przed chwila przyszło mi do gowy zeby wpisac w duckduckgo "odstrasza sarny" i pojawil sie link do aukcji allegro
podejzewam ze nie jestem jedyna ofiarą tych besti(a moze to były dziki) wyglądało to tak; połamane krzaki na wysokości kolan poździerana kora jakby ktos sie wycierał (moze w tym okresie sarny zdzieraja skore z poroża???
http://allegro.pl/item307805876_pellaco ... hrona.html
...czy ci wyobraźni brak...:)
mozesz posmarować kawałki kory lub patyczni i połozyc obok roslinek, w tej całej zabawie najprawdopodobniej chodzi o zapach...
a tak serio to
"sarny nie lubią raczej zjadać roślin mocno pachnących....a w szczególności czosnku"
"Drut kolczasty natomiast stosujemy w zupełnie inny, nieco zaskakujący sposób. Okręcamy nim bezpośrednio pędy tak, aby odstraszyć sarny od żerowania na tych ulepszonych przez nas ""kolczastych roślinach"" "
"Odstraszanie mydłem. Na gałęziach drzew powiesić należy silnie pachnące toaletowe mydła. Tworzyć muszą one swego rodzaju "ścianę", a zatem odległość pomiędzy poszczególnymi mydłami nie powinna przekraczać trzech metrów." (to mi wygląda na mało skuteczne cos jak teorie na temat odstraszania kretów śledziami solonymi ;/)
"Odstraszanie ostrą w smaku papryką. Podobnie jak mydło należy powiesić ją na sznurkach wokół całego ogrodu. Kiedy sarna zakosztuje takiej ostrej papryki, szybko odejdzie w nieznane." (jesli prawdą jest ze nie lubią ostrych rzeczy to mialo by to sens tylko jak naklonic sarne zeby najpierw zerzarła papryke a nie krzaka)
"Odstraszanie na zepsute jajka. Trzy jajka rozbełtać należy w galonie wody i taką zawiesiną polać granice ogrodu. Psujące się jajka będą brzydko pachnąć i odstraszać zbliżające się sarny." (to brzmi ekstra przy okazji nam nikt na spota nie wlezie)
Piszcie kiedykolwiek
Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
Proud like a god, don't pretend to be blind!
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"
Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili przemyt narkotyków z Hiszpanii do Polski
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili międzynarodowy przemyt narkotyków i zabezpieczyli ponad 10 kg czystej kokainy ukrytej w specjalnych skrytkach pojazdu. Dzięki funkcjonariuszom narkotyki nie trafią na warszawski rynek, a osoby biorące udział w tym procederze, usłyszały zarzuty w prokuraturze i zostały tymczasowo aresztowane. Zatrzymanym mężczyznom może grozić kara do 20 lat więzienia.
Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni
Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.