Pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, o działaniu podobnym do modulatorów GABA (lecz nie działająca w ten sposób).
Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
Zablokowany
  • 217 / 117 / 0
@DexPL musisz sie zdecydować jak to było
28 listopada 2019DexPL pisze:
Co prawda jestem bardzo sceptyczny do różnic w działaniu generyków, ale w przypadku pregabaliny bardzo wielu starszych wiekiem pacjentów skarżyło się, że po tych tańszych zamiennikach mają sajdy dziwne w głowie (po lyrice pfitzera i po sandozie pregabalin nie). Byli tacy, którzy woleli zapłacić więcej niż zdychać.

Z tym, że to wyłącznie opinie innych pacjentów. Ja sam nie zauwazyłem żadnych różnic. A kilka razy mi się zdarzyło z braku laku brać zamienniki (standardowo na pfitzerze jestem)

Coś jednak musi w tym być.Aha.Nikt z młodych się nie skarżył,tylko starsi ludzie(po 50 rż)
3 miesiące wcześniej
09 września 2019DexPL pisze:
A ja używam Lyrici od 5 lat i raz musiałem zmienić na Egzystę (źle wystawiona recepta i brak refundacji). Po tym leku byłem zajechany jak koń po westernie ( w domyśle ućpany). Myślałem, że to nie kwestia Egzysty, może jakieś inne czynniki. Wieczorem dokładnie to samo. Podziękowałem i udałem się do lekarza by poprawił receptę.
Uwaga! Użytkownik bulku nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 402 / 69 / 0
Od jutra spróbuję odstawić. Na co i na jaki okres mam się nastawić? Bezsenność, niepokój, nerwowość to wiem, co jeszcze?
  • 15 / 1 / 0
up:@czyli ze co po samym leku Antypadaki mozna dostac padaki?
https://hyperreal_upp
  • 210 / 18 / 0
11 maja 2020BladziuchnyStrach pisze:
Znam kogoś kto po pregabalinie i odstawce nabawił się tzw.permanent seizure disorder i jedzie na 1200mg karbamazepiny. Ludek z pracy, dostał na ból nerwu z kręgosłupa po wypadku. Ale są osoby co źle tolerują mirtazapine czy mianserynę - ale stawiam na antypadaczkowca w tym zestawie czyli pregabalinę.
A ile brał tej pregabaliny nie wiesz może ?,to znaczy się że brał pregę i odstawił i dostał padaczki tak ?. A czemu teraz bierze te 1200 karbamazepiny ?
Uwaga! Użytkownik Uszkodzonabania nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 904 / 184 / 0
600mg przez jakieś 3 lata. W międzyczasie zdjęli go z morfiny stopniowo zwiększając dawki. Potem lekarska instrukcja - 100mg co tydzień mniej (kapsy chyba 100 i 50 nawet 25 sa w jukej). No i jak zszedł to miał pełen wachlarz ostrych symptomów odstawiennych. Po 2 tyg. padaka, potem druga. Neurologia, scany itd - jakies uszkodzenie neurologiczne - lekarz przyznał, że to musiała być prega bo nic nie brał. Na 2x300 karby potrafił mieć napady wiec ostatnio na chwile zwiekszono do 1200 bo mial dobre wyniki watrobowe. Szukaja alternatywy bo chlop ma 30pare lat. Teraz na izolacji bierze 900 mg i spokój.

Ot co człowiek to inna reakcja.
  • 4 / / 0
Jaka jest maxymalna dawka na dobe?
  • 1 / / 0
Od psychiatry mam zlecone 150-0-150. Czego mogę spodziewać się gdy wezmę jednorazowo większa dawkę np 450?
  • 554 / 138 / 0
600 mg jest chyba w ulotce maksymalnie na dobę.
  • 1223 / 487 / 0
13 maja 2020m1804 pisze:
Od psychiatry mam zlecone 150-0-150. Czego mogę spodziewać się gdy wezmę jednorazowo większa dawkę np 450?
fazy,podobnej do alkoholowej ale przyjemniejszej.
  • 4 / / 0
Nie polecam brać w dużych ilościach, wziąłem 2,1 g, polowe nosem a polowa do brzucha. Było spoko na poczatku, fajna faza, rozgadany byłem i wgl, zachcialo mi się Więcej więc powtorzylem to samo czyli wchodzi razem 4,2 g. Polaczylem to z kwetiapina 400 mg. Zaczęła się w pewnym momencie jazda jak nie wiem, zwidy, wszystko się ruszalo, Cały czas krecilo mi się w głowie, ciężko było mi coś powiedzieć, jak zamykalem ocxy to jazda jak chuj. Najgorsze bylo, i to mnie ostrzeglo żeby nie brać tego juz w takich ilościach, zacząłem tracić kontrolę nad sobą, dostawalem mini padaczki na chwile, przewracalem się, prawie ze schodów spadlem bo jak wchodzilem po nich to na końcu wchodzenia straciłem kontrole nad ciałem i prawie spadlem. Dobrze ze skończył mi się ten lek bo bym dalej ekspertowal.
Zablokowany
Newsy
MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi

Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.

Polak zatrzymany na granicy. Próbował wwieźć do Rosji 40 kg haszyszu

Na przejściu granicznym w Grzechotkach polskie służby zatrzymały mężczyznę, który próbował wjechać do Rosji z ponad 40 kg haszyszu o czarnorynkowej wartości ponad 2 mln zł - poinformowała Krajowa Administracja Skarbowa w Olsztynie.

Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot

Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.