Robię krótki film (trochę w stylu serii "did you know" która byłą popularna na youtubie niedawno temu) na temat narkotyków i nieskutecznej i nieracjonalnej Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
Jestem na etapie zbierania informacji i konkretnych statystyk więc zwracam się do was o pomoc. Szukam wykazu ile ludzi odsiaduje u nas wyrok za posiadanie narkotyków. Najlepiej żeby to były osoby skazane na 3 lata (nie osoby skazane za hurtowe ilości - aczkolwiek każda informacja jest cenna).
Tak więc zwracam się do was z pytaniem, czy wie ktoś gdzie mogę znaleźć wiarygodne źródło informacji na ten temat? Chodzi mi o konkretne liczby.
Na razie wiem, że w 2007 mieliśmy 90 200 więźniów w ogóle (najwięcej w europie).
Zaznaczę, że film robię na zaliczenie do szkoły, a dłuższa wersję dla własnej satysfakcji i dobra ogółu :)
dziękuje za jakąkolwiek pomoc.
@ponury_sniffiarz
dzięki :)
Ministerstwo "Sprawiedliwości" ma obowiązek udzielić ci takiej informacji
Równie dobrze możesz zażądać tej informacji od swojego posła!
Jesli ci nie udzieli odpowiedzi , -napisac do niego na niego zażalenie na jego bezczynność i najlepiej poinformować o tym prasę
Masz w swoim regionie posłów od komuszka do ministranta.
Któryś może odpisze.
Jak nie to na każdego z osobna poskarż się prasie !:)
Zawsze jedna opcja chce dokopać innej opcji
PcP pisze:Jeśli chce się uzyskiwać takie informacje od urzędów to warto postarać się o zostanie lobbystą...
Wystarczy dziennikarzem!
Zapoznajcie się z prawami dziennikarzy.
Sa bardzo szerokie
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Firmowa wigilia na trzeźwo? Alkohol wciąż jest niepisaną normą w biznesie
Picie alkoholu w pracy i podczas firmowych spotkań generuje rosnące koszty dla firm - od wzrostu absencji po spadek produktywności. Presja picia w środowisku korporacyjnym nadal jest odczuwalna, jednak coraz częściej widoczna jest też chęć tworzenia bardziej inkluzywnej kultury organizacyjnej, bez alkoholu jako obowiązkowego elementu integracji.
Złagodzony wyrok za przemyt narkotyków. „To od pana zależy, czy skorzysta z tej szansy”
Półtora roku więzienia za przemyt trzech kilogramów narkotyków z Holandii do Polski. W kwietniu tego roku w mieszkaniu Tomasza M. z Lęborka znaleziono duże ilości różnego rodzaju środków odurzających. Sąd Okręgowy w Słupsku zdecydował się na złagodzenie kary dla 37-latka.
Europa zasypana kokainą. Rekordowy przemyt i miliardowe zyski narkotykowych karteli
Unia Europejska stała się światowym centrum przemytu i konsumpcji kokainy, a rekordowe konfiskaty nie są w stanie zatrzymać fali białego proszku zalewającej kontynent. Jak alarmuje hiszpański dziennik „El Pais”, powołując się na dane światowych i unijnych agencji antynarkotykowych, nigdy wcześniej na świecie nie produkowano ani nie konsumowano tak dużej ilości tego narkotyku. Rynek jest wart miliardy euro, a na granicach UE działa ponad 440 potężnych organizacji przestępczych.