Czy wysiew w zimie to dobry pomysł? W pokoju jest ciepło, jak podrosną z miesiąc, to zacząć je zimować i na wiosnę zacząć znowu podlewanie itp. Można tak? I za rok... ciach ;);)
EDIT
Macie może jeszcze jakieś dobre rady dla początkującego hodowcy kaktusów :)?? Hints and tips?
Ziemia do kaktusow ma jak dla trichocereusow zbyt mało składnikow odżywczych - kup zwykłą ziemię ogrodniczą i wysterylizuj w kuchence gazowej przez godzinkę w temperaturze 120 stopni ( zależy od piekarnika niekiedy trzeba potrzymać ze 2 godzinki )
Wysiej jak najszybciej bo z czasem nasionka stracą całkowicie kiełkowalność - akurat tego gościa u którego kupujesz nie znam więc nic nie wiem o jakości nasion . Pierwsze zimowanie to dopiero w przyszłym roku - teraz by tego nie przeżyły , a ciach to dopiero za 4 lata .
Zielona a jak tam twoja uprawa? bo z tego co pamiętam to kupowaliśmy od tego samego gościa na allegro.
To ludzie stworzyli sobie boga.
zielona pisze: Było nie do mnie, ale nie nawozi sie kaktusów zanim troche nie podrosną. Nie leje sie nawozu na nasiona! 8-(
Jak głęboką warstwę ziemi dajecie? Czy powinno się zapewnić każdemu kaktusikowi oddzielną doniczkę, czy wystarczy dla wszystkich (sześciu) jedna długa, w miarę szeroka i kilka centymetrów luzu z każdej strony? Czy ziemię mieszacie z keramzytem (oczywiście wypalonym w piecu)? Keramzyt spulchnia ziemię, ale też trzyma wilgoć (chyba nie o to chodzi)... Stosowałem go do uprawy wilca (ipomea purpurea) i dawało to dobre efekty (szybki wzrost, ograniczone podlewanie, korzenie się nie "zaparzały", nie ściskały), ale nie wiem czy sprawdzi się w przypadku kaktusów...
Pozdrawiam wszystkich etnobotaników :)
Co do ziemi to nie musi być wcale gleboka doniczka , początkowo wystarczy 5-8 cm ziemi , a nasionka posadź co 3 cm , jak wykiełkują i podrosną można bez problemów je przesadzać .
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
My palimy nasze rośliny, wy palicie nasze pieniądze! 13 godzin policyjnego etatu za pyłek marihuany
Wydawało Wam się, że państwo racjonalnie zarządza Waszymi podatkami? No to usiądźcie wygodnie. Komenda Powiatowa Policji w Głogowie właśnie przysłała Wolnym Konopiom kolejną odpowiedź w trybie dostępu do informacji publicznej, która czarno na białym pokazuje, jak wygląda „wojna z narkotykami” w lokalnym wydaniu za 0,06g marihuany.
Największa taka operacja w historii Chile. Przejęto 100 ton narkotyków
Władze Chile poinformowały w poniedziałek o przejęciu rekordowej ilości ponad 100 ton narkotyków, głównie kokainy i ketaminy. Ukryte były w transportach drewna, które miały popłynąć między innymi do USA i Europy - przekazały miejscowe media.
Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ
Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.