Produkty medyczno-farmaceutyczne opatrzone nazwami generycznymi.
ODPOWIEDZ
  • 3245 / 617 / 0
Z tego co wiem to nawet nie jest lek na nadciśnienie, tylko puls czy inaczej tętno, ja raczej biorę doraznie bez innych leków w jednym spożyciu.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4894 / 853 / 0
Na mnie świetnie działał przeciwlękowo. Pamiętam że jakieś badania są że pomaga na stres pourazowy i zaczęli go wypisywać psychiatrzy. Jest to chyba jeden z najstarszych beta-blokerow.
Uwaga! Użytkownik F6mGCrx3 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3245 / 617 / 0
Przyspieszone tętno jest objawowo towarzyszące lękom, i odwrotnie. Ja czasami nawet aktualnie za bardzo jestem podatny na ten lek, a biorę maks 2 razy 10mg, a 3 to nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz, i pózniej muszę się przyspieszać bo nawet kawa nie dezaktywuje tego otumanienia.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4284 / 697 / 2117
@serotoninowy Propranolol nie jest najstarszym beta-blokerem, ale jest jednym z najstarszych i najbardziej znanych beta-b, które mają fest szerokie zastosowanie medyczne, w tym w leczeniu lęku.

Jakby patrzeć od boku, najstarszy byłby dichlorizoprenalin, lecz jednak nie znalazł szerokiego zastosowania w praktyce klinicznej z powodu niewystarczającej skuteczności i działań. :/ Z ciekawostek dorzucę jeszcze jego strukturę.
Dichloroisoprenaline.png
struktura dichloroizoprenaliny

@Verbalhologram On (Propranolol) ma bardzo szerokie zastosowanie, począwszy od: chorób wieńcowych, arytmię, migrenę po chociażby nadczynność tarczycy czy drżenie samoistne (tremor essential). Dość wszechstronny z niego lek. :)

@down ↓

fakt, mea culpa - dziwnym trafem doczytałem, że napisałeś najstarszy. ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
https://tiny.pl/dkvnh (Słoń „raper” o [hyperrealu]).
Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
  • 4894 / 853 / 0
@deadmau5 nigdzie nie napisałem że jest najstarszy. Napisałem jeden z najstarszych.
Uwaga! Użytkownik F6mGCrx3 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2801 / 361 / 0
Ja pamiętam jak znajoma mi dała tabse propranololu jak miałem wysoki puls ( ale nie miałem objawów niepokoju itp ) i co bylo moim zaskoczeniem to , to że samopoczucie mi sie poprawiło jakieś 30min później dość odczuwalnie
  • 107 / 13 / 0
14 lipca 2024serotoninowy pisze:
Propranolol na akatyzje to pierwsze słyszę. Moja rada lepiej się w beta-bkolery nie ładować jak się nie ma nadciśnienia. Bo później jest serio już ciężko odstawić.
Troche pomagal na akatyzje. Bede brala doraznie.
  • 107 / 13 / 0
Czy 4 dni to wystarczajaca przerwa pomiedzy zazyciami zeby nie uzaleznic sie od tej substancji fizycznie?
  • 3245 / 617 / 0
Możesz sobie rozregulować naturalne utrzymanie równowagi, wątpię żeby to uzależniało. Ewentualnie sobie można wmawiać że sobie trzeba zaaplikować, ale to raczej nie uzależnienie od samego leku.
  • 4284 / 697 / 2117
@theharewhohears Tak, jest to wystarczająca przerwa, aby nie uzależnić się fizycznie. Poza tym, tak jak rozmawialiśmy: to beta-bloker i jedyne co może się dać po nim to „efekt odbicia”, niżeli uzależnienie fizyczne jak w przypadku benzo, czy chociażby opio.
https://tiny.pl/dkvnh (Słoń „raper” o [hyperrealu]).
Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.

Profesor znów za kratami. Spec od narkotyków zwany także Chemikiem zatrzymany w Skarżysku

Na pięć lat trafi za kraty 73-letni mężczyzna w półświatku znany niegdyś jako Chemik lub Profesor czyli człowiek wielokrotnie notowany za przestępstwa narkotykowe, między innymi za wyprodukowanie na początku lat 2000 w laboratorium w Bliżynie dziesiątek tysięcy tabletek ecstasy.