07 września 2026sarauhl pisze: Hej. Zmagam się z powracającym infekcjami jamy ustnej. Na codzień jama ustna jest dość nierówna z jakimiś wybrzuszeniami, ale po szuraniu pojawiają mi się takie bąble, które wypełniają się ropą. Zdarzało się że ta ropa pękała i znowu się nią napełniała ale tym razem wewnątrz powstała taka bolesna gruda która nie chce się wydostać, jest bardzo twarda przemieszczająca się . Z jednak nawet wyleciała zielona tkanka i myślałam że to koniec, nic bardziej mylnego znowu się napełniła, powstała kolejna grudą. Jest opuchnięcie policzka, cała błona śluzowa jest tak opuchnięta że mogłabym sobie ją spokojnie przygryzać. Czym to jest spowodowane? Dlaczego to mi się dzieje. Już raz miałam liczne afty i antybioterapie ale to powtarzający się problem w lepszym lub gorszym stopniu teraz faktycznie ten rdzeń ropy nawet nie pęka tylko siedzi pod skórą a jakikolwiek nacisk powoduje okropny ból. Policzek gorący, spuchnięty, węzły chłonne też powiększone
Wypierdalaj do lekarza albo na SOR jak proponuje Kolega wyżej. Przecież to może być też objaw poważnej choroby, a nie tylko podrażnienie śluzówki.
chlopie? to jest kolezanka xd
wezly chlonne, ropa, opuchlizna swiadcza o ewidentnym - mocnym - stanie zapalnym. zielone tkanki ktore wychodza z buzi? rdzenie w ropniach? dziewczyno, leć do lekarza jak najszybciej, bo jesli bedziesz dalej walic towar to sa spore szanse ze skonczysz z sepsą! to nie sa zarty.
Do tego człowiek porobiony mordą mieli, gryzie policzki, wargi od środka więc tylko może nieświadomie pogarszasz sprawę, to się nie ma jak zagoić więc jest tylko gorzej i gorzej.
Ja bym na Twoim miejscu już dawno poszła z tym do dentysty albo, litości - pokazała to chociaż lekarzowi pierwszego kontaktu, chociażby pod pretekstem, że pojawiła się afta i tak mi się rozrosło.
Może masz jakiś stan zapalny i potrzebujesz po prostu leków na receptę? Nie zwlekaj z tym, bo taki stan zapalny jamy ustnej może Ci bardzo poważnie siąść na zęby i później już ich nie odratujesz. Albo będziesz mieć połowę do kanałówek, albo do ekstrakcji - ani jedno ani drugie to nie jest przyjemny ani tani biznes. Idź to pokaż jakiemuś lekarzowi.
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Wolne Konopie w Komendzie Głównej Policji. Policjanci też widzą absurdy obecnego prawa
Amerykanie zamieniają alkohol na konopie. Media straszą uzależnieniem, a statystyki pokazują sukces
Nagłówki amerykańskich i światowych mediów znowu uderzyły w alarmistyczne tony. Wszystko za sprawą najnowszych badań opublikowanych na łamach prestiżowego czasopisma JAMA Psychiatry, z których wynika, że w USA rośnie odsetek osób zmagających się z problematycznym używaniem marihuany (CUD) – szczególnie wśród mężczyzn powyżej 35. roku życia.
Rozebrali LSD na części. Zostało działanie bez wizji
Zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis podszedł do LSD tak, jak inżynier podchodzi do urządzenia, którego nie rozumie: rozłożył je na części i sprawdził, bez których nadal działa. Praca ukazała się we wrześniu 2026 roku w „Proceedings of the National Academy of Sciences”, a jej autorem korespondencyjnym jest David E. Olson, dyrektor Institute for Psychedelics and Neurotherapeutics.
Indonezja: Najstarszy dowód na użycie substancji psychoaktywnej - sprzed 25 tys. lat
Mieszkańcy indonezyjskiej wyspy Sulawesi już 25 tys. lat temu wykorzystywali orzechy betelowe jako substancję psychoaktywną - wykazały nowe badania. Nawyk, który początkowo mógł być sposobem na złagodzenie bólu zębów, stał się najstarszym na świecie dowodem używania substancji psychoaktywnej.