Dyskusja na temat roślin z rodziny powojowatych, wykazujących działanie psychoaktywne.
Więcej informacji: Powoje w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 26 / 1 / 1
Witam.
Chciałabym dowiedzieć jak to jest dokładnie z uprawą powoju hawajskiego. Za parę dni jadę do rodziny do Holandii i mam zamiar kupić nasiona, po czym po powrocie zasadzić. Na wątku o innym powoju ktoś napisał, że bodajże 95% nasion nie kiełkuje lecz obumiera, z czym zupełnie nie zgodził się jeden z hajpowiczów. W tym wątku chciałabym dostać w miarę możliwości najbardziej klarowne informacje na temat gleby, warunków, czasu sadzenia oraz innych przydatnych w tym temacie rzeczy. :retarded: %-D
PS
Czy te nasiona w końcu faktycznie tak trudno kiełkują czy to nie prawda? :-D
"Wczoraj przysnił mi się Nepal, byłam razem z hipisami, uprawiałam wolną miłość, jadłam LSD garściami. Po dywanie dym się snuje, lubię bawić się włosami, gdzie jest kosz z narkotykami? gdzie jest kosz z narkotykami...?"
  • 32 / 2 / 0
Powój hawajski to roślina tropikalna - wymaga dużo słońca/temperatury/wilgotności - jeżeli planujesz posadzić to w swoim domku letniskwym w Grecji czy na Cyprze to oki - ale w warunkach polskiego klimatu to będzie kiepsko.
Szczególnie odmiana hawajska lubi się z tropikalnym klimatem (a myślę że tylko tą odmianą warto się zainteresować)

Nasiona są bardzo tanie i powszechnie dostępne - wystarczy użyć wyszukiwarki w najpopularniejszym na świecie portalu akcyjnym.

Chyba że interesuje cię uprawa ze względu na walory ozdobne? ;)
  • 150 / 36 / 0
Widzę , że temat niektywny. Nikt nie hoduje roślinki? Ja dziś mocze, jutro wysiewam nasionka. Przez zimę będą w domu, na wiosnę pójdą na taras. Podoba mi się, że rosną duże, wysiewam też khad i będę się odgradzać od sąsiadów narkotycznymi roślinami :D
  • 6 / / 0
Rossana pisze:
Widzę , że temat niektywny. Nikt nie hoduje roślinki? Ja dziś mocze, jutro wysiewam nasionka. Przez zimę będą w domu, na wiosnę pójdą na taras. Podoba mi się, że rosną duże, wysiewam też khad i będę się odgradzać od sąsiadów narkotycznymi roślinami :D
Myślę że delegalizacja ma wpływ na popularność oraz fakt nudności przy aplikacji...
  • 3 / / 0
Parę lat temu dostałem od znajomego taki okaz. Trzymałem w donniczce przy oknie prawie rok. Efekty jakoś słabo mnie zadowoliły- przypuszczam, że za mało stresu miała roślina. Może outdoor to właśnie dobry pomysł. Powodzenia!
  • 6 / / 0
10 października 2019zbytglosnasamotnosc pisze:
Parę lat temu dostałem od znajomego taki okaz. Trzymałem w donniczce przy oknie prawie rok. Efekty jakoś słabo mnie zadowoliły- przypuszczam, że za mało stresu miała roślina. Może outdoor to właśnie dobry pomysł. Powodzenia!
Raczej warunki były nie odpowiednie. Nie weryfikowałem, ale wymaga bezpośredniego światła przez kilkanaście godzin, i wysokiej wilgotności powietrza.
  • 4 / 2 / 0
2 lata w namiocie z ziolem okolo 9metrow pnacze i nigdy nie zakwitl doczytalem sie ze to nie mozliwe w domu. :/ przez 2 lata miala pare miejsc i czest o musiala zaczekac aby wrocic do ciepelka i zauwazylem ze to jej bardzo szkodzilo-bardzo wrazliwa roslina. doczytalem sie ze to nie mozliwe w domu.ciekawe produkuje spadz przy nasadzie lisci -bardzo slodka ale nie odczulem dzialania LSA :p
ODPOWIEDZ
Newsy
Alkohol ma zniknąć z pola widzenia? Jest petycja do resortu zdrowia

Polska Organizacja Przemysłu i Handlu Naftowego (POPiHN) złożyła w Ministerstwie Zdrowia petycję, w której proponuje wprowadzenie jednolitych zasad tzw. sprzedaży bezwitrynowej alkoholu. To rozwiązanie nie polega na zakazie sprzedaży ani na ograniczaniu konkretnych kanałów dystrybucji. Chodzi o to, by alkohol nie był eksponowany wprost w przestrzeni zakupowej.

Dentysta od razu pozna, czy paliłeś marihuanę. Kilka ważnych szczegółów

Coraz więcej pacjentów siada na fotelu "po skręcie", licząc na mniejszy stres. Tymczasem stomatolodzy i badacze alarmują: regularne używanie marihuany może odbić się na zębach i dziąsłach, a przed zabiegami potrafi skomplikować działanie znieczulenia. Na liście konsekwencji pojawiają się nie tylko ubytki i utrata zębów, ale też sygnały związane z nowotworami jamy ustnej.

Depenalizacja 3 gramów marihuany i rynek regulowany. Treść Dezyderatu nr 176

20 listopada 2025 roku Komisja do Spraw Petycji uchwaliła Dezyderat nr 176, skierowany do Prezesa Rady Ministrów. Dokument, oparty na petycji obywatelskiej, wzywa rząd do przeprowadzenia systemowej analizy depenalizacji posiadania do 3 gramów marihuany na własny użytek. W treści pisma pojawia się również pytanie o możliwość utworzenia rynku regulowanego. Do dnia 7 stycznia 2026 roku Kancelaria Premiera nie opublikowała odpowiedzi.