Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
Uważam że Tim Leary to:

Czas głosowania minął 15 lutego 2010

prorok i arcykapłan psychodelii
13
37%
przebiegły spindoctor
3
9%
przede wszystkim naukowiec
7
20%
tajny agent Interzone Incorporated
2
6%
głupek i naiwniak
10
29%

Liczba głosów: 35

ODPOWIEDZ
  • 3245 / 622 / 0
to jest tak że Leary uważał ciało ludzkie za biokomputer, tak ale wykorzystanie narkotyków do czynienia w nim zmian i fakt czy to prawda ostateczna czy tylko ułatwienie we wkręceniu sobie wzoru na myślenie typu "uwierzysz w co zechcesz" był teorią która sprawdzona zostanie dopiero przy zbadaniu i sprawdzeniu wszystkich możliwości. wynalazca samochodu nie zrobił tego aby fanatyczny islam używał pojazdów do zabijania nimi ludzi wjeżdżając w przypadkowe tłumy. Samochody są też używane do ratowania transportu, i zwykłego współzawodnictwa np na wyścigach gdzie zastosowanie jest tyko umowne. Wcześniej ktoś napisał że uwierzył, tzn znalazł oświecenie we własnym odlocie i pomyślał że będzie to dar dla ludzkości. sam uważał że medytacja daje lepsze skutki niż substancje zewnętrzne jako droga na skróty, był świadomy wielu rzeczy, a wiarę na ostateczny efekt prawdy ma tylko słowo BÓG które jest równie tajemnicze co skuteczne do dzisiejszych czasów. Jeśli dostajemy od kogoś czegoś prawdę ostateczną lub tymczasową, nadajemy mu wymiar funkcji boga. Jeden zgrzybowany psycholog z uniwersytetu który był tylko człowiekiem, takim samym ludziom chciał tą prawdę bezinteresownie przekazać....a że było to wymyślone połączenie wiedzy naukowej i duchowej było właśnie kontrkulturą świata dotychczasowego......żeby wygrać trzeba grać........recepty na bogów urodzonych z przeznaczenia się już chyba skończyły....on wierzył w udowodnienie boga.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1491 / 92 / 2
https://www.youtube.com/watch?v=UGgYrOAzBxc

@VERBALHOLOGRAM Twierdzenie, że wszystko co mówi się opiera na doznaniach narkotykowych to powierzchowny zarzut tych co się nie wczytali.
action movie:gun:
  • 3245 / 622 / 0
https://www.amazon.com/You-Anyone-This- ... B0000009OM

Miałem oryginalną płytę z wrocławskiego Empiku. Ale po latach odsłuchu zniszczyłem ją w manifeście nie przywiązania do kawałka plastiku. Podobno Leary spalił w manifeście tysiąc dolarowy banknot.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3245 / 622 / 0
Takie prawidło mi się ubrało w słowa, które może być przydatne w rozkminkach wiedzy próbowanej, chcianej czy usiłowanej być przekazanej przez Tymoteusza. Wiele mitów przekłamanych zostało w czasach gdzie on już nie mógł tego zweryfikować, podczas gdy była to tylko rewolucyjne kontrkulturowa teoria, ale można było to udowodnić tymczasowo jeszcze u żyjącego trwającego zródła tej wiedzy. A pózniej podczas korzystania z tej wiedzy której efekt ostateczny był psychodeliczno artystyczno hedonistyczno niewerbalnym odczuciem chwili podczas której wylądowanie przekraczało możliwość ubrania tego w słowa zapisane logicznie do dalszego prawdziwego przekazu, skutek korzyści był na poziomie kilkugodzinnego odlotu na jakimś wysokiej klasy narkotyku po minięciu którego trzeba było go powtarzać aby go sobie przypomnieć i uaktualnić, więc ta droga na skróty jaką są narkotyki używane do medytacji i rozwoju duchowego z podtrzymaniem kręgu wieczności trwania tańca życia, a sam Timothy L. skłaniał się do podtrzymania tego tańca a nie ostatecznej nirwany, nie wiadomo czy odkrywał coś już istniejące te właśnie zasady biochemiczne połączone z metafizyką istnienia świadomości człowieczeństwa, czy sam będąc jej badaczem przekazywał wiedzę niezbędną do nią się posługiwania.

