Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1499 / 239 / 0
@ladyinnaightmares myślę że warto spróbować takiego miksu. Ja od dziś do wenlafaksyny dołożyłem 2x35 mg klomipraminy i od razu jest różnica, mniejsza apatia, pobudzenie, trochę też nerwowość i chaos w głowie ale to sam początek, póki co obiecujący.
  • 395 / 153 / 0
@zburzony już wypróbowałam i klomipramina nie dla mnie. Powoduje u mnie tylko wkurw i nic poza tym.
  • 1499 / 239 / 0
U mnie klomipramina dobrze się przyjmuje, to dopiero kilka dni ale jestem ożywiony, nie czuję ciągłej apatii, nastrój trochę w górę. Ale za to libido wyraźnie w dół.
  • 115 / 3 / 0
Myślę żeby wrócić do klomi po 5 latach b coraz czarniejsze myśli i trudno ruszyć.

Może ktoś ma pomysł na inny lek podobnym profilu działania?
Nie pamiętam na jakie przekaźniki działa w małych dawkach.
Doskwierają lęki, myśli s i cholerna apatia.

Piję jak smok, trzeba będzie ograniczyć
Próbowałam bupropion ale pierwsze kilka dni spoko a potem dupa, chyba placebo.
  • 1499 / 239 / 0
@Ronja podobnie do klomipraminy silnie na noradrenalinę i serotoninę działa duloksetyna. Pierwszy raz jak ją brałem było zajebiście, silne pobudzenie, dobry nastrój, pewność siebie, brak lęku - a z tym mam na ogół największy problem (plus fobia społeczna).
Teraz biorę m.in. 75 mg klomipraminy i jest ok, początkowo zwiększyła mi lęki ale to minęło.
Jeszcze jeden lek podobny do klomipraminy to amitryptylina, też stary antydepresant trójcykliczny, też silnie daje po noradrenalinie.
  • 16 / / 0
@ymka ja w końcu po wielu próbach "poszedłem" na stary lek - Anafranil dokładnie to SR 2x dz. 75 mg, dodatkowo miałem przez pewien czas lamotrygine, ale w końcu ją sam odstawiłem. I stale na noc biorę już od dawna kombinację chlorpothixen/ Ketrel 50/50 mg.
  • 135 / 9 / 0
@tymi
I jak ta klomipramina? Słyszałem dużo dobrego o tym leku. Tzn. wiadome jest, że ma dużo skutków ubocznych. Tego nie kwestionuję, ale jednocześnie słyszałem, że SSRI nie mają do niego podjazdu. Że to stary dobry lek, a monopol na SSRI sprawił, że został wypchany.
  • 16 / / 0
@ymka nijakich działań niepożądanych Anafranilu nie uświadczyłem. Jednocześnie żaden SSRI czy SNRI mi nie pomógł, a przerobiłem ich chyba z 7.
  • 135 / 9 / 0
@tymi
Ja też przerobiłem kilka SNRI/SSRI i żaden jak dotąd nie pomógł. Zaczynam przygodę z sertraliną, jeśli ona nie pomoże to właśnie będę próbował klomipraminę. Czyli mówisz, że ona Cię wyciągnęła z ciężkiej depresji?
  • 395 / 153 / 0
@ymka @tymi DORADZAM GRZECZNIE ZAKOŃCZENIE TEJ DYSKUSJI NIE NA TEMAT. KOLEJNE POSTY NIE NT. baclofenu ZOSTANĄ USUNIĘTE.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Hiszpania: obowiązkowe testy na alkohol i narkotyki dla kierowców zawodowych?

Hiszpańska scena polityczna podzieliła się wokół nowej propozycji Partii Ludowej (Partido Popular), która chce wprowadzenia obowiązkowych corocznych testów na obecność alkoholu i narkotyków dla kierowców zawodowych. Projekt ustawy zmieniający hiszpańskie prawo o ruchu drogowym, zgłoszony kilka tygodni temu, trafił już pod obrady Kongresu Deputowanych, wywołując ostry spór między rządem a opozycją.

Pierwsze takie badania obaliły popularny mit

Mikrodawki LSD zyskały popularność jako potencjalna metoda leczenia ADHD, ale najnowsze badanie kliniczne wykazało, że ich skuteczność nie przewyższa placebo. Choć wiele osób wierzyło w poprawę koncentracji i samopoczucia, naukowcy nie znaleźli na to dowodów.

Fabryka narkotyków zlikwidowana

Policjanci Zarządu w Poznaniu Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości wspólnie z Zarządem w Łodzi Centralnego Biura Śledczego Policji, przy współpracy z prokuratorami wielkopolskiego pionu Przestępczości Zorganizowanej Prokuratury Krajowej, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą, której członkowie wytwarzali środki psychotropowe. W działaniach polegających na likwidacji laboratorium narkotykowego udział brali także funkcjonariusze KAS i pracownicy Wydziału Zwalczania Przestępczości Środowiskowej WIOŚ w Olsztynie.