Uwaga! Dział zawiera wątki na temat chorób, gdzie osoby dotknięte daną chorobą mogą dyskutować o szczególnych dla siebie problemach!
Nie jest to dział, w którym właściwe są wątki "czy XYZ powoduje ABC-emię" – takie pytania należy kierować do działu/wątku o substancji XYZ!
Trzeba też pamiętać, że amfa z ulicy to nie to samo co Aderall czy Elvanse - które są dekstroamfetaminami, które działają inaczej. Przynajmniej z tego co mi wiadomo.
Diagnostyka składała się z wywiadu oraz kwestionariusza DIVA 5, co zajęło 2 godzinne wizyty i kosztowało tysiąc złotych. Po drugiej wizycie dostałem papier zaświadczający, że mam ADHD oraz receptę na metylofenidat (Medikinet CR) w docelowej dawce 20 mg rano + 10 koło południa. metylofenidat (przynajmniej w obecnej dawce) nie wywołał zniesienia wszystkich objawów i nadal np. czuję się bardziej komfortowo będąc w ruchu, gdy muszę coś przemyśleć, natomiast zauważyłem wyraźnie zwiększoną możliwość skupienia uwagi na pracy przez kilka godzin i lekkie uspokojenie. Lek jak każdy stymulant, zmniejsza senność i objawy łaknienia na czas swojego działania, a następnie je podnosi wieczorem. Ma to swoje plusy i minusy bo lek należy przyjmować z jedzeniem, a zwiększony wieczorami apetyt paradoksalnie może prowadzić do tycia, natomiast crash ułatwia zasypianie, z czym zawsze miałem problem.
I thought I was someone else, someone good
Ale do rzeczy chciałem zapytać jak wygląda sytuacja z preparatami zawierającymi Amfetamine w polsce? Czy istnieje jakaś szansa, żeby dostać taki lek w Polsce ?
Pytam ponieważ pół roku temu załatwiłem sobie medikinet 20 mg o natychmiastowym uwalnianiu i medikinet CR20 o zmodyfikowanym uwalnianiu, i ten o natychmiastowym działał na mnie dobrze ale dopiero w dawce 40-60 mg na raz i tylko 1,5 godziny po tym czasie występowało u mnie bardzo nie przyjemne świecie i zejście psychiczne, jakiego nigdy nie miałem po amfetaminie.
Natomiast medikinet CR20 to z tego co pamiętam to wogule nie czulem jego działania.
Ewentualnie mozliwe ze Medikinet zadziałał na mnie tak źle ponieważ zazywalen wtedy rano jeszcze 1 tabletke 150 mg wellbutrinu ?
Amfetamine zazywalem zawsze uliczna ale jej działanie było zawsze dłuższe 3-8 godzin po czym zaprzestanie działania miało przebieg łagodny.
Fuzja - 909
@Hlaskover jeśli zapłaciłeś 1000 pln za MPH a nie Elvanse chociażby to sorry ale zostałeś wyruchany. Tzn spoko jeśli MPH ci pomogło, ale recke na to da sie ogarnac za 400 pln na znanylekarz (diagnoze i papier) albo "na lewo" za 80 pln czy nawet 15 pln (to akurat był rekord XDD). Proszę o scalenie moda :)
Gdybym chciał tylko przywalić włada to zwróciłbym się do dilera a nie psychiatry.
USA może zaoszczędzić 29 miliardów rocznie dzięki legalizacji marihuany medycznej
Konsekwencje płynące z rozporządzenia MZ ograniczającego pacjentom dostęp do medycznej marihuany
Czy lekarstwem na samotność, niepewność lub lęk mogą być psychodeliki?
Elton John zdecydowanie przeciwny legalności marihuany
Ikona Roku 2024 według magazynu „Time”, Elton John, nie ma wątpliwości co do tego, jakie jest jego zdanie na temat legalności marihuany w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Gwiazdor estrady, który w swej burzliwej przeszłości ma bogaty rozdział narkotykowy, jest temu całkowicie przeciwny.
W środku nocy przypomniał sobie o dozorze. Przyjechał na komendę pijany i z narkotykami w kieszeni
Policjanci z Konstantynowa Łódzkiego zatrzymali 47-letniego mężczyznę, który wsiadł za kierownicą mając ponad 2,5 promila alkoholu w organizmie, a do tego ciążył na nim sądowy zakaz prowadzenia. To jednak nie wszystko - podczas przeszukania mężczyzny znaleziono przy nim mefedron. 47-latek sam prosił się o kłopoty, bo w środku nocy przyjechał zgłosić się na dozór.
Liczba przestępstw związanych z marihuaną spadła od czasu legalizacji w Niemczech
1685 zamiast 5315: od czasu wejścia w życie nowych przepisów w Berlinie zarejestrowano znacznie mniej przestępstw związanych z marihuaną. Legalizacja marihuany w Niemczech odciąża wymiar sprawiedliwości?