Czy wysiew w zimie to dobry pomysł? W pokoju jest ciepło, jak podrosną z miesiąc, to zacząć je zimować i na wiosnę zacząć znowu podlewanie itp. Można tak? I za rok... ciach ;);)
EDIT
Macie może jeszcze jakieś dobre rady dla początkującego hodowcy kaktusów :)?? Hints and tips?
Ziemia do kaktusow ma jak dla trichocereusow zbyt mało składnikow odżywczych - kup zwykłą ziemię ogrodniczą i wysterylizuj w kuchence gazowej przez godzinkę w temperaturze 120 stopni ( zależy od piekarnika niekiedy trzeba potrzymać ze 2 godzinki )
Wysiej jak najszybciej bo z czasem nasionka stracą całkowicie kiełkowalność - akurat tego gościa u którego kupujesz nie znam więc nic nie wiem o jakości nasion . Pierwsze zimowanie to dopiero w przyszłym roku - teraz by tego nie przeżyły , a ciach to dopiero za 4 lata .
Zielona a jak tam twoja uprawa? bo z tego co pamiętam to kupowaliśmy od tego samego gościa na allegro.
To ludzie stworzyli sobie boga.
zielona pisze: Było nie do mnie, ale nie nawozi sie kaktusów zanim troche nie podrosną. Nie leje sie nawozu na nasiona! 8-(
Jak głęboką warstwę ziemi dajecie? Czy powinno się zapewnić każdemu kaktusikowi oddzielną doniczkę, czy wystarczy dla wszystkich (sześciu) jedna długa, w miarę szeroka i kilka centymetrów luzu z każdej strony? Czy ziemię mieszacie z keramzytem (oczywiście wypalonym w piecu)? Keramzyt spulchnia ziemię, ale też trzyma wilgoć (chyba nie o to chodzi)... Stosowałem go do uprawy wilca (ipomea purpurea) i dawało to dobre efekty (szybki wzrost, ograniczone podlewanie, korzenie się nie "zaparzały", nie ściskały), ale nie wiem czy sprawdzi się w przypadku kaktusów...
Pozdrawiam wszystkich etnobotaników :)
Co do ziemi to nie musi być wcale gleboka doniczka , początkowo wystarczy 5-8 cm ziemi , a nasionka posadź co 3 cm , jak wykiełkują i podrosną można bez problemów je przesadzać .
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Badania dowiodły, że marihuana opóźnia rozwój nastolatków
Badanie przeprowadzone na ponad 11 tys. nastolatków wykazało, że zażywanie marihuany wiąże się z wolniejszym rozwojem poznawczym (zapamiętywaniem, koncentracją i szybkością myślenia), a także z gorszą pamięcią w kluczowych latach rozwoju mózgu.
Marihuana po reklasyfikacji: wciąż daleka droga do federalnej legalizacji w USA
Administracja Donald Trump ogłosiła wykreślenie marihuany z najbardziej restrykcyjnej kategorii federalnych substancji kontrolowanych. To ważna decyzja dla branży i inwestorów. Nie oznacza jednak, że Stany Zjednoczone zalegalizowały marihuanę rekreacyjną na poziomie federalnym. Do tego droga pozostaje długa i politycznie trudna. Po reklasyfikacji, zgodnie z zasadą „kupuj plotki, sprzedawaj fakty”, akcje firm z branży najpierw silnie wzrosły, a potem mocno spadły.
Od operacji do legislacji – CBŚP kształtuje prawo UE w walce z narkotykami syntetycznymi
Polska inicjatywa przerodziła się w konkretne regulacje UE – nowe przepisy ograniczające dostęp do kluczowych prekursorów narkotykowych to bezpośredni efekt działań Centralnego Biura Śledczego Policji.