Wszystko o kaktusach - metody przyrządzania, uprawa, odmiany, opisy działania
ODPOWIEDZ
  • 113 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: wolf74 »
Na allegro nie kupisz raczej kaktusa który byłby zdatny od razu do spożycia - trzeba go jeszcze samemu uprawiać kilka lat zanim wytworzy meskaline . Nie masz też 100% pewności że np. peyotl zakupiony gdziekolwiek jest czystą odmianą lophophora williamsii . Co do spożycia to można zjeśc go na surowo lub zrobić wywar, zresztą wszystko można znaleść w wyszukiwarce .
Uwaga! Użytkownik wolf74 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 677 / 13 / 0
Nieprzeczytany post autor: zielona »
meskaline wytwarza podczas zimowania, czyli niepodlewanie i temperatura ok 15`C
  • 113 / 3 / 0
W tym roku po raz pierwszy będę zimował moje dwuletnie peruvianusy , do tej pory dość intensywnie je pędziłem na nawozach żeby przybrały troche masy ale teraz będę dla nich niczym kapo w obozie - żadnego żarcia i picia przez 3 miesiące ! Jutro ostatni raz je podleję czystą wodą i wynoszę do najzimniejszego pokoju w domu .
Uwaga! Użytkownik wolf74 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 124 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: syntax_error »
Wolf, jakie nawozy stosowałeś? Kupiłem dzisiaj na Allegro 6 nasionek T. Pachanoi (San Pedro) i chciałbym, żeby ładnie rosły. Jakie podłoże będzie dobre? Podobno wystarczy ziemia do kaktusów (wysterylizowana w piekarniku - jaka temperatura i czas?), zmieszana z jakimś perlitem, czy coś takiego.

Czy wysiew w zimie to dobry pomysł? W pokoju jest ciepło, jak podrosną z miesiąc, to zacząć je zimować i na wiosnę zacząć znowu podlewanie itp. Można tak? I za rok... ciach ;);)

EDIT

Macie może jeszcze jakieś dobre rady dla początkującego hodowcy kaktusów :)?? Hints and tips?
Ostatnio zmieniony 31 października 2006 przez syntax_error, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie sprzedaję, nie kupuję, nie posiadam, nie załatwiam. Lubię poczytać i tylko tyle.
  • 113 / 3 / 0
Stosuję tylko i wyłącznie biohumus - w postaci plynnej lub stalej .
Ziemia do kaktusow ma jak dla trichocereusow zbyt mało składnikow odżywczych - kup zwykłą ziemię ogrodniczą i wysterylizuj w kuchence gazowej przez godzinkę w temperaturze 120 stopni ( zależy od piekarnika niekiedy trzeba potrzymać ze 2 godzinki )
Wysiej jak najszybciej bo z czasem nasionka stracą całkowicie kiełkowalność - akurat tego gościa u którego kupujesz nie znam więc nic nie wiem o jakości nasion . Pierwsze zimowanie to dopiero w przyszłym roku - teraz by tego nie przeżyły , a ciach to dopiero za 4 lata .
  • 677 / 13 / 0
Było nie do mnie, ale nie nawozi sie kaktusów zanim troche nie podrosną. Nie leje sie nawozu na nasiona! 8-(
  • 414 / 8 / 0
Nieprzeczytany post autor: Zdechły Szczur »
Jak podlewacie zaraz po wysiewie? Ja spryskiwałem dosyć obficie ziemię(kupiłem do kaktusów i nie sterylizowałem bo nikt ze znajomych nie miał piekarnika :-/ - mam nadzieję, że nie będę tego potem srogo żałował) przez tydzień codziennie. Na razie po 1,5 tygodnia wykiełkowało 10.Dalej spryskiwać codziennie czy dać spokój i co kilka dni pryskać mgiełką a może konkretnie podlewać?Mówię o T. Bridgesii i T.Peruvianus.
Zielona a jak tam twoja uprawa? bo z tego co pamiętam to kupowaliśmy od tego samego gościa na allegro.
To nie bóg stworzył ludzi.
To ludzie stworzyli sobie boga.
  • 677 / 13 / 0
Nie wszystkie nasiona, ale zdecydowana większość ładnie wkiełkowała. Od soboty jestem u mamy :-} więc moich kaktusów nikt nie podlewa, ale chyba nic im sie nie stanie. Do siebie wracam pojutrze, mysle ze bez wody wytrzymają. To wkońcu kaktusty! :-) Przez pierwszy tydzien podlewałam codziennie (małym strumykiem wody zwilżałam górną warstwę ziemi). Gość od którego kupywaliśmy pisał, że odkąd wykiełkują należy je podlewać co 5 dni i tak też zamierzam robic.
  • 124 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: syntax_error »
zielona pisze:
Było nie do mnie, ale nie nawozi sie kaktusów zanim troche nie podrosną. Nie leje sie nawozu na nasiona! 8-(
Wiem, wiem ] Ale dziękuję za dobrą radę :)

Jak głęboką warstwę ziemi dajecie? Czy powinno się zapewnić każdemu kaktusikowi oddzielną doniczkę, czy wystarczy dla wszystkich (sześciu) jedna długa, w miarę szeroka i kilka centymetrów luzu z każdej strony? Czy ziemię mieszacie z keramzytem (oczywiście wypalonym w piecu)? Keramzyt spulchnia ziemię, ale też trzyma wilgoć (chyba nie o to chodzi)... Stosowałem go do uprawy wilca (ipomea purpurea) i dawało to dobre efekty (szybki wzrost, ograniczone podlewanie, korzenie się nie "zaparzały", nie ściskały), ale nie wiem czy sprawdzi się w przypadku kaktusów...

Pozdrawiam wszystkich etnobotaników :)
Nie sprzedaję, nie kupuję, nie posiadam, nie załatwiam. Lubię poczytać i tylko tyle.
  • 113 / 3 / 0
Podlewanie malutkich kaktusow jest bardzo ważne - nie wolno ich zbytnio przesuszyć bo one jeszcze nie potrafia kumulować w sobie wody . Zielona chyba troche przesadziłaś z niepodlewaniem przez tydzień , mam nadzieję że przeżyją . Wilgoć trzeba utrzymywać także dla tego że nasionka kiełkują nawet do 2 -3 miesięcy od posadzenia .
Co do ziemi to nie musi być wcale gleboka doniczka , początkowo wystarczy 5-8 cm ziemi , a nasionka posadź co 3 cm , jak wykiełkują i podrosną można bez problemów je przesadzać .
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Magiczne grzyby w walce z uzależnieniem od nikotyny - przełom czy obiecujący eksperyment?

Nowe badania sugerują, że psylocybina - substancja psychoaktywna zawarta w tzw. "magicznych grzybach" - w połączeniu z psychoterapią może znacząco zwiększyć skuteczność rzucania palenia. Choć wyniki są obiecujące, naukowcy podkreślają potrzebę dalszych badań.

Ponad miliard euro w kokainie. Rekordowy transport przechwycony

Hiszpańskie służby przejęły statek towarowy Arconian, który mógł transportować od 30 do 45 ton kokainy wartej ponad miliard euro. Jednostka wystartowała z portu w Sierra Leone, gdzie zbiegł znany holenderski król przemytu narkotyków Bolle Jos Leijdekkers. Dla hiszpańskiej policji to największy udaremniony przemyt w historii.

Mieszkańcy protestują. Sklep z marihuaną blisko parku i autobusów szkolnych

Grupa rodziców ze Scarborough sprzeciwia się planom otwarcia sklepu z marihuaną, który – jak podkreślają – miałby powstać naprzeciwko ruchliwej strefy autobusów szkolnych.