przed chwila przyszło mi do gowy zeby wpisac w duckduckgo "odstrasza sarny" i pojawil sie link do aukcji allegro
podejzewam ze nie jestem jedyna ofiarą tych besti(a moze to były dziki) wyglądało to tak; połamane krzaki na wysokości kolan poździerana kora jakby ktos sie wycierał (moze w tym okresie sarny zdzieraja skore z poroża???
http://allegro.pl/item307805876_pellaco ... hrona.html
...czy ci wyobraźni brak...:)
mozesz posmarować kawałki kory lub patyczni i połozyc obok roslinek, w tej całej zabawie najprawdopodobniej chodzi o zapach...
a tak serio to
"sarny nie lubią raczej zjadać roślin mocno pachnących....a w szczególności czosnku"
"Drut kolczasty natomiast stosujemy w zupełnie inny, nieco zaskakujący sposób. Okręcamy nim bezpośrednio pędy tak, aby odstraszyć sarny od żerowania na tych ulepszonych przez nas ""kolczastych roślinach"" "
"Odstraszanie mydłem. Na gałęziach drzew powiesić należy silnie pachnące toaletowe mydła. Tworzyć muszą one swego rodzaju "ścianę", a zatem odległość pomiędzy poszczególnymi mydłami nie powinna przekraczać trzech metrów." (to mi wygląda na mało skuteczne cos jak teorie na temat odstraszania kretów śledziami solonymi ;/)
"Odstraszanie ostrą w smaku papryką. Podobnie jak mydło należy powiesić ją na sznurkach wokół całego ogrodu. Kiedy sarna zakosztuje takiej ostrej papryki, szybko odejdzie w nieznane." (jesli prawdą jest ze nie lubią ostrych rzeczy to mialo by to sens tylko jak naklonic sarne zeby najpierw zerzarła papryke a nie krzaka)
"Odstraszanie na zepsute jajka. Trzy jajka rozbełtać należy w galonie wody i taką zawiesiną polać granice ogrodu. Psujące się jajka będą brzydko pachnąć i odstraszać zbliżające się sarny." (to brzmi ekstra przy okazji nam nikt na spota nie wlezie)
Piszcie kiedykolwiek
Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
Proud like a god, don't pretend to be blind!
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Ministerstwo Rolnictwa alarmuje. Chodzi o nową akcyzę na alkohol
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Ministerstwa Finansów o wycofanie planowanej podwyżki podatku akcyzowego na alkohol.
Marihuana pod kontrolą czy na sprzedaż? Badanie pokazuje różnicę
Debata o marihuanie zwykle sprowadza się do prostego pytania: legalizować czy nie? Analiza opublikowana w The Lancet Psychiatry wskazuje jednak, że ważniejsza jest odpowiedź na pytanie, jak wprowadzona jest legalizacja.
Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni
Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.