Podejście do narkotyków w innych krajach.
ODPOWIEDZ
  • 13 / 1 / 0
. Jeśli ktoś ma ochotę to prosił bym o stworzenie postów "kompendium" dla danego kraju
Sam nie dawno pytałem się o apteki w Danii . Przeszukałem fora zagraniczne , wypytałem kolegów i rodzinę . Znalazłem kilka ciekawych środków w Danii , które zainteresują nasze środowisko (pomiołem benzo , opioidy typu morfina , oxy itp)
Opioidy i Opiaty

Nazwa : Kodimagnyl
Skład : 9,6mg kodeiny 500mg aspiryny
Forma podania : p.o tabletki
Recepta : Na opakowania 20szt i poniżej nie jest wymagana recepta . Na opakowania 100 i 250szt jest taka recepta potrzebna .
Cena : 10szt-? , 20szt-31,15dkk , 100szt-77,00dkk , 250szt-171.55dkk .

Nazwa :Kodein Alternova
Skład : 25mg kodeiny
Cena : 30szt-49,10dkk 100szt-120,75dkk
Recepta : Tak

Nazwa :Kodein "DAK"
Skład : kodeina (8mg/ml , 25mg)
Forma podania : p.o syrop/tabletki
Cena : 8mg/ml 200ml -129,15dkk 25mg 100szt - 100,40dkk

Nazwa :Dolatramyl
Skład :tramadol 200mg
Cena : 81,45dkk (blister 100x200mg)

Nazwa : Buprenorphin actavis
Skład : 8mg buprenorfiny
Cena :7szt - 219,70dkk

Antyhistaminy

Nazwa : Hydroxyzine BlueFish
Skład : 25mg hydroksyzyna
Cena :100szt 38.20dkk

Nazwa : Cetirizin Teva
Skład : 10mg cetryzyny
Recepta : Nie
Cena : ?

Nazwa : Mildin
Skład : 10mg loratadyny

Inne

Nazwa :Imolope
Skład :Loperamid 2mg

Nazwa : Ketamine Abcur
Skład : 50mg/ml Ketamine
Forma podania : donosowo , aerozol
Cena :10x5ml - 1638.45dkk

Nazwa : Dexofan
Skład : 30mg DXM
Cena :20szt 87.15dkk

Nazwa : baclofen nordic prime
Skład : 25mg baklofenu
Forma podania : p.o tabletka
Cena : 108.80dkk za 50szt

Nazwa : Attenitin
Skład : 20mg deksoamfetaminy
Cena : 30szt 1004.90dkk

Nazwa : Benylan
Skład :2.8mg/ml dimenhydrynatu
Forma podania : ?syrop? p.o
Cena : 125ml za 73.10dkk

Protipy
1. W Danii większość lekarzy nie przypisuje opioidów i opiatów . Ból leczą paracetamolem .
2.W Danii apteki są od siebie bardzo daleko więc chodzienie po kilku aptekach wiąże się z jeżdżeniem autem po kilkadziesiąt kilometrów (czytałem że apteki muszą być oddalone o 70km ale nie jest to potwierdzone info ). Więc lepiej załatwić sobie receptę np. na Kodein "DAK" .
3.Lekarze chętnie wypisują leki na bazie marihuany na anoreksję , problemy ze snem i mniej poważne choroby .

1zł-1.74dkk

Będę w czasie aktualizował (jak zdobyć itp.)

Pzdr
  • 10 / / 0
witam mieszkam w danii od ponad pol roku moze sie zmienila jakos lista lub cos bo dopiero dzis odkrylem ten topic a chetnie bym dzis do aptek pochodzil bo dawno sie dobrze nie zgrzalem
  • 15 / / 0
Jedyne co jest dostępne, też w sklepach, to Kodimagnyl ale ta aspiryna nie wygląda zachęcająco. Chyba, że się mylę ale wydaje mi się, że nie da się tego świństwa pozbyć tak jak paracetamolu z Antidolu. Do tego jest tam chyba dodatek magnezu? Tak mi się coś widziało.
Czy generalnie jest jeszcze ktoś z Danii z dostępem do czegoś ciekawego? ;)
Pozdrawiam całą emigrację
  • 44 / 9 / 0
Czy ktoś mieszka w Kopenhadze i wie, jak to teraz działa? Wylądowałam ostatnio w szpitalu psychiatrycznym, ale lekarz nie chciał mi przepisać benzo na uspokojenie bo 'to uzależnia'.
Oddalabym teraz nerke za jakiś Xanax albo Clonazepam, ale lekarze tu mocno niechętnie, albo wcale nie przepisują nic. Ktoś wie cos na ten temat jak otrzymać cos takiego?

Wiem, ze posiadają - raz, kiedy przebywałam w szpitalu z powodu AZA dali mi klopoxid, to naprawdę pomogło. Następnego razu juz dać tego nie chcieli, mimo, ze miałam drgawki i spore inne objawy odstawienia. 'Radź sobie sama'.
Teraz po prostu chciałabym stosować to doraźnie na moje ataki paniki bo hydroksyzyną juz na mnie nie działa jak kiedyś, raz tez dostałam clonazepam od znajomego, dwie tabletki - to dopiero było ukojenie.
ODPOWIEDZ
Newsy
Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.

Ryszard Petru ma już projekt depenalizacji marihuany. Znamy szczegóły

Dopuszczenie posiadania do 15 gramów suszu lub jednego krzaka konopi na własny użytek – to propozycja, którą przedstawi zespół parlamentarny tworzony przez posłów koalicji. Dotarliśmy do szczegółów projektu, które potwierdzają nasze wcześniejsze ustalenia.

To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował

"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."