Zaczne od tego , że nie jestem ani rekreacyjnym konsumentem substancji psychoaktywnych, ani tym bardziej ćpunem. Zero przeszłości narkotykowej. Z racji przewlekłego bólu od wielu lat (ponad 10) jestem na Tramalu w dawce 300mg/dobe. Nigdy nie biorę dawek większych, czasem mniejsze. NIezależnie od efektu przeciwbólowego to sądze, że jestem od tego uzależniony po tylu latach, chodciaż to bez znaczenia. Od jakiegość czasu pojawiły mi się u mnie narastające lęki , wszystko w czarnych barwach, i jakiś rodzaj fobii scenicznej, która mnie mocno blokuje, a zawód który wykonuje nie znosi takich przypadłości. Lekarz przepisał mi asentre . Biorę ją od kilku dni w dawce 50/dobe. Idzie dostać świra, jestem rozbity , że masakra i dopiero teraz wiem co to stany lękowe. Co proponujecie do tego zestawu żeby jakoś przetrwać te pierwsze tygodnie zanim asentra zadziała? Jak wchodzenie na ssri ma tak wyglądać przez miesiąć to raczej nie napawa mnie to optymistycznie.
Na następnej wizycie pogadaj z psychiatrą też o tym Tramalu. Myślę, że jak powiesz dawki i że brałeś to tylko przeciwbólowo, na pewno Cię nie zbędzie, jak ćpuna i nie skieruje na detoks. Powinien pomóc Ci to stopniowo odstawić w asyście innych leków.
[mention]MaszMaila[/mention] Bez przesady. Te leki też pomagają naprawdę wielu osobom, ale kluczem jest tu dobranie odpowiedniego leku (tudzież kombinacji) oraz dawki. I danie sobie czasu, bo bywa, że na efekty trzeba czekać nawet kilka miesięcy. Ja od ponad 3 lat jestem na SSRI na przemian z innymi antydepresantami i celuje się tutaj metodą prób i błędów, niestety.
Także benzo tylko sporadycznie i doraźnie, taka moja rada. Absolutnie nie mówię, że te leki to zło wcielone, wręcz przeciwnie - odpowiednio stosowane potrafią zdziałać cuda, ale trzeba być z nimi bardzo ostrożnym i naprawdę uważać. Zdrowia życzę!
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy
Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.
Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN
Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.
Marihuana zaburza pamięć na różne sposoby
Palenie marihuany nie tylko pogarsza pamięć. Aktywny składnik konopi ją reorganizuje – odkryli badacze z Washington State University (USA).