16 lutego 2026dlaczegojaja pisze: To w sumie trauma (ja przeżyłem traumę jak zacząłem na sucho pregę odstawiać).
A co do bycia czy nie bycia takim samym po epizodzie uzależnienia, chodzi chyba o to czy można być szczęśliwym. Otóż można. To nieprawda, ze układ nagrody ulega uszkodzeniu i już nigdy nie odzyskamy pełnej radości. To szkodliwa bzdura. Po długim okresie intensywnego używania twardych narkotyków zapewniam Was, że to bzdura. Potrzeba dużo czasu i dużo pracy, ale nic tam się nie uszkodziło nieodwracalnie. To kluczowy dla przeżycia układ, dopóki żyjemy, mózg będzie robił wszytsko, żeby ten układ zaczął działać prawidłowo. Najgorsza rzecz jaka można zrobic to np. powiedzieć osobie, która była wjebana w opio i jest np. 4 miesiace na terapii, ze nigdy nie odzyska radości życia, bo uszkodziła sobie układ nagrody. To odbiera motywację do leczenia. Można odzyskać radość, poczucie sensu i znaczenia. Albo odzyskać, albo poczuc pierwszy raz w życiu te jakości, bo bywa i tak.
Dziwne, że życie ma smak tych ostatnich kilku godzin
A kawy / nikotyny nie wyobrażam sobie odstawić piję hektolitrami kawę a potem mam ciśnienie na nikotynę to jedyne standardowe "używki" jakie mogę więc sobie nie żałuję.
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
CBŚP i Policja Ukrainy rozbiły międzynarodową siatkę producentów narkotyków syntetycznych
36 zlikwidowanych laboratoriów, setki przeszukań i tony zabezpieczonych substancji – to bilans skoordynowanej operacji przeprowadzonej przez Centralne Biuro Śledcze Policji oraz Policję Ukrainy przy wsparciu Europolu. To jedno z największych uderzeń w podziemie syntetycznych narkotyków w Europie Wschodniej.
Wolne Konopie: Dlaczego składamy wniosek o informację publiczną do KPP w Piszu?
Polska Policja posługuje się hasłem „Pomagamy i chronimy”. To zobowiązanie wobec każdego obywatela, niezależnie od jego poglądów na prawo dotyczące marihuany. Niestety, wydarzenia ostatnich dni na oficjalnym profilu Komendy Powiatowej Policji w Piszu pokazują, że dla niektórych funkcjonariuszy to hasło jest jedynie pustym sloganem.
Endometrioza, opioidy i droga do macierzyństwa
Kamila mówi wprost, że gdyby nie terapia konopna, prawdopodobnie zdecydowałaby się na histerektomię (usunięcie macicy) jako ostateczne rozwiązanie. W jej ocenie poprawa jakości życia pozwoliła jej podjąć inne decyzje terapeutyczne i odzyskać nadzieję. Dziś uważa, że bez tej zmiany nie byłoby ciąży i nie byłoby Gabrysia.