ODPOWIEDZ
  • 21 / 2 / 0
Siemanko wszystkim,generalnie mam pytanie odnosnie czasu w ktorym zmieniamy fotoperiod,czy jest to jakos sztywnie okreslone czy poprostu kiedy osiagniemy satysfakcjonujacy nasz rozrost roslin i zajmowane miejsce(wiadomo podczas flo jeszcze troche podrosnie)-wtedy przelaczamy tyle z teori wiem.
Rozchodzi mi sie czysto teorytycznie czy mozna przelaczyc "za wczesnie" wiadomo ze nie zmienimy FP po wypuszczeniu dwoch pierwszych pieterek,ale zastanawiam sie jesli roslina sezonowa osiagnie te 3-4 pietra,pojawia sie juz lekko widoczne odrosty i wtedy zmienimy 12/12 to czy przejdzie ona normalnie na flo poprostu z mniejszym plonem ? Jak rozumie fotoperiod daje nam ta mozliwosc sterowania faza roslin,jednak teorytycznie kiedy roslina po 3-4 tyg jeszcze nie w pelni uksztaltowana przelaczymy na flo to czy jakos szczegolnie to na nia wplynie
  • 518 / 103 / 0
Generalnie zasady wyglądają tak jak napisałeś.

Jeśli przełączysz bardzo wcześnie albo nawet dasz 12/12 od kiełka to roślina będzie mieć tendencję do mniejszego rozkrzaczania się, tzn. będzie jeden główny szczyt a niżej tylko jakieś niewielkie, krótkie odrosty, co będzie skutkowało mniejszym plonem. IMO jest to bez sensu, bo konopia wcześniej niż po ~3tyg. i tak nie zakwitnie, choćby się i ustawiło fotoperiod 12/12 od 1 dnia jej życia, no a ograniczając w tych pierwszych tygodniach ilość światła tylko pomniejszymy plon.
  • 12692 / 2456 / 0
Wiem, że to zupełnie inna bajka, ale konopie na outdoorze po zakwitnięciu przybierają jeszcze bardzo dużo masy.
  • 21 / 2 / 0
Po zrobieniu Topingu,odczekac jakies 2 tyg zanim przelacze na flo najlepiej czy mozna odrazu ?
Jeśli roślina zacznie już faze flo i wtedy ja wyrzuce na dwór to albo sie zhermi albo reweguje ?
  • 12692 / 2456 / 0
Po toppingu bym odczekał
Zależy pewnie, kiedy ją "wyrzucisz" na dwór. Jeśli czas ciemnicy będzie się zgadzał, to teoretycznie są duże szanse, że będzie kwitnąć dalej.
  • 518 / 103 / 0
W 99% przypadków odczekać.

Czy zhermi to kwestia jakości posiadanego materiału, generalnie nie powinien, ale wiadomo - różnie bywa.
Najbardziej prawdopodobne jest że zreweguje, aczkolwiek gdybyś miał np. odmiane typowo outdoorową (a zwłaszcza te północne geny w stylu guerilla gold, danish passion itp.) to ciężko potem jest im wrócic z fazy kwitnienia na wegetacje i rosną małe krzaki, dlatego radzą aby ich nie siać za wcześnie gdy jest niski fotoperiod, np. oscylujący w okolicach 13-14h światła, jak w kwietniu bywa.
ODPOWIEDZ
Newsy
Rekordowe przejęcie kokainy. Narkotyki ukryte w soli

Hiszpańska policja przechwyciła na Atlantyku kontenerowiec z ładunkiem 9994 kilogramów kokainy ukrytej w soli. To rekordowa ilość przejęta na morzach. Operacja zorganizowana przez służby z kilku krajów zaowocowała także aresztowaniem 13 osób.

Czy wyleczymy Alzheimera marihuaną? Naukowcy udowodnili, że jej mikrodawki są bardzo skuteczne

Szybkie starzenie się społeczeństwa powoduje, że dramatycznie poszukujemy nowych metod leczenia choroby Alzheimera. Kolejne sposoby nie działają, a neurodegeneracyjne schorzenie dotyka coraz większej części populacji. Naukowcy kierują swój wzrok w stronę mikrodawkowania marihuany, które ma poprawiać zdolności pacjentów i nie wywoływać „haju”. Wiarygodne źródła pokazują, że to… działa.

Depenalizacja 3 gramów marihuany i rynek regulowany. Treść Dezyderatu nr 176

20 listopada 2025 roku Komisja do Spraw Petycji uchwaliła Dezyderat nr 176, skierowany do Prezesa Rady Ministrów. Dokument, oparty na petycji obywatelskiej, wzywa rząd do przeprowadzenia systemowej analizy depenalizacji posiadania do 3 gramów marihuany na własny użytek. W treści pisma pojawia się również pytanie o możliwość utworzenia rynku regulowanego. Do dnia 7 stycznia 2026 roku Kancelaria Premiera nie opublikowała odpowiedzi.