W znacznej większości czasu- w kombinacji, od bupropionu, lamotryginy po reboksetyne, lit, arypiprazol, kwetiapine etc.
Żadne inne SSRI, SNRI, czy TLPD nie dały rady pomóc.
Dziękuję za odp. Kombinacja ze względu na skutki uboczne, czy deprechę mocną?
Brałam łącznie z 7-8 lat z przerwami, w różnych dawkach i u mnie to chyba jedyny SSRI, który działał nie dając przy tym żadnych uboków poza niewielkimi w stylu mdłości w okresie wchodzenia na nią po raz pierwszy.
Tu nawet mój lekarz uznał bardzo szybko że sertralina jest lekiem jakby stworzonym dla mnie i jak nic innego nie działało to zawsze wracaliśmy do sertraliny i zawsze zaskakiwała.
Kombinacje byly ze wzgledu na to, ze sama sertralina przestawała działać.
Z innymi lekami dawała rade.
Aktualnie chyba wroce do sertraliny.
Bo w sumie innego wyboru juz nie ma.
Ostatnia szansa, czyli iMAO nie pomoglo.
No ale cóż, próbuje. Obecnie jem 100 mg od kilku dni. Przedtem 3 tyg 50.
@Pieniacz
@ladyinnaightmares
Jeśli się pojawiały to były chwilowe i miały inne przyczyny niż sertralina. Sam lek bym powiedziała że u mnie pozostawał bez wpływu na te kwestie.
Mialem kryzys kognitywny, ale to nie od SSRI, raczej od naduzywania pregabaliny. Sama depresja niesie ze soba ryzyko intelektualnego szamba, sertralina pomaga z niego wyjść.
@ladyinnaightmares
Dzięki. Liczę, że też mnie nie zamuli intelektualnie. Pregabe właśnie staram się brać rzadko, bo po niej jest mega zamul.
Może dorzucę Bupripion do tej sertry.
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Za "przekąski" z Kalifornii grozi mu 20 lat więzienia
W paczce z Kalifornii do Polski miały być przekąski. Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej w Warszawie otworzyli puszki i znaleźli susz roślinny. Okazało się, że to była marihuana. Zarzut związany z przemytem usłyszał 22-latek.
Palacze wiedzą, że tytoń wywołuje raka, gorzej znają zagrożenia dla serca
Nowe badanie obejmujące ponad 240 tys. palaczy w 46 krajach wskazuje, że wciąż słabo rozumiemy szkody sercowo-naczyniowe wywołane przez tytoń, co rodzi pytania, czy dziesięciolecia ostrzeżeń zdrowotnych przynoszą skutek.
Ekspert: Środki psychoaktywne zwiększają ryzyko schizofrenii
Specjaliści zauważają radykalny przyrost liczby pacjentów ze schizofrenią i innymi zaburzeniami psychotycznymi, wśród osób, które wcześniej przyjmowały środki psychoaktywne. Z dr hab. n. med. Pawłem Krukowem rozmawia Lilianna Kaczmarczyk.