Jakie macie doświadczenia związane z zażywaniem narkotyków i kontrolą drogową przez Policję. Mieliście robione testy na miejscu, w szpitalu ? Policja zawsze ma prawo do kontroli, testów na obecność narkotyków ?
Znajomy 2 dni wcześniej palił marihuanę.. podczas kontroli nieoznakowanym radiowozem został poddany testowi na obecność dragów.
Stracił prawo jazdy i został ukarany przez sąd dodatkowo na 6000 zł.
Macie jakieś doświadczenia, zapraszam do dzielenia się w temacie.
Pozdrawiam
Zastanawiam się czy robią czasem wyrywkowo te testy tak jak np kontrola trzeźwości czy trzeba czymś podpaść typu dziwne zachowania albo "podejrzany wygląd". Czytałem ostatnio artykuł że po tych akcjach z kierowcami autobusów policja częściej sięga po narkotesty dla kierowców.
Lubie jeździć "nacpany". Po fetce czy buszku to norma.
Tylko raz miałem kontrolę gdy byłem lekko ujebany ale policjant się nie zczail bo nie było widać po mnie.
Kolega mój jechał punto, wyprzedzał na podwójnej i bez kierunkowskazu, podczas kontroli pyskował niepotrzebnie, najpierw alkomat ok potem patyczek w usta i po kilku minutach wyszło że palił trawę a palił 2 dni wcześniej, wynik potwierdzono próbka krwi i stężenie THC malejące... jakby nie pyskował skończyło by się pewnie tylko na alkomacie :) a że bluźnił i zachowywał się nerwowo to był z góry skazany na porażkę i dokładną kontrolę, i tak miał szczęście bo w bagu miał 1 g mj :)
Jeśli policja zamiast Patyczków ma elektroniczny tester to wykryje on raczej bezbłędnie.
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Pozostałości nielegalnej destylarni whisky w szkockim Highlands
Dobrze, że wcześniej nie znalazła tego skarbówka, bo zniszczyłaby ten piękny kawałek historii. Na szczęście przetrwał i dostarczył silnego dowodu, że kamienna struktura w Ben Lawers National Nature Reserve służyła do nielegalnej produkcji whisky.
Badania dowiodły, że marihuana opóźnia rozwój nastolatków
Badanie przeprowadzone na ponad 11 tys. nastolatków wykazało, że zażywanie marihuany wiąże się z wolniejszym rozwojem poznawczym (zapamiętywaniem, koncentracją i szybkością myślenia), a także z gorszą pamięcią w kluczowych latach rozwoju mózgu.
MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi
Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.