Dział poświęcony przede wszystkim chorobom i nadzwyczajnym skutkom kombinacji tychże z substancjami psychoaktywnymi.
Regulamin forum
Uwaga! Dział zawiera wątki na temat chorób, gdzie osoby dotknięte daną chorobą mogą dyskutować o szczególnych dla siebie problemach!
Nie jest to dział, w którym właściwe są wątki "czy XYZ powoduje ABC-emię" – takie pytania należy kierować do działu/wątku o substancji XYZ!
ODPOWIEDZ
  • 3 / 1 / 0
@wesoladoniczka sproboj zmniejszyć dawkę i dorzucić coś wspomagającego od lekarza. Niestety nie pomogę „co” bo moja dała mi opcje więcej MPH lub MPH+ coś i z miejsca wziąłem nr1 ;p w tej chwili na 30mg Cr i jest ok
  • 24 / 1 / 0
Hej. Od lat mówi się o tym że zarejestrowana już w polsce amfetamina do leczenia adhd będzie wprowadzana do aptek. Slysze to od paru lat ale ponoc w 2022 elvanse mialo po tylu latach tafic do aptek. Jest na to szansa czy to kolejne puste zapewnienia bez pokrycia?
  • 62 / 21 / 0
"Z uwagi na brak refundacji, producent leku Elvanse nie zdecydował się jednak na wprowadzenie go do Polski, " info z grudnia 2022
  • 1042 / 150 / 0
Musi być bardzo drogi bez refundacji. Mieliśmy taką dobrą amfetaminę na rynku. W dawnych czasach jak z kolegą chodziliśmy po mieście i był ten początek przemian w Polsce, to mówiłem że pewnie w 2015 roku wszystko będzie dostępne bardzo łatwo i wysokiej jakości. Kolega twierdził, że w Polsce zawsze będzie g. i o dziwo miał rację.
  • 18 / 3 / 0
Zmiany polityczne kompletnie nie odnoszą się do tego co jest dobre dla społeczeństwa a do tego co społeczeństwo "chce". Nasze społeczeństwo chce 500+ i konopie w stylu "a na co to komu". Taka jest niestety prawda. Trochę mi zajęło zaakceptowanie w jakim społeczeństwie żyjemy i to, że moi znajomi są podobni do mnie i jest wiele osób myślących podobnie to i tak tylko kropla w morzu. Jeśli "społeczeństwo" woli płacić wyższe podatki w zamian za daniny to będzie to przedkładane przed jakiekolwiek inne reformy - liczą się tylko i wyłącznie głosy (tak działa polityka).

Trzeba też pamiętać, że amfa z ulicy to nie to samo co Aderall czy Elvanse - które są dekstroamfetaminami, które działają inaczej. Przynajmniej z tego co mi wiadomo.
  • 389 / 99 / 4
Widzę, że niewiele jest na ten temat informacji na forum, więc podzielę się swoim doświadczeniem z diagnozą i efektami leczenia farmakologicznego. Zaświadczenie o ADHD wyrobiłem sobie już jako dorosły. Pomysł, że to zaburzenie może mnie dotyczyć, podsunął mi mój psychiatra, ze względu na nietypowe działanie na mnie leków (wcześniej miałem stwierdzone: fobię społeczną i zaburzenia lękowe z napadami paniki).

Diagnostyka składała się z wywiadu oraz kwestionariusza DIVA 5, co zajęło 2 godzinne wizyty i kosztowało tysiąc złotych. Po drugiej wizycie dostałem papier zaświadczający, że mam ADHD oraz receptę na metylofenidat (Medikinet CR) w docelowej dawce 20 mg rano + 10 koło południa. metylofenidat (przynajmniej w obecnej dawce) nie wywołał zniesienia wszystkich objawów i nadal np. czuję się bardziej komfortowo będąc w ruchu, gdy muszę coś przemyśleć, natomiast zauważyłem wyraźnie zwiększoną możliwość skupienia uwagi na pracy przez kilka godzin i lekkie uspokojenie. Lek jak każdy stymulant, zmniejsza senność i objawy łaknienia na czas swojego działania, a następnie je podnosi wieczorem. Ma to swoje plusy i minusy bo lek należy przyjmować z jedzeniem, a zwiększony wieczorami apetyt paradoksalnie może prowadzić do tycia, natomiast crash ułatwia zasypianie, z czym zawsze miałem problem.
Just a perfect day, you made me forget myself
I thought I was someone else, someone good
  • 120 / 7 / 0
Właśnie zdiagnozowano u mnie ADHD, już wcześniej podejrzewałem u siebie ADHD, przez wyjątkowe zamiłowanie do amfetaminy, przez 13 lat znajomości z tą substancja myślę, że jakieś 300 dni byłem pod jej wplywem, ADHD zacząłem podejrzewać u siebie jakieś 1,5 roku temu wcześniej miałem błędne przekonanie o tej chorobie i wogule nie brałem jej pod uwagę. Jak zacząłem czytać ADHD to stwierdziłem że praktycznie książkowo mam wszystkie objawy, a zawsze myślałem że poprostu jestem taki inny. Pani przeprowadzająca że mną badanie pod kierunkiem ADHD również potwierdziła że praktycznie w 100 procentach przejawiam i przejawiałem oznaki ADHD w dzieciństwie.

