W znacznej większości czasu- w kombinacji, od bupropionu, lamotryginy po reboksetyne, lit, arypiprazol, kwetiapine etc.
Żadne inne SSRI, SNRI, czy TLPD nie dały rady pomóc.
Dziękuję za odp. Kombinacja ze względu na skutki uboczne, czy deprechę mocną?
Brałam łącznie z 7-8 lat z przerwami, w różnych dawkach i u mnie to chyba jedyny SSRI, który działał nie dając przy tym żadnych uboków poza niewielkimi w stylu mdłości w okresie wchodzenia na nią po raz pierwszy.
Tu nawet mój lekarz uznał bardzo szybko że sertralina jest lekiem jakby stworzonym dla mnie i jak nic innego nie działało to zawsze wracaliśmy do sertraliny i zawsze zaskakiwała.
Kombinacje byly ze wzgledu na to, ze sama sertralina przestawała działać.
Z innymi lekami dawała rade.
Aktualnie chyba wroce do sertraliny.
Bo w sumie innego wyboru juz nie ma.
Ostatnia szansa, czyli iMAO nie pomoglo.
No ale cóż, próbuje. Obecnie jem 100 mg od kilku dni. Przedtem 3 tyg 50.
@Pieniacz
@ladyinnaightmares
Jeśli się pojawiały to były chwilowe i miały inne przyczyny niż sertralina. Sam lek bym powiedziała że u mnie pozostawał bez wpływu na te kwestie.
Mialem kryzys kognitywny, ale to nie od SSRI, raczej od naduzywania pregabaliny. Sama depresja niesie ze soba ryzyko intelektualnego szamba, sertralina pomaga z niego wyjść.
@ladyinnaightmares
Dzięki. Liczę, że też mnie nie zamuli intelektualnie. Pregabe właśnie staram się brać rzadko, bo po niej jest mega zamul.
Może dorzucę Bupripion do tej sertry.
31 sierpnia 2026ladyinnaightmares pisze: @sertralinowy u mnie nigdy na funkcje poznawcze nie wpływała w najmniejszym stopniu negatywnie. Czy je poprawiała? Ciężko stwierdzić, bo ja ani przed sertraliną ani w trakcie brania ani po jej odstawieniu nie miałam z tym nigdy większych problemów.
Jeśli się pojawiały to były chwilowe i miały inne przyczyny niż sertralina. Sam lek bym powiedziała że u mnie pozostawał bez wpływu na te kwestie.
one by one we will take you
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Naproksen i LSD w bałtyckich krabach. Jak leki trafiają do morza?
Narkotyki ukryte w papierze? Naukowcy wzięli pod lupę listy płynące do więzień!
Naukowcy z Politechniki Krakowskiej pracują nad innowacyjną metodą wykrywania substancji psychoaktywnych, która może znacząco usprawnić działania służb i laboratoriów. Ich celem jest stworzenie prostego, szybkiego i niedrogiego testu opartego na zjawisku fluorescencji, czyli emisji światła przez odpowiednio przygotowane związki chemiczne.
Chcą zakazać reklam alkoholu w Polsce. Może to być też koniec dla promocji 12+12
Trwają zaawansowane prace nad zmianami w ustawie o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Wspólny projekt przygotowany przez Lewicę i Polskę 2050 zakłada całkowity zakaz reklamy alkoholu, a także zakaz jego promowania w sklepach. Co to oznacza?
Narkotyki z dostawą. „Kryształy" i skręty w przesyłce tak jak legalny towar
Zamówienie przez internet, odbiór w automacie paczkowym lub u kuriera – przestępcy przestawiają się na nowy kanał dystrybucji narkotyków – wykorzystują przesyłki pocztowe. Już ponad 86 ton narkotyków – jak pisała „Rz” – trzykrotnie więcej niż w całym ubiegłym roku, skonfiskowało od początku 2026 r. policyjne CBŚP. To „wierzchołek góry lodowej”, bo na rynek może trafiać nawet kilkakrotnie więcej. Dilerzy kamuflują drogę do odbiorcy – narkotyki docierają w przesyłkach, tak jak tysiące legalnych towarów