Podejście do narkotyków w innych krajach.
ODPOWIEDZ
  • 215 / 32 / 3
Chorwacja Można mieć przy sobie lekarstwa (także zawierające substancje narkotyczne) w ograniczonej ilości wystarczającej na czas pobytu. Wymagana jest przetłumaczona dokumentacja medyczna, która uzasadnia konieczność zażywania leku.
Jednakże morfina jest na liście antywywozowej, innych leków przez Ciebie wymienionych tam nie znalazłem. Więc jak możesz bez niej to nie bierz. Z pregą nie będzie raczej problemu, bo w Chorwacji też legalna.
Wer schön sein will, der muss auch leiden.
  • 74 / 24 / 0
Fajny temat, przypomniała mi się jedna akcja.
Wracałem z Polski do UK i dosłownie tuż przed tym „security scan”, gdzie przetrzepują podręczny i tym podobne, przypadkowo znalazłem w kieszeni spodni dwie tabletki Oxy 80 mg.
Przyznam, że trochę się obsrałem i dosłownie na oczach „granicznych”, zarzuciłem je szybkim ruchem ręki i połknąłem.
Oczywiście wzięli mnie na bok na dokładne przeszukanie i wszystko było okej, ale oto moje pytanie: Co potencjalnie mogłoby się stać, gdybym o tych tabletkach zapomniał? Miałbym jakieś kłopoty z tego tytułu?
Oczywiście żadnej recepty na to nie posiadałem, a tabletki były dwie, luzem w kieszeni jeansów.
LittlePossessedRock
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Liczba przestępstw związanych z marihuaną spadła od czasu legalizacji w Niemczech

1685 zamiast 5315: od czasu wejścia w życie nowych przepisów w Berlinie zarejestrowano znacznie mniej przestępstw związanych z marihuaną. Legalizacja marihuany w Niemczech odciąża wymiar sprawiedliwości?

Była wzorową uczennicą. Zrobiła coś strasznego. Jej rodzina jest załamana

Już nigdy nie zobaczy błękitu nieba, twarzy bliskich ani własnego odbicia w lustrze. To, co zrobiła 25-letnia Kaylee Muthart, na zawsze zmieniło jej życie. Pod wpływem halucynacji, które wywołały narkotyki, dokonała samookaleczenia w przerażający sposób, pozbawiając się wzroku. W tamtej chwili nie była sobą. Głos, który kazał jej działać, był wytworem urojeń. Teraz, choć żyje z konsekwencjami tej tragedii, walczy o jedno – aby jej historia była przestrogą dla innych.

Legalna marihuana tylko w 10 holenderskich miastach od kwietnia 2025

Holandia, znana z liberalnego podejścia do marihuany, wkracza w nową erę regulacji. Już od kwietnia 2025 r. w 10 holenderskich miastach coffeeshopy będą mogły sprzedawać wyłącznie marihuanę pochodzącą od licencjonowanych producentów. To część szeroko zakrojonego eksperymentu, który ma przetestować możliwości stworzenia w pełni legalnego łańcucha produkcji i dystrybucji marihuany. Czy Holandia zakończy epokę polityki tolerancji i otworzy drzwi do pełnej legalizacji? Przyjrzyjmy się szczegółom.