ODPOWIEDZ
  • 1318 / 335 / 12
Jakie narkotyki wg was najlepiej stosować podczas porodu lub trwania ciąży i dlaczego?

… a może ktoś z was przyszedł na ten świat na bombie? %-D

Nwm tylko czy picie alkoholu i palenie papierosów powinno się liczyć? :wino: :papieros: :cojest:
16 października 2023Stteetart pisze:
"mam wyjebane na wszystkich i pierdole też Famasa".
  • 508 / 195 / 1
Ciekawe pytanie...
Większość leków ma w ulotce info, że raczej w ciąży nie lub w specjalnych przypadkach.Wiem,że podczas porodu mogą podać fentanyl dokręgowo.
Ciekawe jak faktycznie narkotyki wpływają na płód.Jak będzie wojna a ja zostanę jak mendele to się ponownie udzielę.
Wszyscy umrzemy to pocieszające
  • 1318 / 335 / 12
Przykrym elementem dla pracowników pomocy społecznej jest chodzenie na wywiady do rodzin dotkniętych problemem alkoholizmu i patologią.

Dość przykrym i powszechnym zjawiskiem są dzieci z FASD (foetal alcohol spectrum disorder), w naszej mowie potocznej spotkałem sie z mylną kalką feta-alko-syndrom chociaż również pasuje.

Jest to szereg wad wrodzonych i rozwojowych spowodowany spożyciem alkoholu (jak i również innych substancji odurzających) przez matkę w trakcie trwania ciąży. Ogółem dzieci rodzą sie brzydkie i głupsze od reszty.

Tak moi mili… poczekajcie jak pokolenie 500+ trafi na rynek pracy, będzie bliżej niż dalej do emerytury.
16 października 2023Stteetart pisze:
"mam wyjebane na wszystkich i pierdole też Famasa".
  • 4327 / 700 / 2117
No z tym FASD to jest ogólnie prawda. Finalnie działa to tak, że przechodzi przez łożysko do krwiobiegu płodu i może negatywnie wpływać na jego rozwój.

Jest jeszcze FAS -- stan ten charakteryzuje się wrodzonymi wadami twarzy, takimi jak szerokie oczy, wąska górna warga, płaska wyściółka nosa oraz opóźnienie wzrostu i rozwoju. FASD obejmuje większe spektrum niż FAS jbc. No i nie zapominajmy o małogłowiu (microcephaly) to z kolei może skutkować opóźnionym rozwojem umysłowym i zaburzeniami neurologicznymi u dziecka.

Ogólnie w przypadku alkoholu spektrum tych problemów zwiększa się w zależności od tego czy jesteś hard alkus w ciąży i pijesz, czy po prostu dbasz o siebie i też pijesz. Ale definicji i działania czy dziecko urodzi się zdrowe, czy z zaburzeniami nie ma. Z tych, które kojarzę to FAS i FASD. Pewnie znalazłoby się więcej, ale nie mam wiedzy na ten temat.
https://tiny.pl/dkvnh (Słoń „raper” o [hyperrealu]).
Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
ODPOWIEDZ
Newsy
Depenalizacja marihuany w Polsce już wkrótce? „Projekt jest już gotowy”

Czy jeszcze w tym roku w Polsce marihuana zostanie zdepenalizowana? Jak dowiedział się reporter RMF FM, poselski projekt ustawy jest już gotowy. Teraz jego autorzy szukają poparcia w innych klubach parlamentarnych.

Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów

Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.

Stan opublikował raport o spożyciu marihuany. Niemal 15 proc. nowojorczyków zażywa ją regularnie

Tylko 14,7 proc. dorosłych nowojorczyków regularnie spożywa konopie indyjskie – zgodnie z najnowszym raportem stanowego Departamentu Zdrowia. Najwyższy odsetek korzystających z marihuany w dowolnej formie występuje u osób w wieku 21-24 lat. Z raportu wynika ponadto, że większą tendencję do zażywania konopi mają osoby, które jednocześnie nadużywają innych używek.