. Interwencja doprowadziła do zabezpieczenia większej ilości narkotyków.

Palenie marihuany na mrozie: Dlaczego „faza” uderza dopiero po wejściu do ciepła?

Stoisz na balkonie, skulony w kurtce, przestępując z nogi na nogę. Jest minus pięć stopni. Odpalasz jointa, zaciągasz się mroźnym powietrzem i… masz wrażenie, że to nic nie daje. „Słaby temat?” – myślisz. Dopiero gdy wchodzisz do ciepłego salonu i zdejmujesz czapkę, rzeczywistość uderza Cię z siłą pociągu towarowego. Nogi robią się miękkie, a głowa nagle waży tonę.