Ale do rzeczy chciałem zapytać jak wygląda sytuacja z preparatami zawierającymi Amfetamine w polsce? Czy istnieje jakaś szansa, żeby dostać taki lek w Polsce ?

Pytam ponieważ pół roku temu załatwiłem sobie medikinet 20 mg o natychmiastowym uwalnianiu i medikinet CR20 o zmodyfikowanym uwalnianiu, i ten o natychmiastowym działał na mnie dobrze ale dopiero w dawce 40-60 mg na raz i tylko 1,5 godziny po tym czasie występowało u mnie bardzo nie przyjemne świecie i zejście psychiczne, jakiego nigdy nie miałem po amfetaminie.

Natomiast medikinet CR20 to z tego co pamiętam to wogule nie czulem jego działania.

Ewentualnie mozliwe ze Medikinet zadziałał na mnie tak źle ponieważ zazywalen wtedy rano jeszcze 1 tabletke 150 mg wellbutrinu ?

Amfetamine zazywalem zawsze uliczna ale jej działanie było zawsze dłuższe 3-8 godzin po czym zaprzestanie działania miało przebieg łagodny.
  • 389 / 99 / 4
Z tego co wiem w Polsce dostępne są leki zawierające amfetaminę, stosowane w leczeniu ADHD. Niektóre można chyba też sprowadzać do Polski na zasadzie importu docelowego (np. Adderall). Ale bywają duże problemy z dostępnością niektórych leków i lekarze raczej niechętnie je przepisują.
  • 348 / 264 / 0
Jak to jest z lekiem Elvanse w PL? Bo niby recepta jest ale nie ma go w żadnej aptece / w obrocie na naszym rynku co jest dziwne, a go potrzebuję. Załóżmy że mam apteke w PL (tzn. ktoś z rodziny) i kontakty w sieci aptek w PL. Idzie szansa żeby to jakoś ściągnąć tą drogą czy tylko dilerka / darknety? Bo na to ostatnie też się skończyły zapasy / oferty ostatnimi czasy. W EU lek nazywa się Vyanese - substancja czynna Lisdeksamfetamina (lisdexamfetamine). Będę wdzięczny za pomoc. Zaświadczenie czy recki to też nie problem. Import docelowy jest problemem bo jest czasochłonny i robi za dużo szumu a to dla znajomego. Sorry jeśli te pytania tu padały, ja z działu od benzo czy pregi (anxiety) ale nie adhd akurat (no moze oprocz MPH, ale na kolege MPH nie działa ;/)

Fuzja - 909

@Hlaskover jeśli zapłaciłeś 1000 pln za MPH a nie Elvanse chociażby to sorry ale zostałeś wyruchany. Tzn spoko jeśli MPH ci pomogło, ale recke na to da sie ogarnac za 400 pln na znanylekarz (diagnoze i papier) albo "na lewo" za 80 pln czy nawet 15 pln (to akurat był rekord XDD). Proszę o scalenie moda :)
null
  • 389 / 99 / 4
@GABAhater No rzeczywiście, gdyby moim jedynym celem było nafuranie się amfetaminą to pewnie bym się zgodził. Tylko że mi zależało na poprawnej diagnozie, zaleceniach dotyczących dalszego leczenia farmakologicznego/psychoterapii i informacji o interakcjach z innymi lekami które przyjmuję. Prawidłowo postawiona diagnoza wiąże się z paroma całkiem istotnymi pozytywami. Pozwala na: skuteczniejsze dobranie odpowiedniej strategii minimalizowania objawów ADHD i innych zaburzeń psychicznych wynikających z niego, dostosowanie swojego środowiska i metod pracy/nauki, zrozumienie objawów, ich wpływu na codzienne funkcjonowanie i wprowadzenie odpowiednich zmian w stylu życia. Ponadto samo dojście do tego, ze doświadczane objawy i wynikające z nich trudności w codziennym funkcjonowaniu mają konkretne, biologiczne uzasadnienie powoduje poprawę samooceny i ulgę.
Gdybym chciał tylko przywalić włada to zwróciłbym się do dilera a nie psychiatry.
ODPOWIEDZ
Newsy
Ogromne ilości narkotyków przejęte na Śląsku. Za procederem mieli stać obywatele Ukrainy

Na ponad milion złotych oszacowana została czarnorynkowa wartość narkotyków przejętych przez mundurowych ze Śląska. W ich rękach znalazły się ponad 43 kilogramy pseudoefedryny. - Z zabezpieczonej ilości, można było uzyskać ponad 32 tysiące działek dilerskich metamfetaminy - wskazują policjanci. Za nielegalnym procederem stała 51-letnia obywatelka Ukrainy i jej 17-letni syn.

Betel jest używany od co najmniej 4000 lat

Betel to po kofeinie, alkoholu i nikotynie najbardziej popularna używka na świecie. Jest używany od dawna i głęboko zakorzeniony w kulturze Azji. Chociaż żucie betelu wiąże się z zabarwieniem zębów, brak takie zabarwienia nie oznacza, że człowiek betelu nie żuł. Dlatego też stwierdzenie jego użycia w przeszłości wymaga specjalistycznych badań. Taki, jakich podjęli się naukowcy z Tajlandii, Australii i USA.

Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.