Czy wysiew w zimie to dobry pomysł? W pokoju jest ciepło, jak podrosną z miesiąc, to zacząć je zimować i na wiosnę zacząć znowu podlewanie itp. Można tak? I za rok... ciach ;);)
EDIT
Macie może jeszcze jakieś dobre rady dla początkującego hodowcy kaktusów :)?? Hints and tips?
Ziemia do kaktusow ma jak dla trichocereusow zbyt mało składnikow odżywczych - kup zwykłą ziemię ogrodniczą i wysterylizuj w kuchence gazowej przez godzinkę w temperaturze 120 stopni ( zależy od piekarnika niekiedy trzeba potrzymać ze 2 godzinki )
Wysiej jak najszybciej bo z czasem nasionka stracą całkowicie kiełkowalność - akurat tego gościa u którego kupujesz nie znam więc nic nie wiem o jakości nasion . Pierwsze zimowanie to dopiero w przyszłym roku - teraz by tego nie przeżyły , a ciach to dopiero za 4 lata .
Zielona a jak tam twoja uprawa? bo z tego co pamiętam to kupowaliśmy od tego samego gościa na allegro.
To ludzie stworzyli sobie boga.
zielona pisze: Było nie do mnie, ale nie nawozi sie kaktusów zanim troche nie podrosną. Nie leje sie nawozu na nasiona! 8-(
Jak głęboką warstwę ziemi dajecie? Czy powinno się zapewnić każdemu kaktusikowi oddzielną doniczkę, czy wystarczy dla wszystkich (sześciu) jedna długa, w miarę szeroka i kilka centymetrów luzu z każdej strony? Czy ziemię mieszacie z keramzytem (oczywiście wypalonym w piecu)? Keramzyt spulchnia ziemię, ale też trzyma wilgoć (chyba nie o to chodzi)... Stosowałem go do uprawy wilca (ipomea purpurea) i dawało to dobre efekty (szybki wzrost, ograniczone podlewanie, korzenie się nie "zaparzały", nie ściskały), ale nie wiem czy sprawdzi się w przypadku kaktusów...
Pozdrawiam wszystkich etnobotaników :)
Co do ziemi to nie musi być wcale gleboka doniczka , początkowo wystarczy 5-8 cm ziemi , a nasionka posadź co 3 cm , jak wykiełkują i podrosną można bez problemów je przesadzać .
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Magiczne grzyby w walce z uzależnieniem od nikotyny - przełom czy obiecujący eksperyment?
Nowe badania sugerują, że psylocybina - substancja psychoaktywna zawarta w tzw. "magicznych grzybach" - w połączeniu z psychoterapią może znacząco zwiększyć skuteczność rzucania palenia. Choć wyniki są obiecujące, naukowcy podkreślają potrzebę dalszych badań.
Ponad miliard euro w kokainie. Rekordowy transport przechwycony
Hiszpańskie służby przejęły statek towarowy Arconian, który mógł transportować od 30 do 45 ton kokainy wartej ponad miliard euro. Jednostka wystartowała z portu w Sierra Leone, gdzie zbiegł znany holenderski król przemytu narkotyków Bolle Jos Leijdekkers. Dla hiszpańskiej policji to największy udaremniony przemyt w historii.
Mieszkańcy protestują. Sklep z marihuaną blisko parku i autobusów szkolnych
Grupa rodziców ze Scarborough sprzeciwia się planom otwarcia sklepu z marihuaną, który – jak podkreślają – miałby powstać naprzeciwko ruchliwej strefy autobusów szkolnych.