carozor pisze:hej, aktualnie wsuwam wenlafaksyne, ale chciałem zmienić na fluo
czy przy zmianie leku fluo szybciej się rozkręci, niż gdybym wcześniej nic nie bral? czy to bez znaczenia?
Z Wenlaflaksyny na fluoksetynę to jeszcze lajtowo, bo na Wen ma krótki okres działania metabolitów, zaś sama Fluo bardzo wolno się rozkręca, ale np. przechodząc z Fluo na coś innego trzeba cholernie uważać bo Fluo działa jeszcze 2-3 Tygodnie po ostatniej tabletce.
@ Kaya
5 tabletek 10 czy 20? I bierzesz tyle samo codziennie czy różnie? Bierz codziennie i bierz najmniejszą skuteczną dawkę fluoksetyna nie działa lepiej jak się je więcej niż 60 dziennie, sam brałem 40 i czułem się zajebiście, ale schudłem w miesiąc 5 kg, a wszyscy mnie zaczęli posądzać o latanie na fecie, a że miałem 17 lat i rodzice nie wiedzieli że się leczyłem to w końcu musiałem odstawić.
Oślepnąć, ogłuchnąć, zrobić albo przeżyć zamach
Mogę spędzić życie tak jakbym żył sto lat
Kochać i być kochanym i zostawić swój ślad
Czy to jest w nas i musimy spaść nisko?
Co? Możemy wszystko!"
@Sonen, lekarze dobierają leki na chybił trafił, bo do końca nie jest poznane działanie SSRI/SNRI, więc po prostu metodą prób i błędów rzuca się nimi w pacjenta, aż któryś w końcu zadziała - niestety, jak na razie, nie ma lepszego rozwiązania, bo to bardzo indywidualna kwestia.
Ktoś jeszcze zapytał o spłycenie emocji - jak najbardziej odczuwam ten skutek uboczny. Wraz ze zmniejszeniem lęków, depresji czy stresów, zmniejsza się poziom zadowolenia z życia, nic człowieka kompletnie nie rusza, ma się na wszystko wyjebane i stajesz się emocjonalnie płytkim. Prawdopodobnie takie działanie sprawia, że na antydepresantach w rubryczce "skutki uboczne" można znaleźć informację, że mogą powodować one myśli samobójcze.
Dużo myślałem nad tym ostatnio i zastanawiam się, czy przypadkiem to spłycenie emocji nie jest właśnie żadnym spłyceniem, ale zdrowym stanem psychicznym człowieka, a my odczuwamy go jako coś dziwnego przez nadwrażliwość, którą mieliśmy przez różnego rodzaju fobie itd. Pamiętam, że miałem zdecydowanie większą wyobraźnię i kreatywność przed zażywaniem SNRI, ale możliwe, że właśnie taka kreatywność jest "efektem ubocznym" bycia znerwicowanym fobikiem?
a. Będzie brał leki i będzie dalej siedział przed komputerem, bo lepiej mu się siedzi i nie czuje dołów,
b. Będzie brał te leki, wyjdzie do ludzi, pozna fajną ekipę, a potem odstawi leki i się nie będzie truł.
Co? Możemy wszystko!"
Czego po 2 miechach na 200 serty od samego początku kompletny brak dzialania?
Czego paro na mnie nie dziala? Jedyną ulgą są klony,alpra,lorafen i sedam na lęki.
Czy aby napewno fobia spoleczna miala jakis związek z serotonniną a nie czasem z dopaminą i gaba?
Wszyscy upychają to pod serotonine,rozumiem ataki paniki typowa nerwica ze serotonina moze dac jakoms ulge,znam z autopsji nawet pare przypadkuf wyleczonych z silnych nerwic(ataków paniki,pogotowie itp) gównianym citabaxem którego rówznież brałem i huja dał,czy 50 mg sertraliny.
Lekarze sie dziwią czego po 2 tyg mam nasilenie lęków na SSRI......
Jest ktoś w podobnej hujni do mnie,bo lecze sie 6 lat bez skutku i zamierzam przejsc na benzo bo to istne katusze som nie zycie.
Ewentualnie uwierze w teorie pobierz paro 40mg przez 3 miechy bez cpania i picia :P Ale......czy to ma sens wogóle?
Jeszcze dodam że bedąc na jakimkolwiek antydepresancie wogule nie czuje dzialania benzodiazepin musze przyjebac w huuuuuuuj duzo i jest dlaej slabo,na czysto klepiom okej......
A nasilenie lęków po SSRI to normalne, na początku mają dużo efektów ubocznych, ale po jakimś czasie przechodzą, więc bez spiny ;)
Nie żryj tyle benzo, zacznij się normalnie leczyć, może akurat na Ciebie podziała terapia + SNRI akurat. Benzo długotrwale to jest droga w bardzo złym kierunku...
Stuprocentowo niestety nie jest poznane, czym spowodowane są fobie - jest kilka teorii. Najpopularniejsza to ta z serotoniną, ale są też dopaminowe, noradrenalinowe itd., może spróbuj leków mniej popularnych.
Może terapia elektrowstrząsami? Kiedyś poważnie nad tym myślałem, robią to na pełnym znieczuleniu przy niewyleczalnych depresjach. W ogóle co Ćpałeś na antydepresantach i jak często? To mogło mieć duży wpływ.
