Więcej informacji: Powoje w Narkopedii [H]yperreala
Chciałabym dowiedzieć jak to jest dokładnie z uprawą powoju hawajskiego. Za parę dni jadę do rodziny do Holandii i mam zamiar kupić nasiona, po czym po powrocie zasadzić. Na wątku o innym powoju ktoś napisał, że bodajże 95% nasion nie kiełkuje lecz obumiera, z czym zupełnie nie zgodził się jeden z hajpowiczów. W tym wątku chciałabym dostać w miarę możliwości najbardziej klarowne informacje na temat gleby, warunków, czasu sadzenia oraz innych przydatnych w tym temacie rzeczy. :retarded:
PS
Czy te nasiona w końcu faktycznie tak trudno kiełkują czy to nie prawda? :-D
Szczególnie odmiana hawajska lubi się z tropikalnym klimatem (a myślę że tylko tą odmianą warto się zainteresować)
Nasiona są bardzo tanie i powszechnie dostępne - wystarczy użyć wyszukiwarki w najpopularniejszym na świecie portalu akcyjnym.
Chyba że interesuje cię uprawa ze względu na walory ozdobne? ;)
Rossana pisze:Widzę , że temat niektywny. Nikt nie hoduje roślinki? Ja dziś mocze, jutro wysiewam nasionka. Przez zimę będą w domu, na wiosnę pójdą na taras. Podoba mi się, że rosną duże, wysiewam też khad i będę się odgradzać od sąsiadów narkotycznymi roślinami :D
10 października 2019zbytglosnasamotnosc pisze: Parę lat temu dostałem od znajomego taki okaz. Trzymałem w donniczce przy oknie prawie rok. Efekty jakoś słabo mnie zadowoliły- przypuszczam, że za mało stresu miała roślina. Może outdoor to właśnie dobry pomysł. Powodzenia!
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom
Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.
MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi
Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.
Ponad miliard euro w kokainie. Rekordowy transport przechwycony
Hiszpańskie służby przejęły statek towarowy Arconian, który mógł transportować od 30 do 45 ton kokainy wartej ponad miliard euro. Jednostka wystartowała z portu w Sierra Leone, gdzie zbiegł znany holenderski król przemytu narkotyków Bolle Jos Leijdekkers. Dla hiszpańskiej policji to największy udaremniony przemyt w historii.