Dwa przykazania ery molekularnej są dzisiaj ryzykowne.
1. nie będziesz zmieniał świadomości blizniego swego.
2. nie bedziesz wzbraniał blizniemu swemu zmieniać tej świadomości.

Może to celowo miało nie być złożone w całość, żeby uniknąć prawdy ostatecznej i wzoru matematycznego na istnienie B/boga.
  • 3245 / 622 / 0
  • 63 / 5 / 0
Eh, kto nie kocha Learego, ja kocham miłością bezapelacyjną 🙂 :*
Inspiruje jak cholera. Napisałem swego czasu pracę na psychologię o obwodach neurobiologicznych Learego xD Wspomagałem się też Wilsonem i jego rozwinięciem tych wniosków o obwodach w książce - Powstający Prometeusz - Uwielbiam tą ksiażkę! I paroma innymi książkami. The best - ale się zdziwiła młodziutka Pani magister Ania haha. Miało to być na kilka stron, a ja się sztachnąłem, że z tego praca magisterska mogłaby być. Ale dla niej były to dziwne teorie i dała mi 3 z plusem :rzyg: :rzyg: A tytuł taki: "Pranie mózgu, istota. Przykłady zmian w tunelach rzeczywistości ludzi. Psychomanipulacje".

Mam kilka jego pozycji książkowych, muszę sobie dokupić jego biografię, bo niezły był i uczony i gagatek.
Ale jedna pozycja to mój skarbek, o ta właśnie co widzicie poniżej na foto. Gdzieś medytując na wysokiej górze, przełożył na język "psychodeliczny" samo "Tao Te Ching"! unbelievable, niektóre wiersze tam do mnie nie przemawiają, a niektóre poprostu tak wspaniale trafiają i płyną i niosą! Uwielbiam czasami sobie wyciągnąć z półki i coś przeczytać! Np jak mam jakiś problem :) Jak potrafią leczyć! Kilka znam na pamięć. Swego czasu, gdy jeszcze stosowałem psychodeliki, to właśnie ta książka nas prowadziła. Dziękuję mistrzu za to! :) :lsd: :lsd: :lsd:

Mało tego - zainspirowany jednym przyjemnym wierszem z tej książki, mój brat wymalował muzykę, a ja wymalowałem swego czasu do niego teledysk, pod tytułem - "Oczko w głowie". Kto chce poczytać, posłuchać, i pooglądać, może tutaj:
https://youtu.be/By0K8O6BwXQ
Znacie to? Podoba się?

[ external image ]
Ostatnio zmieniony 24 lutego 2023 przez hedowiec3, łącznie zmieniany 3 razy.
  • 841 / 477 / 0
Wilson też jest zajebisty. Pamiętam jak przeczytałem psychologię kwantową. Chodziłem dwa dni jak nakręcony.

A wiersz, kozak. Pierwszy raz widzę.

Co do wątku to polecam audiobooka
https://www.youtube.com/watch?v=uHA07LNaNzk&t=6367s
Timothy Leary - Twój mózg jest bogiem. Audiobook PL (całość)

Lubię jak Leary opowiada o tym jakie obwody neurologiczne poruszają dane substancję w człowieku.

https://www.youtube.com/watch?v=SQq_XmhBTgg
Timothy Leary - How to Operate Your Brain

A to nagranie dla mnie to jest jebany klasyk i majstersztyk. NATURALNY STAN UMYSŁU CHAAAOS
Panie Boże jeśli teraz nie umre nigdy nie przypierdole krechy.
  • 63 / 5 / 0
jak się podoba mój klip reszcie ? :)
  • 1455 / 596 / 0
@hedowiec3 studencki amatorski ale pozytywny alternatywny circa 2012 vibe
skojarzenia z https://www.youtube.com/watch?v=FsAtbhSn0Ew
Życie jest zdrojem rozkoszy; ale tam, gdzie pije zeń motłoch, zatrute są wszystkie studnie.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Wolne Konopie: Dlaczego składamy wniosek o informację publiczną do KPP w Piszu?

Polska Policja posługuje się hasłem „Pomagamy i chronimy”. To zobowiązanie wobec każdego obywatela, niezależnie od jego poglądów na prawo dotyczące marihuany. Niestety, wydarzenia ostatnich dni na oficjalnym profilu Komendy Powiatowej Policji w Piszu pokazują, że dla niektórych funkcjonariuszy to hasło jest jedynie pustym sloganem.

Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia

Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.

Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa

Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.