Większość leków ma w ulotce info, że raczej w ciąży nie lub w specjalnych przypadkach.Wiem,że podczas porodu mogą podać fentanyl dokręgowo.
Ciekawe jak faktycznie narkotyki wpływają na płód.Jak będzie wojna a ja zostanę jak mendele to się ponownie udzielę.
Dość przykrym i powszechnym zjawiskiem są dzieci z FASD (foetal alcohol spectrum disorder), w naszej mowie potocznej spotkałem sie z mylną kalką feta-alko-syndrom chociaż również pasuje.
Jest to szereg wad wrodzonych i rozwojowych spowodowany spożyciem alkoholu (jak i również innych substancji odurzających) przez matkę w trakcie trwania ciąży. Ogółem dzieci rodzą sie brzydkie i głupsze od reszty.
Tak moi mili… poczekajcie jak pokolenie 500+ trafi na rynek pracy, będzie bliżej niż dalej do emerytury.
16 października 2023Stteetart pisze: "mam wyjebane na wszystkich i pierdole też Famasa".
Jest jeszcze FAS -- stan ten charakteryzuje się wrodzonymi wadami twarzy, takimi jak szerokie oczy, wąska górna warga, płaska wyściółka nosa oraz opóźnienie wzrostu i rozwoju. FASD obejmuje większe spektrum niż FAS jbc. No i nie zapominajmy o małogłowiu (microcephaly) to z kolei może skutkować opóźnionym rozwojem umysłowym i zaburzeniami neurologicznymi u dziecka.
Ogólnie w przypadku alkoholu spektrum tych problemów zwiększa się w zależności od tego czy jesteś hard alkus w ciąży i pijesz, czy po prostu dbasz o siebie i też pijesz. Ale definicji i działania czy dziecko urodzi się zdrowe, czy z zaburzeniami nie ma. Z tych, które kojarzę to FAS i FASD. Pewnie znalazłoby się więcej, ale nie mam wiedzy na ten temat.
Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Heroina ukryta w cegłach. Ponad tona zatrzymana w Porcie Gdynia
Wspólne działania Centralnego Biura Śledczego Policji (CBŚP) oraz Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) doprowadziły do przejęcia ponad tony heroiny o czarnorynkowej wartości blisko 220 milionów złotych. To największe zabezpieczenie narkotyków w takiej ilości od dekady na terytorium Polski, a szczegóły tej spektakularnej akcji przedstawili na specjalnej konferencji prasowej minister spraw wewnętrznych i administracji Marcin Kierwiński oraz minister finansów i gospodarki Andrzej Domański.
KAS: Przemyt ketaminy w świecach zapachowych
Podczas kontroli w jednej z firm kurierskich, funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej (SCS) z Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego (MUCS) w Warszawie zwrócili uwagę na przesyłkę zaadresowaną do odbiorcy w Filadelfii (USA). Zgodnie z deklaracją nadawcy, miały się w niej znajdować świece zapachowe o wartości ok. 111 euro.
"Narcos z Podlasia" skazani. Ich narkotyki miały zalać polski rynek
Meksykańscy narcos, którzy produkowali metamfetaminę na Podlasiu, zostali skazani przed sądem w Białymstoku. To pierwszy przypadek w Polsce, który pokazuje zmianę modelu działania karteli - zamiast szmuglować narkotyki do Europy, wysyłają "kucharzy". Tylko w Polsce toczą się procesy jeszcze dwóch innych grup z Meksyku.