Heterocykliczne substancje modulujące potencjał neurotransmisji GABA, będące pochodnymi dwuazepiny – np. diazepam, czy klonazepam.
Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 19 / 7 / 0
Czy przeterminowane o poniższe okresy środki

1. bardziej zaszkodzą (czy zażywanie ich jest bezpieczne)
2. czy można się spodziewać efektu leczniczego (krótkotrwałe, kilkudniowe niwelowanie lęków)

Przypomnę że jest teraz 08.2010 :)

Xanax SR, data ważności 04.2010,
Klozapol (clozapinum) data ważności 09.2009
diazepam (tablets USP) - tutaj data zdarta z pojemnika....

Dopiszę
a) że nie znam sposobu wcześniejszego ich przechowywania tzn. czy były we właściwej temp. (są w większości w oryginalnych opakowaniach)
b) mam doświadczenie, z tej listy to głównie nierekreacyjne z xanax Sr i zwykłym.

Dziękuję mądrym (?) głowom za odpowiedź/
  • 1743 / 25 / 0
A więc mądre głowy wiedzą, że teraz jest sierpień ad. 2010.
Co do tabletek, to Xanax i diazepam możesz spokojnie łykać, klozapolu nigdy nie brałem wiec nie wiem.
Leki będą działać, nie zaszkodzą Ci, efekt leczniczy jak o lęk Ci się rozchodzi wiadomo - Xanax (alprazolam) najlepiej go niweluje.

P.S. Ostatnio jak bolał mnie ząb zażyłem lek przeciwbólowy Veramid - zadziałał - data ważności 1997 rok ;-)
  • 325 / 3 / 0
Ja zaatakowałem jakiś czas temu Zolafren (Olanzapina) przeterminowany o trzy lata i było w porządku.
Uwaga! Użytkownik Kleryk Lubi Dzieci nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 16 / / 0
Diazepam (tablets USP) - tutaj data zdarta z pojemnika....
nie wiem, jak moja głowa, ale zjadłam tabletkę z listka, którego dane podaję: data ważności ol 1033, data ważności 11.2014 i zauważyłam problem z koncentracją (na pewno jeszcze działa, hehe).
  • 250 / / 0
Czy Veramid do grudnia 2005 da radę czy nie za bardzo?
Jednak człowiek, który wraca przez Drzwi w Murze, nigdy nie będzie tym samym, który przez nie przeszedł.
  • 1188 / 5 / 0
Ja jadłam temazepam przeterminowany 4 lata, zadziałał dobrze. :)
Uwaga! Użytkownik Krolik1993 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 235 / 27 / 0
Mam olanzapine 4,5 roku po terminie wazności i się zastanawiam czy można zbezpiecznie zażyć? Pewnie nie zaszkodzi, tylko że możę juz nie działać?

Na lęk dobrze działa olanzapina (przynajmniej w moim wypadku) i to już małe dawki. Olanzapina blokuje m.in receptor serotoninowy 5-HT2A i to daje efekt przeciwlękowy, podobnie na ten sam receptor oddziaływuje hydroxyzyna. TYle że hyroxyzyna blokuje też histaminowy receptor H1 co może otumaniać. Natomiast olanzapina w dawkach np. 2,5 aż tak bardzo nie blokuje receptora histaminowego więć przynajmniej mnie nie otumaniało to. Jeśli nie jest kto uzalezniony od benzo a jak jest to nie wiem....

Jeśli chodzi o przeterminowaną hydroxyzyne to już rok po terminie ona zupełnie nie działa. Zażyłem 10mg i w ogóle nic nie poczułem a normalnie powinno mnie zamulić i na drugi dzień z rana powinienem być "otumaniony" bo tak to na mnie działa, ale lek przeterminowany 12 miesiecy w ogole nie działał. Ciekawe czy na objawy alergi jak swedzenie skóry bo chociaż zadziałało? Jak mnie kiedyś pogryzły komary to zazyłem ułamkową częśc tabletki i swędzenie przeszło jak ręką odjoł po kilkunatu minutach.

Wiem że np. przeterminowany antybiotyk doksycyklina staje się bardzo toksyczny bodajrze na nerki , rozkłada się do jakiś toksycznych substancji i nie wolno go zażywać jeśli jest przeterminowany!!!! Generalnie antybiotyki to trucizny (zabijają bakterie czy grzyby<antybiotyki przeciwgrzybicze>) więć nawet jeśli nie są przeterminowane to są szkodliwe.

Leki psychotropowe raczej nie są szkodliwe jeśli przeterminowane, po prostu tracą na sile z czasem i według mnie nie rozkładają się do toksycznych związków.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.

18-latek złapany na gorącym uczynku. W biały dzień sprzedawał narkotyki na ulicy

Bielańscy wywiadowcy zatrzymali dwóch mężczyzn na gorącym uczynku podczas transakcji narkotykowej. 18-latek przekazał 20-latkowi blisko 20 gramów marihuany. W wyniku dalszych działań funkcjonariusze zabezpieczyli przy nim oraz w jego mieszkaniu dodatkowe narkotyki – marihuanę i tabletki zawierające MDMA. Obaj trafili do policyjnej celi. Prokurator zastosował wobec 18-latka środek zapobiegawczy w postaci dozoru policyjnego.

Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.