Co? Możemy wszystko!"
bardzo wolno się rozkręca, ale np. przechodząc z Fluo na coś innego trzeba cholernie uważać bo Fluo działa jeszcze 2-3 Tygodnie po ostatniej tabletce.
a. Będzie brał leki i będzie dalej siedział przed komputerem, bo lepiej mu się siedzi i nie czuje dołów,
b. Będzie brał te leki, wyjdzie do ludzi, pozna fajną ekipę, a potem odstawi leki i się nie będzie truł.
"Half-life 27–32 hours"
Można po tygodniu, ale powinno się po 2 tyg.
Jest mnóstwo różnych zajęć na których można poznać ludzi, najgłupszy przykład grywałem sobie kiedyś w WoWa i pojechałem na spotkanie guildyjne i poznałem spoko ludzi z moich okolic.
Co? Możemy wszystko!"
Co do elektrowstrząsów to nie pojebie mi sie bardziej w mym i tak już chorym deklu? To kosztuje wogóle coś,kto na to daje skierowanie i kto to robie hehe bo zielony jestem w temacie całkiem.
Powiem Ci tak,jak zaczynałem brać SSRI pierwsze pruby z sertraliną i paroksetyną czułem wyranie lepszy nastrój ale brak poprawy na lęki społeczne i strasznie mnie wtedy do ćpania ciągnęło,wkurwiałem sie że nastrój jakby lepszy jakies 4 tyg brania ale na lęki padaka albo jeszcze większa.Chlałem sporo na SSri,duzo trawy leciało z piwami,do tego okazyjnie dex,troche fety,pare pigół,ale głównie sporo chlałem i benzo pozerałem tez do tego.A gdy zaćząłęm brać na czysto te leki to nawet po 2 miechach na 200mg sertraliny nie czułem dosłownie nic!@ Może conajwyżej ustabilizowanie lęku do poziomu jakiego był przed leczeniem,okropnie mi nasilają leki społęczne na początku terapi,benzo ledwo wyczuwam na tych lekach,zresztą głupi byłem to tez fakt bo inaczej czułem alko trawe deksa czy benzo na tych lekach a mimo to ćpałem dalej robiąc se wiekszy śmietnik we łbie.
Teraz odgąd odstawiłem sertre i jestem na 300 moklo czuje niesamowitą agresje,i mega lęki,znaczy lęki takie same ale pewnie tej serotoniny juz tam w huj mało i doszła agresja i ogulne spierdolony humor.Za 2 tyg mam wiyzte u psychola nie wiem juz co brać,zeby było dobrze.Czy wracac i męczyc sie mozolne 3 miesiące na czysto i pełnym detoxie na paro czy elektrowstrząsy,zadje se sprawe ze benzo to nie wyjscie-tolerka i te sprawy,wiem.
Może jakas przerwa na benzo dajmy na to 3 miechy zeby nabrał dystansu i znowu zaczął leczenie może wtedy jakos paroksetyna zachwyci skoro jest taka silna.Albo od razu elektrowstrząsy ;/
I tu jest cały problem ze niewiadomo jasno i rzetelnie co wywołuje fobie społeczną////Czy serotonina,jakies receptory dopaminowe tez czytałem o gaba na które benzo działają.Słyszałem teorie że nie może tez byc za duzo dopaminy i noradrenaliny bo lęki większe.
Już wole byc przymulonym palantem i wesołym,bez lęków na paro.Nie zależy mi na aktywizacji.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/mmnaswiecie.png)
Mówili: "Narkotyków to ja nie chcę". Dopóki ból stawał się nie do zniesienia
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/marsz-wyzwolenia-konopi-w-warszawie-28-05-2022-r-.jpg)
Zróbmy przykrość „gangom ze Wschodu” i zalegalizujmy marihuanę (na dobry początek)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/cannababcia.png)
Marihuana? Nie taka straszna, jak ją malowali.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/masowiec.jpg)
Masowe ilości kokainy na masowcu. Kucharz w areszcie
Blisko pół tony kokainy o wysokiej czystości przejęły argentyńskie służby na masowcu Ceci w porcie rzecznym San Lorenzo. Do udziału w przemycie przyznał się okrętowy kucharz.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/sw_police_force.jpg)
Tona kokainy przechwycona. Gangsterzy wpadli, bo kupili łódź za gotówkę
Z łodzi u wybrzeży Australii skonfiskowano ponad tonę kokainy wartej niemal pół miliarda dolarów amerykańskich. Policja zatrzymała pięć osób.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/ayahealth.jpg)
Ayahuasca a zdrowie psychiczne: Przełomowe wyniki największego badania
Badanie opublikowane w prestiżowym ournal of Psychoactive Drugs objęło ponad 7,500 uczestników z całego świata i wykazało, że częste używanie ayahuaski wiąże się z niższym poziomem stresu psychicznego oraz wyższym poczuciem dobrostanu. Kluczowe okazały się takie czynniki, jak intensywność doświadczeń mistycznych, wglądy osobiste oraz wsparcie społeczności. W tym artykule przedstawimy kluczowe wyniki badania oraz wyjaśnimy, dlaczego ayahuasca budzi tak duże zainteresowanie naukowców i osób szukających alternatywnych terapii.