ODPOWIEDZ
  • 1319 / 335 / 12
Jakie narkotyki wg was najlepiej stosować podczas porodu lub trwania ciąży i dlaczego?

… a może ktoś z was przyszedł na ten świat na bombie? %-D

Nwm tylko czy picie alkoholu i palenie papierosów powinno się liczyć? :wino: :papieros: :cojest:
16 października 2023Stteetart pisze:
"mam wyjebane na wszystkich i pierdole też Famasa".
  • 508 / 195 / 1
Ciekawe pytanie...
Większość leków ma w ulotce info, że raczej w ciąży nie lub w specjalnych przypadkach.Wiem,że podczas porodu mogą podać fentanyl dokręgowo.
Ciekawe jak faktycznie narkotyki wpływają na płód.Jak będzie wojna a ja zostanę jak mendele to się ponownie udzielę.
Wszyscy umrzemy to pocieszające
  • 1319 / 335 / 12
Przykrym elementem dla pracowników pomocy społecznej jest chodzenie na wywiady do rodzin dotkniętych problemem alkoholizmu i patologią.

Dość przykrym i powszechnym zjawiskiem są dzieci z FASD (foetal alcohol spectrum disorder), w naszej mowie potocznej spotkałem sie z mylną kalką feta-alko-syndrom chociaż również pasuje.

Jest to szereg wad wrodzonych i rozwojowych spowodowany spożyciem alkoholu (jak i również innych substancji odurzających) przez matkę w trakcie trwania ciąży. Ogółem dzieci rodzą sie brzydkie i głupsze od reszty.

Tak moi mili… poczekajcie jak pokolenie 500+ trafi na rynek pracy, będzie bliżej niż dalej do emerytury.
16 października 2023Stteetart pisze:
"mam wyjebane na wszystkich i pierdole też Famasa".
  • 4329 / 700 / 2117
No z tym FASD to jest ogólnie prawda. Finalnie działa to tak, że przechodzi przez łożysko do krwiobiegu płodu i może negatywnie wpływać na jego rozwój.

Jest jeszcze FAS -- stan ten charakteryzuje się wrodzonymi wadami twarzy, takimi jak szerokie oczy, wąska górna warga, płaska wyściółka nosa oraz opóźnienie wzrostu i rozwoju. FASD obejmuje większe spektrum niż FAS jbc. No i nie zapominajmy o małogłowiu (microcephaly) to z kolei może skutkować opóźnionym rozwojem umysłowym i zaburzeniami neurologicznymi u dziecka.

Ogólnie w przypadku alkoholu spektrum tych problemów zwiększa się w zależności od tego czy jesteś hard alkus w ciąży i pijesz, czy po prostu dbasz o siebie i też pijesz. Ale definicji i działania czy dziecko urodzi się zdrowe, czy z zaburzeniami nie ma. Z tych, które kojarzę to FAS i FASD. Pewnie znalazłoby się więcej, ale nie mam wiedzy na ten temat.
https://tiny.pl/dkvnh (Słoń „raper” o [hyperrealu]).
Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Narkopandemia w Niemczech. Umiera coraz więcej młodych ludzi

Liczba zgonów spowodowanych zażywaniem narkotyków utrzymuje się w Niemczech na wysokim poziomie. W ubiegłym roku 2137 osób zmarło z powodu konsumpcji narkotyków. To o 90 niż rok wcześniej – przekazał Hendrik Streeck, pełnomocnik niemieckiego rządu ds. uzależnień i narkotyków.

77-letnia cudzoziemka oskarżona o produkcję narkotyków

Prokuratura Okręgowa w Jeleniej Górze skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko 77-letniej obywatelce Rosji, która miała na swojej posesji uprawiać konopie indyjskie i wytwarzać z nich narkotyki. Na poddaszu jej domu znaleziono 19,5 kg suszu i 197 sadzonek ziela konopi.

Belgia: Rozbito gang przemytników kokainy

Policja rozbiła dużą grupę kokainową działającą w Belgii. Przemytnicy przywozili narkotyki z Ghany i Dominikany przez lotnisko w Brukseli. Następnie, przez port w Antwerpii, narkotyki były wysyłane za granicę. Niektórzy podejrzani spotykali się regularnie w barze shisha w Vilvoorde (Brabancja Flamandzka), aby omawiać swoje interesy.