ODPOWIEDZ
  • 16 / / 0
zapewniam ze nie jest to moja aukcja i nie jest to akcja reklamowa aczkolwiek jeśli przyczynie sie do uratowania czyjegos plonu to Przepraszam!!!
przed chwila przyszło mi do gowy zeby wpisac w duckduckgo "odstrasza sarny" i pojawil sie link do aukcji allegro
podejzewam ze nie jestem jedyna ofiarą tych besti(a moze to były dziki) wyglądało to tak; połamane krzaki na wysokości kolan poździerana kora jakby ktos sie wycierał (moze w tym okresie sarny zdzieraja skore z poroża???
http://allegro.pl/item307805876_pellaco ... hrona.html
Ostatnio zmieniony 17 lutego 2008 przez bywalolepiej, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik bywalolepiej nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 32 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Salvik »
No ciekawe, alenie zauwazyles ze jest to "pasta do smarowania"? Kto by chcial smarowac jakims gownem swoje ukochane roslinki? Moze odstrasza ale moze to zepsuc smak i wogule rosline. Sa duzo prostsze sposoby na odstraszenie saren narkomanek...
  • 16 / / 0
alenie zauwazyles ze jest to "pasta do smarowania"? Kto by chcial smarowac jakims gownem swoje ukochane roslinki?

...czy ci wyobraźni brak...:)
mozesz posmarować kawałki kory lub patyczni i połozyc obok roslinek, w tej całej zabawie najprawdopodobniej chodzi o zapach...
Uwaga! Użytkownik bywalolepiej nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 32 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Salvik »
No chyba ze tak....Ciekawy jestem efektow tego. Ja osobiscie wole naturalne sposoby...
  • 3 / / 0
Witam! wlasnie mialem taki problem z sarnami rok temu. Udalo mi sie wychodowac jedynie 2 roslinki i jeszcze jak na zlosc dopadly je sarny. Poda mi ktos jakis konkretny sposob aby do takiej sytuacji juz nie dopuscic??
Uwaga! Użytkownik rabbitCmG nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 361 / 2 / 0
Juz kiedys mowilem ale powtorze raz jeszcze... na sarny zające i ludzi to tylko sidła :D
a tak serio to
"sarny nie lubią raczej zjadać roślin mocno pachnących....a w szczególności czosnku"

"Drut kolczasty natomiast stosujemy w zupełnie inny, nieco zaskakujący sposób. Okręcamy nim bezpośrednio pędy tak, aby odstraszyć sarny od żerowania na tych ulepszonych przez nas ""kolczastych roślinach"" "

"Odstraszanie mydłem. Na gałęziach drzew powiesić należy silnie pachnące toaletowe mydła. Tworzyć muszą one swego rodzaju "ścianę", a zatem odległość pomiędzy poszczególnymi mydłami nie powinna przekraczać trzech metrów." (to mi wygląda na mało skuteczne cos jak teorie na temat odstraszania kretów śledziami solonymi ;/)

"Odstraszanie ostrą w smaku papryką. Podobnie jak mydło należy powiesić ją na sznurkach wokół całego ogrodu. Kiedy sarna zakosztuje takiej ostrej papryki, szybko odejdzie w nieznane." (jesli prawdą jest ze nie lubią ostrych rzeczy to mialo by to sens tylko jak naklonic sarne zeby najpierw zerzarła papryke a nie krzaka)

"Odstraszanie na zepsute jajka. Trzy jajka rozbełtać należy w galonie wody i taką zawiesiną polać granice ogrodu. Psujące się jajka będą brzydko pachnąć i odstraszać zbliżające się sarny." (to brzmi ekstra przy okazji nam nikt na spota nie wlezie)
  • 3523 / 51 / 0
słyszałem, że jak się jednej sarnie wydłubie oczy i puści do lasu to już żadna nie przyjdzie.
GG 11510053
Piszcie kiedykolwiek

Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
  • 429 / 35 / 0
Albo jak sie jej odetnie głowę, nabije na pal i postawi koło spota... hehe
Stay high all the time!
Proud like a god, don't pretend to be blind!
  • 3 / / 0
Wielkie dzięki! Sprobuje coś z Twoich rad wykorzystać, mam nadzieje ze teraz sarny planów nie pokrzyżują. Kiedyś słyszałem ze warto jest tez osikać siano czy słomę położona obok krzaczka ale nie zdało to egzaminu także nie polecam tej metody.
Uwaga! Użytkownik rabbitCmG nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 173 / / 0
ja zawsze jak sie wybierałam na spota to sikałem pare metrów od roślinek :D
Psyc[H]oaktywni
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował

"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."

CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.