Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 382 / 148 / 0
@LeszekSmieszek adres to dowolny medyk może Ci wpisać z kosmosu, serio, tam jest burdel z adresami. A adres pacjenta na recepcie musi być (nie wiadomo po co i dlaczego ale musi), bez adresu nie wystawi recepty. Ja czasami mam też w pracy jakieś absurdalne adresy, niezgodne ze stanem faktycznym gdzie delikwent mieszka i przestałam to już poprawiać, bo moje poprawienie wniesie tyle że na danym dokumencie może i będzie prawidłowy, ale jak za 2h bym chciała ponownie coś wystawić, to znowu wskoczy ten absurdalny adres mimo, że kliknę za pierwszym razem aktualizację danych w wykazie usługobiorców. Ta rządowa aplikacja jest dziurawa jeszcze, oni cały czas przy tym grzebią, bo np. od paru tygodni nie chce weryfikować ubezpieczenia (wcześniej działało) i nie mogą dojść co się zepsuło xD
Błędy można zgłaszać też do CeZu mailowo jakby co - ja tylko tak zgłaszam, ale no ja zgłaszam błędy w aplikacji to na inny @ niż ten dla użytkowników - pacjentów. Czeka się na odpowiedź (czasami kilka godzin, czasami kilka dni), ale odpowiadają.

Co do recepty na Nimesulid - może wystawił papierową? system nie działał czy coś? One się z czasem pojawią też w IKP, ale nie wiem czy w panelu pacjenta czy tylko dla lekarza do wglądu że taka recepta była wystawiona i zrealizowana (ale wtedy nie ma informacji kto wystawił i gdzie). Niektórzy już mają z tego co widziałam jak weryfikowałam recepty pacjentów.
  • 16 / / 0
Myślicie, że farmaceuta mógłby zamienić 50 tabletek mph na 2 opakowania, lekarz rodzinny mi znowu przepisał 50, a ostatnio farmauceta powoedział, że nie ma w hurtowaniach takiego
  • 382 / 148 / 0
@lotus62 nie, bo nie ma opakowań po 25 tabletek. Łączna ilość substancji musi się zgadzać. Zgłoś się do rodzinnego po korektę recepty. Moze Ci wydać albo jedno 30 tabl. , albo musisz zmienić receptę.
  • 76 / 12 / 0
11 maja 2025lotus62 pisze:
Myślicie, że farmaceuta mógłby zamienić 50 tabletek mph na 2 opakowania, lekarz rodzinny mi znowu przepisał 50, a ostatnio farmauceta powoedział, że nie ma w hurtowaniach takiego
Nie wiem co to za hurtownie, u mnie jest ;)
Tak czy owak, warto spróbować w innej aptece. Można też próbować zamiennikiem, leków z mph trochę jest. Kwestia jeszcze uwalniania, żeby się zgadzało, chociaż ja dostałem niedawno w aptece zamiennik, który miał mr zamiast cr i nie robiło to farmaceucie różnicy.
  • 40 / 2 / 0
Niby tak się prawo pozmieniało ale udało mi się na same skierowania i stare recki wycenić 3x2mg xanów(!!) i paczkę klona na to samo xD szkoda że z opio już taki problem, cut

pkt. 3 regulaminu zamieszczonego w 1 poście. Regulaminu ogólnego zresztą też. Pytania o źródła to nie tu. na razie tylko słowne zwrócenie uwagi. następnym razem będzie z warnem. lady.
Dobry ćpun, podobnie jak saper, myli się tylko raz.
  • 16 / / 0
Wie ktoś jak w obecnej ekonomii z dostaniem pregabaliny w celach przeciwlękowych i na sen bez jakiejś historii leczenia ani recept oprócz jakiejś tam sertraliny kilka miesięcy temu
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
USA: Przedawkowane narkotyki zabiły mniej osób w 2024 roku

Liczba ofiar śmiertelnych związanych z przedawkowaniem narkotyków w Stanach Zjednoczonych znacząco spadła w 2024 roku, osiągając najniższy poziom od czasów sprzed pandemii COVID-19 – wynika z najnowszych, wstępnych danych opublikowanych 14 maja przez Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC).

Turcja: Całe miasto na haju po spaleniu 20 ton marihuany przez policję w centrum miasta

W tureckim mieście Lice 25 000 mieszkańców zostało nieumyślnie odurzonych dymem z marihuany po nieprofesjonalnej akcji spalania 20 ton marihuany. Sprawdź, co się wydarzyło.

Hiszpania zezwala na narkotyki w samochodach

Ministerstwo Spraw Wewnętrznych Hiszpanii zaskoczyło związki zawodowe policji, wydając polecenie, aby nie karać użytkowników narkotyków znajdujących się w zaparkowanych samochodach. Decyzja ta ma na celu ochronę prywatności obywateli, ponieważ zaparkowane pojazdy uznawane są za „prywatną przestrzeń”.