07 listopada 2024ladyinnaightmares pisze: @andi3033, sorry, ale jestem zdania że JP sam się doigrał. Wypisując takie ilości ludziom przez kilka lat, w momencie jak się robi głośno o nadużywaniu benzo, opioidów itp. leków, było prawie pewne, że prędzej lub później do niego dotrą. Lekarze, którzy wcale nie prowadzili działalności na zasadach jak JP, mają problemy przez wypisywanie podejrzanie dużych ilości leków i toczą się wobec nich postępowania, to byłoby mocno dziwne gdyby do niego nie dotarli.
Płakać najbardziej za JP będą Ci, dla których JP był stałym źródłem recept, mają nagrzebane w IKP masą receptomatów etc., mi to, że go zawiesili nie robi nic. Mam lekarza, u którego leczę się od lat, który przepisuje mi leki i w życiu nie musiałam korzystać z receptomatów. Jak ktoś podchodził rozważnie do tematu, to dla niego zawieszenie JP niewiele robi.
Niedawno lekarz wypisała mi lek na refundację - sama się skapnęłam i przy realizacji powiedziałam farmaceutce, że chce wykupić pełnopłatnie bo wiem, że mnie refundacja w tym wypadku nie dotyczy i nie chciałabym robić kłopotu lekarz, żeby wypisywała ponownie na 100%
Oprócz zwrotu refundacji w racie kontroli przez lekarza bo NFZ wiadomo nie popuści jest jakaś zasadnicza różnica?
Wskazania refundacyjne się ciągle zmieniają i możesz nawet nie mieć świadomości, że jednak refundacja była słuszna i należna. Jako przykład mogę podać arypiprazol, któremu rozszerzono wskazania refundacyjne dość mocno od października.
Karą jest rzeczywiście zwrot różnicy w cenie plus odsetki.
Z tym, że pamiętajcie, że NFZ nie jest jedyną instytucją mogącą kontrolować recepty. Może to też robić NIL i na pewno ktoś jeszcze, ale teraz nie pamiętam.
Może i wyszłam na frajerkę ale wiem, że lek jest refundowany tylko do 18 roku życia - ale fakt mogłabym nie wiedzieć. Dziękuję
mam sie zajebac czy jak? xD kurwa ten kraj ten chlew pierdolony osrany gownem to jest parodia, chcac walczyc z receptomatami rozpierdalaja ludzi ktorzy od zawsze dostawali leki na dokumentacje, no tak chuj nam w dupe
Ps. Znalazłam co weszło https://www.rynekzdrowia.pl/Prawo/Dzis- ... 786,2.html
A, jeśli dobrze pamiętam, to taki tramadol, na którym poległ Niedzielski nadal nie jest w żadnej grupie P czy N i choć jest słabym opiodem, uzależniającym, to śmiało receptę ba ten lek może sobie przepisać magister farmacji...
Jedna wielka porażka merytoryczna w tym pięknym kraju nad Wisłą.
Btw. odbiegając od tematu: dlaczego nie mogę cytować ostatniej odpowiedzi, tylko te poprzednie? Musi minąć jakiś czas, żeby móc odnosić się w edytorze do ostatniej wypowiedzi, to kwestia smartfona/komputera czy o co chodzi?
Nie ma potrzeby cytowania jak odpowiadasz na post powyżej, dlatego nie możesz. -lady
A od kiedy to tak na serio obowiązuje? Słyszałem o tym już dawno ale JP bez problemu wystawiał mi recepty na benzo. I w ogóle to nie ogarniam tego, bo ma zawieszone PWZ od miesiąca, a recepte na fentobarbital i pregabę też wystawił mi niecały tydzień temu.
Pisałam wyżej, że to tak nie działa, że od razu wszędzie zablokują. Musieliby mu zabrać całkowicie PWZ, żeby nie mógł w żaden sposób wystawić recepty. Mimo zawieszenia nadal może logować się do aplikacji rządowej, przynajmniej do momentu zanim CeZ nie zablokuje mu tej funkcji, ale żeby mu zablokowali muszą dostać takie zgłoszenie od nie wiem nawet kogo xD owszem, wystawiając recepty w okresie zawieszenia podkłada się pod całkowite zabranie PWZ jeśli ktoś go zgłosi, lub to wyłapią.
Dodam tylko, że w RPWDL jego działalność widnieje nadal jako działająca, mimo zawieszenia PWZ, nie zawiesił nadal działalności.
Narkotyki łatwiej dostępne w Warszawie niż alkohol. Dowóz 24/7
"Nalokson ratuje życie uzależnionych od opioidów. Zwiększmy dostępność jak najszybciej" [WYWIAD]
Palił marihuanę w sklepie i wyjadał smakołyki. Ekspedientka zamknęła 38-latka i wezwała policję
Policjanci z białostockiej patrolówki zatrzymali 38-latka, który w sklepie jak gdyby nigdy nic, jadł zabrane z półek produkty spożywcze. Część z nich spakował również do plecaka, nie zważając na obsługę sklepu. Miarka się przebrała, kiedy zapalił lufkę z marihuaną. Wtedy ekspedientka zamknęła go w sklepie i powiadomiła policjantów. Dodatkowo w jego kieszeni mundurowi znaleźli narkotyki. Teraz odpowie za swoje sklepowe poczynania i posiadanie narkotyków.
28-letnia lekarka zatrzymana. Wystawiała recepty na fentanyl pacjentom, których nie badała
Zatrzymano młodą lekarkę, która miała bez problemu wystawiać recepty między innymi na fentanyl, i to pacjentom, których nawet nie badała. Od 7 listopada niektórych środków nie można już sobie załatwić w receptomacie.
Niedorzeczny zarzut z powodu grzybków
31-latek w plecaku miał grzybnię halucynogennej łysiczki kubańskiej, a w mieszkaniu gotowe, już ususzone grzyby tego gatunku. Mężczyzna usłyszał zarzuty. Grozi mu do trzech lat więzienia.