Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
1. bardziej zaszkodzą (czy zażywanie ich jest bezpieczne)
2. czy można się spodziewać efektu leczniczego (krótkotrwałe, kilkudniowe niwelowanie lęków)
Przypomnę że jest teraz 08.2010 :)
Xanax SR, data ważności 04.2010,
Klozapol (clozapinum) data ważności 09.2009
diazepam (tablets USP) - tutaj data zdarta z pojemnika....
Dopiszę
a) że nie znam sposobu wcześniejszego ich przechowywania tzn. czy były we właściwej temp. (są w większości w oryginalnych opakowaniach)
b) mam doświadczenie, z tej listy to głównie nierekreacyjne z xanax Sr i zwykłym.
Dziękuję mądrym (?) głowom za odpowiedź/
Co do tabletek, to Xanax i diazepam możesz spokojnie łykać, klozapolu nigdy nie brałem wiec nie wiem.
Leki będą działać, nie zaszkodzą Ci, efekt leczniczy jak o lęk Ci się rozchodzi wiadomo - Xanax (alprazolam) najlepiej go niweluje.
P.S. Ostatnio jak bolał mnie ząb zażyłem lek przeciwbólowy Veramid - zadziałał - data ważności 1997 rok ;-)
Diazepam (tablets USP) - tutaj data zdarta z pojemnika....
Na lęk dobrze działa olanzapina (przynajmniej w moim wypadku) i to już małe dawki. Olanzapina blokuje m.in receptor serotoninowy 5-HT2A i to daje efekt przeciwlękowy, podobnie na ten sam receptor oddziaływuje hydroxyzyna. TYle że hyroxyzyna blokuje też histaminowy receptor H1 co może otumaniać. Natomiast olanzapina w dawkach np. 2,5 aż tak bardzo nie blokuje receptora histaminowego więć przynajmniej mnie nie otumaniało to. Jeśli nie jest kto uzalezniony od benzo a jak jest to nie wiem....
Jeśli chodzi o przeterminowaną hydroxyzyne to już rok po terminie ona zupełnie nie działa. Zażyłem 10mg i w ogóle nic nie poczułem a normalnie powinno mnie zamulić i na drugi dzień z rana powinienem być "otumaniony" bo tak to na mnie działa, ale lek przeterminowany 12 miesiecy w ogole nie działał. Ciekawe czy na objawy alergi jak swedzenie skóry bo chociaż zadziałało? Jak mnie kiedyś pogryzły komary to zazyłem ułamkową częśc tabletki i swędzenie przeszło jak ręką odjoł po kilkunatu minutach.
Wiem że np. przeterminowany antybiotyk doksycyklina staje się bardzo toksyczny bodajrze na nerki , rozkłada się do jakiś toksycznych substancji i nie wolno go zażywać jeśli jest przeterminowany!!!! Generalnie antybiotyki to trucizny (zabijają bakterie czy grzyby<antybiotyki przeciwgrzybicze>) więć nawet jeśli nie są przeterminowane to są szkodliwe.
Leki psychotropowe raczej nie są szkodliwe jeśli przeterminowane, po prostu tracą na sile z czasem i według mnie nie rozkładają się do toksycznych związków.
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Wolne Konopie: Dlaczego składamy wniosek o informację publiczną do KPP w Piszu?
Polska Policja posługuje się hasłem „Pomagamy i chronimy”. To zobowiązanie wobec każdego obywatela, niezależnie od jego poglądów na prawo dotyczące marihuany. Niestety, wydarzenia ostatnich dni na oficjalnym profilu Komendy Powiatowej Policji w Piszu pokazują, że dla niektórych funkcjonariuszy to hasło jest jedynie pustym sloganem.
Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?
Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.
Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje
Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.