twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 21 / / 0
Załączam linki do fotek roślinki.
Wydaje mi się, że przesadziłem z nawozem->stosuję Bioflor-nawóz do roślin doniczkowych, balkonowych i rabatowych oraz 2 razy sypnąłem małą garść saletry potasowej (chyba potasowej). W ciągu jednej nocki coś takiego się stało z moimi roślinkami stojącymi na balkonie. Dziś jeszcze przepłuczę ziemię wodą czystą i zobacze co i jak. Jutro zakupię ziemię i przesadzę do większej doniczki z nową ziemią. Napiszcie co to może być.
z góry dzięki i pozdro
http://img279.imageshack.us/my.php?imag ... 5236qn.jpg
http://img47.imageshack.us/my.php?image=p10305244we.jpg
http://img200.imageshack.us/my.php?imag ... 5269xs.jpg
http://img174.imageshack.us/my.php?imag ... 5256wf.jpg
Dzień później:
w doniczce są dwie roślinki:
-jedna wygląda normalnie, żywa i silna
- druga całkowicie klapnęła i chyba nic z niej nie będzie:
[ external image ]
[ external image ]
Ostatnio zmieniony 01 lipca 2006 przez BROWAReq, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 8 / / 0
Mam identyczny problem, tyle że mi to sie stało jak przez dwa dni mnie nie było w domu i nie miał kto podlać mojej roślinki. Dzisiaj zastosowałem pałeczki nawozowo-grzybobujcze, może pomogą.
  • 21 / / 0
No a mojej roślince nie pomogło przeczyszczenie ziemi czystą wodą, niestety i już jej nie ma. Uschła. Ale co najdziwniejsze, to że miałem w jednej doniczce dwie duże i dwie małe roślinki i szlag trafił tylko tą jedną mniejszą z dużych...czyli nie mam pojęcia co to mogło się stać, bo jeśli bym przesadził z nawozem to padłyby też na pewno te dwie mniejsze a duża może by się utrzymała, ale one rosną dalej????????????dziwna sprawa.
pozdrowionka o powodzenia w ratowaniu roślinki
  • 80 / 2 / 0
koleszka ma podobny problem, cala uprawa idzie w pizdu, niech ktos sie wypowie czy i jak mozna krzaki uratowac
  • 8 / / 0
Jest coraz gorzej, roślinka zachowuje się jak by miała uszkodzony system korzeniowy, to na bank jest jakaś choroba. Storzki wzrostu usychają.
  • 21 / / 0
Nio u mnie najpierw listki się zwinęły jakby gniły potem zaczęły usychać i stożki także zwiędły...dziwna sprawa tym bardziej, że to w jednej doniczce było z innymi roślinkami szkoda jej...
  • 160 / 1 / 0
Niech ktoś kto ma taką roślinke wezmie jedną łodyżke i przetnie ją wzdłuż na pół
Jak może niech zrobi zdjęcie albo opisze jak wygląda
Mozliwe że to fuzarjoza czyli fuzaryjne więdniecie grzyb atakuje wiązki przewodzące w roslinie
Bądźmy realistami żądajmy niemożliwego
  • 21 / / 0
WOW szkoda, że już jej nie mam bo nie dotrzymała tych odpowiedzi..
  • 160 / 1 / 0
ale jeśli miałeś je w jednej doniczce z pozostałymi to może im grozić niebezpieczeństwo Nie twierdze ze tamte napewno zachorują ale jest spossób by wyeliminować zagrożenie.
Podlewa sie roztworem preparatu o nazwie Topsin lub rowral

Jeśli twoja niemiła przygoda miała miejsce dawno temu a pozostałe roślinki mają sie dobrze to nie niepokój sie ale jesli pojawia sie niepokojące objawy jak naprzykład więdniecie czesci rośliony a nastepnie żółknięcie to wystarczy podlać jednym z tych preparatów w stężeniu 0,2% czyli 2ml/l
Bądźmy realistami żądajmy niemożliwego
  • 21 / / 0
ok dzięki w razie czego będę wiedział co zrobić. Od tamtej pory mineły 2 tygodnie i narazie nic się nie dzieje z pozostałymi więc może będzie ok
jeszcze raz thx
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki

Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.

Drożdże piwowarskie reagują na odpowiednie dźwięki i zwiększają produkcję

Wiadomo że rośliny i zwierzęta wydają dźwięki, reagują na nie i za ich pomocą się komunikują. Komunikacja taka zachodzi też pomiędzy zwierzętami a roślinami i odwrotnie. Czy jednak organizmy należące do innych królestw domeny eukariontów w jakiś sposób reagują na dźwięki? Okazuje się, że tak. Reakcję taką zauważono u drożdży piwowarskich. Co więcej można to wykorzystać w produkcji złocistego napoju.

Okultystyczne rytuały czy "zabawa" pod wpływem medycznej marihuany? Co wydarzyło się na Górze Cment

"Wszystko wskazuje na to, że ktoś uczynił sobie z cmentarza miejsce zabawy. Jak niebezpiecznej? Nie wiadomo. Być może pod wpływem leczniczej marihuany, której sprzedaż prowadzona jest tylko na receptę. Opakowanie po takim leku, leżało wśród świec, lampek, kartek z dziwnymi, niemożliwymi do odczytania tekstami, ale też monetami, drewnianymi figurkami i chustami."