twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 21 / / 0
Załączam linki do fotek roślinki.
Wydaje mi się, że przesadziłem z nawozem->stosuję Bioflor-nawóz do roślin doniczkowych, balkonowych i rabatowych oraz 2 razy sypnąłem małą garść saletry potasowej (chyba potasowej). W ciągu jednej nocki coś takiego się stało z moimi roślinkami stojącymi na balkonie. Dziś jeszcze przepłuczę ziemię wodą czystą i zobacze co i jak. Jutro zakupię ziemię i przesadzę do większej doniczki z nową ziemią. Napiszcie co to może być.
z góry dzięki i pozdro
http://img279.imageshack.us/my.php?imag ... 5236qn.jpg
http://img47.imageshack.us/my.php?image=p10305244we.jpg
http://img200.imageshack.us/my.php?imag ... 5269xs.jpg
http://img174.imageshack.us/my.php?imag ... 5256wf.jpg
Dzień później:
w doniczce są dwie roślinki:
-jedna wygląda normalnie, żywa i silna
- druga całkowicie klapnęła i chyba nic z niej nie będzie:
[ external image ]
[ external image ]
Ostatnio zmieniony 01 lipca 2006 przez BROWAReq, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 8 / / 0
Mam identyczny problem, tyle że mi to sie stało jak przez dwa dni mnie nie było w domu i nie miał kto podlać mojej roślinki. Dzisiaj zastosowałem pałeczki nawozowo-grzybobujcze, może pomogą.
  • 21 / / 0
No a mojej roślince nie pomogło przeczyszczenie ziemi czystą wodą, niestety i już jej nie ma. Uschła. Ale co najdziwniejsze, to że miałem w jednej doniczce dwie duże i dwie małe roślinki i szlag trafił tylko tą jedną mniejszą z dużych...czyli nie mam pojęcia co to mogło się stać, bo jeśli bym przesadził z nawozem to padłyby też na pewno te dwie mniejsze a duża może by się utrzymała, ale one rosną dalej????????????dziwna sprawa.
pozdrowionka o powodzenia w ratowaniu roślinki
  • 80 / 2 / 0
koleszka ma podobny problem, cala uprawa idzie w pizdu, niech ktos sie wypowie czy i jak mozna krzaki uratowac
  • 8 / / 0
Jest coraz gorzej, roślinka zachowuje się jak by miała uszkodzony system korzeniowy, to na bank jest jakaś choroba. Storzki wzrostu usychają.
  • 21 / / 0
Nio u mnie najpierw listki się zwinęły jakby gniły potem zaczęły usychać i stożki także zwiędły...dziwna sprawa tym bardziej, że to w jednej doniczce było z innymi roślinkami szkoda jej...
  • 160 / 1 / 0
Niech ktoś kto ma taką roślinke wezmie jedną łodyżke i przetnie ją wzdłuż na pół
Jak może niech zrobi zdjęcie albo opisze jak wygląda
Mozliwe że to fuzarjoza czyli fuzaryjne więdniecie grzyb atakuje wiązki przewodzące w roslinie
Bądźmy realistami żądajmy niemożliwego
  • 21 / / 0
WOW szkoda, że już jej nie mam bo nie dotrzymała tych odpowiedzi..
  • 160 / 1 / 0
ale jeśli miałeś je w jednej doniczce z pozostałymi to może im grozić niebezpieczeństwo Nie twierdze ze tamte napewno zachorują ale jest spossób by wyeliminować zagrożenie.
Podlewa sie roztworem preparatu o nazwie Topsin lub rowral

Jeśli twoja niemiła przygoda miała miejsce dawno temu a pozostałe roślinki mają sie dobrze to nie niepokój sie ale jesli pojawia sie niepokojące objawy jak naprzykład więdniecie czesci rośliony a nastepnie żółknięcie to wystarczy podlać jednym z tych preparatów w stężeniu 0,2% czyli 2ml/l
Bądźmy realistami żądajmy niemożliwego
  • 21 / / 0
ok dzięki w razie czego będę wiedział co zrobić. Od tamtej pory mineły 2 tygodnie i narazie nic się nie dzieje z pozostałymi więc może będzie ok
jeszcze raz thx
ODPOWIEDZ
Newsy
Kieleccy policjanci zlikwidowali fabrykę klefedronu w powiecie sandomierskim

W minioną środę kieleccy policjanci zajmujący się zwalczaniem przestępczości narkotykowej współpracując z Biurem Kryminalnym Komendy Głównej Policji oraz kontrterrorystami z Kielc i Radomia przeprowadzili realizację, która doprowadziła do likwidacji dużej, fabryki produkującej klefedron. W sprawie zatrzymano 32 – latka, który najbliższe trzy miesiące spędzi w areszcie.

Rozbita grupa narkotykowa. Marcin K. odpowie za handel heroiną i kokainą wartą miliony

Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku stanie mężczyzna oskarżony o udział w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się międzynarodowym obrotem heroiną i kokainą oraz praniem pieniędzy. Śledztwo w tej sprawie, pod nadzorem prokuratora Prokuratury Regionalnej w Gdańsku, prowadzili funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji w Gdańsku.

Bochnia. Policja ujęła dilerów narkotyków. W garażach przy KN-2 urządzili „biuro” i magazyn

Małopolscy policjanci zlikwidowali „przedsiębiorstwo” zajmujące się handlem narkotykami. Wynajmowane garaże przy jednej z ulic w Bochni spełniały rolę biura oraz magazynu ze środkami odurzającymi. Zabezpieczono duże ilości środków odurzających oraz zatrzymano 4 osoby.