dubel /Devixo
Antagonizm nikotyny ogólnie jest be, chociaż mało nasilony potencjalnie może mieć korzystny wpływ na depresję. Mimo wszystko nie brałbym niczego antycholinergicznego zbyt długo, niezależnie od mechanizmu działania.
@narcovoyage13 Też zadaję sobie to pytanie XD Antagonizm nikotyny jest bardzo rzadko spotykany w medycynie i nikt nie zawraca sobie głowy badaniem mechanizmu, który dotyczy tylko jednego leku. W ogóle to jakiś dramat, że bupropion ciągle jest w użytku i nikomu nie chciało się go zastąpić bardziej nowoczesnym katecholaminergikiem o równie ograniczonym potencjale nadużywania. A takie od dawna istnieją, starczy wrzucić losowy podstawnik i opatentować.
umiarkowana anhedonia
brak negatywnego afektu/lęków
Najgorsza ta apatia...
Czy Waszym zdaniem są lepsze opcje niż mała dawka bupro XR?
wyleczyc sie wpierw z lękow, lub je przerobic na terapii - pozniej brac sie za bupropion
mi skutecznie lęki wlasnie zjebaly 4 podejscia do tej substancji.
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
Nie wiem, czy to do mnie czy ogłoszenie publiczne, ale jak coś to wspomnialem "brak lęków". Powiedzialbym, ze wrecz przeciwnie, lol
Jesli to ogloszenie publiczne to prosze o wybaczenie egocentrycznej uwagi.
Miałem ze 2 podejścia do bupropionu, i coś tam działał na nastrój, napęd, ale co było dyskwalifikujące totalnie to mgła mózgowa, pustka w głowie, ogłupienie. I wiem, że to było przez ten antagonizm nAChR. Dodam, że jestem nikotynistą e-papierosowym, ale to chyba każdemu bupro wyłącza ten receptor.
Ogólnie to słabo. Chyba najlepiej odpuścić sobie ten lek poza epizodami depresji. Gdyby tylko wynalazca dupnął jakiś tert-pentyl lub izopropyl tam na aminę... :((( (Bo właśnie ten N-tert-butyl podejrzewam o bycie farmakoforem dla nAChR.) Może tesofensyna? Spotkałem się z kilkoma pozytywnymi opiniami, a chyba nadal można ją dostać w necie bez ograniczeń.
@Merx Nie wiem, może masz rację z tymi lękami, ale bywa bardzo różnie – czasem wywoła lęki, czasem je zmniejszy. Jeśli ktoś nie reaguje na SSRI (jakże niecodzienne zjawisko!), bupropion może być opcją wartą stestowania niezależnie od współwystępujących lęków.
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia
Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.
Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa
Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.
Marihuana zaburza pamięć na różne sposoby
Palenie marihuany nie tylko pogarsza pamięć. Aktywny składnik konopi ją reorganizuje – odkryli badacze z Washington State University (USA).