Właśnie w tym tkwi problem. Dwie strony boją się tej konfrontacji. Mówiac szczerze, najbardziej martwię się o jego dziewczynę. Sama się ze mną spotkała i zapłakana podzieliła tym problemem. Mieszkają razem od dwóch lat, ale problm pojawił się dopiero jakiś czas temu (chyba, że wczesniej mój kumpel lepiej się krył). Ona ciągle znajduje - nie szperając, żyją razem, przy sprzątaniu i praniu - opakowania po różnych proszkach i pigułach z dopalaczy (ivory wave, koko, charge, amphibia, diablo etc.). Co gorsza, mowila, ze on to robi wlasciwie codziennie, kiedy jest w domu, nie mieszkaja w ogromnym wygluszonym domu, a ona nie jest glupia, wiec wie co i kiedy sie dzieje. Caly czas jednak ona boi sie konfrontacji, jeszcze bardziej niz ja. Mysle, ze wazniejsze dla nas (i dla innych ktorzy maja taki lub podobny problem) jest po prostu szczere przyznanie sie i zycie dalej, bo ja np. nie zamierzam konczyc naszej przyjazni przez cos takiego. Martwie sie tylko, ze to juz nie jest imprezowe branie tylko jakas forma ucieczki przed rzeczywistoscia, ktora psychicznie go uzaleznila. Martwie sie o jego laske, bo wiem, ze bardzo jej na nim zalezy, ale coaraz bardziej sie waha, czy tylko w tej kwestii nie jest z nia szczery. Najgorsze jest dla mnie to branie w samotnosni lub po prostu w ukryciu, gdy spedza czas z dziewczyna, rodzina czy ze nami. Dla mnie branie roznych substancji, to fajny pomysl na spedzenie wieczoru na miescie z kumplami, rozumiem, ze kazdy jest inny, ale boje sie, ze w tym przypadku moze byc inaczej. Wiem, ze macie racje, mowiac, ze trzeba pogadac, ale o ile mi bedzie latwiej to zrobic, jego dziewczyna zdaje sie byc sparalizowana strachem o ich zwiazek, wiec udaje, ze niczego nie widzi.
.. pisze: Sam się wpędzasz w kozi róg. Chodzi Ci o to czy i jak bardzo twój przyjaciel ryzykuje zdrowiem??
Jeżeli chodzi o dopalacze, cóż zależy od tego czy to jakieś ziółka czy inne proszki? Jeżeli ziółka to spij spokojnie. Jeśli zaś proszki to RACZEJ NAPEWNO nie jest to groźniejsze od nadużywania alko. Tyle w kwesti zdrowia fizycznego. A psychiczne to już co innego: zależy od jednostki.
Ogólnie większość dopalaczy to gówno, w którym nawet skład nie jest znany. Nie są znane też do końca efekty działania tych substancji, ponieważ są to research chemicals. Już na forum się przewinęło kilka razy, że niektóre substancje z "ziółek" uszkadzają DNA.
Jeżeli chcesz pomóc swojemu koledze, to nie odciągaj go od używek, tylko nakręć go na inne (bezpieczniejsze). Czyli zacznijcie jarać zioło i będzie git.
Gecko pisze: Jaja sobie robisz? Od czasu delegalizacji szałwii w dopalaczach nie ma żadnych ziółek.
Już na forum się przewinęło kilka razy, że niektóre substancje z "ziółek" uszkadzają DNA.
I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=23080
Co prawda ten temat to 16 stron teoretyzowania Murtibinga, ale jeżeli on ma obawy co do mutagenności analogów THC, to i ja mam.
Zresztą Ty to już wszystko wiesz i się tylko czepiasz hiperboli, która dostała się do mojej wypowiedzi.
Mieszanki ziołowe są zazwyczaj palone przez zdegenerowaną młodzież, więc minie jeszcze długi okres czasu, zanim dowiemy się, czy HWDP-69 jest następcą Talidomidu.
Gecko pisze:Mieszanki ziołowe są zazwyczaj palone przez zdegenerowaną młodzież, więc minie jeszcze długi okres czasu, zanim dowiemy się, czy HWDP-69 jest następcą Talidomidu.
Nie mylcie dwóch rzeczy, jeśli jakaś substancja uszkadza dna/jest mutagenna to zazwczyaj oznacza "po prostu", że może być rakotwórcza a nie, że dzieci wasze będą miały 4 rączki.
Co innego jeśli substancje mutagenną bierze kobieta w ciąży, no ale to już zupełnie inna bajka, te to nawet kawy za bardzo nie mogą, co dopiero szlugi/alko/narko. Swoją drogą alkohol czy fajki mogą gorzej podziałać na płód niż np. hera.
Ja tam i tak na wszelki nie palę syntetyków (kiedyś trochę spajsa, senca), ostatnio z chwilowego braku mj spróbowałem jakiejś mieszanki "rasta" i się tylko utwierdziłem w tym przekonaniu. Zamulający szajs, nie ma nic wspólnego z dobrą mj.
A dla przyszłych ojców: spermatogeneza trwa bodajże 74 tygodnie, więc dobrze jest tyle odczekać jeśli chcemy mieć pewność, że nasze plemniki nie były kształtowane pod wpływem mutagenów. Nie jestem specjalistą, ale na logikę tak by wychodziło.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/germancannaclubs.jpg)
Niemiecki ekspert: trudno dostrzec w legalizacji konopi cokolwiek pozytywnego
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news/klefedronfabrik5.jpg)
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/chimpanzees-sharing-fruit.jpg)
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol
Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/image-1-1038x692.png)
Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych
W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/3-446297.jpg)
1,3 tony kokainy przejęte dzięki współpracy służb z Polski, Hiszpanii i Francji
Efektem działań CBŚP, francuskiej Służby Celnej i hiszpańskiej Policji Narodowej, we współpracy z Europolem, było przejęcie ogromnej ilości kokainy na terenie Francji i Hiszpanii, która docelowo miała trafić na czarny rynek Niemiec, Polski, Niderlandów i Wielkiej Brytanii. W ramach działań skontrolowano dwie ciężarówki z Polski i zatrzymano polskiego obywatela.