Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 126 / / 0
W bliższej przyszłości mam zamiar udać sie do lekarza po pigułki antykoncepcyjne, stad pytanie : Czy narkotyki moga jakos wpłynąć na działanie tych pigułek? Powiedzieć lekarzowi o cpaniu?
Panie Boże, nie udało mi się wyjść za nałogu

Trzymaj fason mała :heart:
- Jak tu trzymać fason jak temat na głowę siada ?
  • 7 / / 0
Moja dziewczyna bierze tabsy Naraya, czasem się ze mną upali i nic nigdy złego się nie stało. Na wszelki wypadek zapytaj lekarza. Chyba nie powinno się nic stać, oprócz ewentualnego krzywego spojrzenia. Nie wiem jak z czymś mocniejszym. Spróbuj poszukać gdzieś po internecie zanim zostanie ci tylko możliwość konsultacji z lekarzem.
Dla tego, kto widzi, nic nie jest trwałe.
Budda Siakjamuni
  • 3197 / 380 / 0
Regularne branie dragów a w szczególności spidów rozregulowuje cykl i obniża skuteczność antykoncepcji chemicznej (tabletek). To samo tyczy się alkoholu.
  • 2 / / 0
jak jest w przypadku psychodelików/ innych dragów? też obniżają skuteczność antykoncepcji?
'cause it makes me feel like i'm a man when i put a spike into my vein
  • 5299 / 104 / 0
Jak się używa gumek nieostrożnie to i bez dragów jest nieostrożnie :D
Spokój jest najwyższym szczęściem :*) Czanga tak bardzo
  • 418 / 1 / 0
a fenki i tryptaminy?
Aa, a, kotków sześć,
Nieskończoność w szklance mieść.
  • 110 / 1 / 0
Najlepiej zainwestować w plastry Evra, odpada sporo interakcji, szczególnie z dragami przyjmowanymi dojapnie/wywołującymi wymioty etc.
  • 766 / 136 / 6
Krok 1 - sprawdzić, jakie enzymy metabolizują składniki pigułki antykoncepcyjnej.
Krok 2 - sprawdzić jakie enzymy metabolizują przyjmowany narkotyk.
Krok 3 - wyciągnąć odpowiednie wnioski zadając sobie pytania:
a) czy mój narkotyk/pigułka wymagają do działania aktywacji (są prolekami)?
b) czy są metabolizowane przez tą samą izoformę cytochromu P450? Jeśli tak, to jaka jest ich relacja?
- oba są substratami = metabolizm będzie wolniejszy, ale w praktyce tak samo wydajny
- jeden z nich jest inhibitorem = metabolizm drugiej substancji będzie zablokowany lub znacznie zmniejszony, co wydłuży jego okres półtrwania w fazie eliminacji, czyli zamiast 4-godzinnego tripa będziemy mieli dwa razy dłuższą lutę %-D
- jeden z nich jest induktorem = metabolizm drugiej substancji zajdzie znacząco szybciej, a więc skróci się czas biologicznego okresu półtrwania w fazie eliminacji, co może na przykład sprawić, że pigułka nie zapewni należytej ochrony do momentu wzięcia kolejnej, bo składniki zostaną zmienione w nieaktywne metabolity. Łopatologicznie - załóżmy, że pełna ochrona trwa 24h, w tej sytuacji czas ten skraca się np. o 1/3, co daje nam 8h w ciągu których może dojść do zapłodnienia.
c) jaka jest ich farmakokinetyka?

Oczywiście wymaga to pewnego obycia w farmakologii, ale to kwestia sprawdzenia następujących pojęć - inhibitor, induktor, substrat. Do sprawdzenia używamy angielskiej Wikipedii oraz wujka duckduckgo'a. Podpowiem, że większość narkotyków nie wchodzi w interakcje z antykoncepcją z prostej przyczyny - substancje zawarte w pigułkach należą do steroidów, a te są przerabiane zwykle przez specyficzne odmiany cytochromu P450 :)
Harm reduction i rozsądek sposobami na to, drogi użytkowniku substancji psychoaktywnych, byś cieszył się pełnią efektów swych specyfików przez całe życie.

ZERO TOLERANCJI DLA TOLERANCJI!
  • 17 / / 0
Jak pogodzić palenie papierosów z pigułkami antykoncepcyjnymi? Przynajmniej na krótki okres, jestem uzależniona od fajek już 4 lata i mam na razie za dużo stresu, żeby rzucić. Są jakieś sposoby na zapobieganie ewentualnym zakrzepom podczas stosowania tych piks i palenia? Kwas acetylosalicylowy stosowany regularnie pomoże w rozrzedzeniu krwi bez skutków ubocznych? W sumie nie widzi mi się rzygać krwią czy coś w ten deseń
  • 1 / / 0
Ja np mam tak, że odkąd mam plastry podczas okresu moja agresja wzrasta do absurdalnego poziomu. Czy ktoś z was orientuje się czy dragi mają na to jakiś wpływ?
ODPOWIEDZ
Newsy
Rozbita grupa pseudokibiców zajmująca się przemytem narkotyków

Ponad 2,5 tony narkotyków mogło trafić na polski rynek dzięki działalności zorganizowanej grupy przestępczej wywodzącej się ze środowiska stołecznych pseudokibiców. Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji i Komendy Stołecznej Policji pod nadzorem Prokuratury Krajowej skutecznie uderzyli w struktury przestępcze, zatrzymując jej kluczowych członków.

Mieli podawać własnemu synowi narkotyki. Sąd Apelacyjny w Legnicy nie miał dla nich litości

Historia niespełna trzymiesięcznego Arturka z Legnicy na Dolnym Śląsku wstrząsnęła opinią publiczną w Polsce. Dorian G. i Katarzyna K. mieli poić malca narkotykami. W trakcie procesu wzajemnie obarczali się odpowiedzialnością. W czwartek (9 października) Sąd Okręgowy w Legnicy rozpatrzył apelację oskarżonych. — Tylko oni byli odpowiedzialni za to, że w organizmie dziecka znalazły się substancje psychoaktywne i w takim stężeniu, że zagrażały życiu i zdrowiu tegoż niemowlęcia — mówił sędzia Lech Mużyło podczas ustnego uzasadnienia wyroku.

Rytuały, narkotyki i przestępstwa seksualne. Są zarzuty dla fałszywego szamana

Mężczyzna z Gryfina (woj. zachodniopomorskie), Dariusz T. przedstawiał się jako uzdrowiciel, radiesteta, bioenergoterapeuta i praktyk kambo. Jego działalność, która miała pomagać osobom zmagającym się z traumami i depresją, okazała się jednak przykrywką dla niebezpiecznych praktyk i przestępstw. 62-latek oskarżony jest o przeprowadzanie "rytuałów" przy użyciu roślin psychoaktywnych i przestępstwa o charakterze seksualnym.